Discovery Channel comemorează 70 de ani de la Holocaust cu programul special "O zi la Auschwitz" - FOTO

Discovery Channel comemorează 70 de ani de la Holocaust printr-un program special de o oră, intitulat "O zi la Auschwitz", care va avea premiera duminică, de la ora 20.00, şi care prezintă mărturii ale supravieţuitoarei Kitty Hart-Moxon.

543 afișări
Imaginea articolului Discovery Channel comemorează 70 de ani de la Holocaust cu programul special "O zi la Auschwitz" - FOTO

Discovery Channel comemorează 70 de ani de la Holocaust cu programul special "O zi la Auschwitz"

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Kitty Hart-Moxon este o englezoaică de origine poloneză, în vârstă de 89 de ani, supravieţuitoare a Holocaustului.

Avea doar 16 ani când a fost trimisă împreună cu mama ei la Auschwitz-Birkenau, ca prizonier politic. După ce au supravieţuit în mod miraculous timp de doi ani în acest lagăr al morţii, Kitty şi mama ei au fost transferate într-un lagăr de muncă din apropiere de Wroclaw, Polonia, apoi trimise într-un marş al morţii în Munţii Sudeţi, fără alimente sau adăpost. Rămase în final în grupul de numai 200 de prizonieri supravieţuitori ai acestui traseu de coşmar, pe care iniţial porniseră 10.000 de oameni, Kitty şi mama ei au fost încuiate într-un camion pentru vite şi trimise la Bergen-Belsen.

După război, Kitty Hart-Moxon şi mama ei au migrat în Anglia, unde, în 2003, Hart-Moxon a fost decorată cu Ordinul Imperiului Britanic, acordat de Regina Elisabeta a II-a pentru o viaţă dedicată ideii de a educa publicul cu privire la Holocaust. După ce a scris două autobiografii şi a fost subiectul a două filme documentare, Hart-Moxon continuă să-şi spună povestea şi astăzi.

Auschwitz-Birkenau a fost un loc conceput pentru a ucide. Mii de oameni au fost omorâţi simultan în cele patru camere de gazare care emanau nori de fum şi cenuşă rămasă din osemintele umane. Foamea şi setea împinse la extrem, bolile şi munca silnică reduceau durata medie de viaţă a prizonierilor la mai puţin de trei luni. Peste un milion de persoane au pierit în cel mai mare lagăr de concentrare şi exterminare al Germaniei naziste.

La 70 de ani după eliberarea ei, Kitty Hart-Moxon se întoarce pentru o ultimă dată la Auschwitz-Birkenau, păşind prin acest memorial în ruină alături de două eleve de 16 ani. Natalia şi Lydia au acum vârsta pe care o avea şi ea când a fost trimisă în lagăr.

Povestea vieţii de zi cu zi a lui Kitty în acest loc conturează anumite teme dominante: moartea ca un pericol omniprezent, care plutea în aer, rezistenţa, prietenia, forţa spiritului uman, dorinţa de a rezista intenţiilor ucigaşe ale naziştilor şi condiţiile cumplite în care trăiau şi se luptau totuşi să rămână oameni. Natalia şi Lydia pun mai multe întrebări cărora Kitty le răspunde, împărtăşind experienţa sa următoarelor generaţii. Kitty nu caută înţelesuri ascunse şi nu oferă lecţii de viaţă, ci se mulţumeşte să rămână un martor ocular şi un mentor, explicând că până şi în cele mai atroce situaţii e posibil să trăieşti, concentrându-te doar asupra zilei de azi, să-ţi păstrezi omenia şi să supravieţuieşti în pofida tuturor sorţilor.

Pe de altă parte, potrivit comunicatului, Fundaţia USC Shoah şi Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau au lansat campania "Auschwitz: The Past is Present (Auschwitz: Trecutul este prezent)", un program global de comunicare şi educaţie, care va susţine activităţile oficiale de comemorare prilejuite de împlinirea a 70 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărul de concentrare şi exterminare al Germaniei naziste, pe data de 27 ianuarie 2015.

În cadrul campaniei "Auschwitz: The Past is Present", Fundaţia USC Shoah a încheiat un parteneriat cu Discovery Education şi World Jewish Congress, pentru a dezvolta programe care vor implica o nouă generaţie, ajutând oamenii să se informeze, să îşi amintească de lecţiile trecutului şi să clădească o comunitate.

USC Shoah Foundation - Instititul pentru Istorie Vizuală şi Educaţie este o organizaţie dedicată realizării de interviuri audio-vizuale cu supravieţuitori şi martori ai Holocaustului şi altor tipuri de genocid, cu dorinţa de a deveni o voce puternică în sprijinul educaţiei şi acţiunii. La ora actuală, Institutul deţine o colecţie cu mărturiile a peste 53 000 de martori oculari, conservând istoria aşa cum a fost relatată chiar de către oamenii care au trăit-o şi au reuşit să-i supravieţuiască. Cu sediul în Universitatea Southern California, în cadrul Colegiului de Litere, Arte şi Ştiinţe Dana & David Dornsife, institutul colaborează cu parteneri din întreaga lume pentru a susţine eforturile de cercetare şi acordare de burse, furnizând astfel resurse şi instrumente de lucru online pentru profesori şi alţi factori de educaţie, în ideea de a răspândi aceste mărturii în scopuri educative.

Discovery Networks Europa Centrală & de Est, Orientul Mijlociu & Africa (CEEMEA) este o divizie a Discovery Communications, lider mondial pe segmentul televiziunilor cu plată, care ajunge la peste 2,7 miliarde de abonaţi în peste 220 de ţări şi teritorii. Discovery Networks CEEMEA le oferă oamenilor posibilitatea de a-şi explora universul şi de a-şi satisface curiozitatea, prin intermediul celor 12 branduri de televiziune, în frunte cu Discovery Channel, TLC, Animal Planet, Discovery Science şi Discovery HD Showcase, dar şi prin intermediul unor produse şi servicii comerciale şi educaţionale. Programele Discovery sunt difuzate în 19 limbi, ajungând la peste 261 de milioane de abonaţi din 105 ţări, de pe trei continente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici