Dispute în CNA: 3 membri spun că Laura Georgescu a emis un act ilegal. Preşedintele CNA neagă

Trei membri ai CNA - Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea - au declarat, miercuri, că recomandarea emisă de preşedintele CNA Laura Georgescu către posturile radio-TV de a promova campania de revizuire a Constituţiei este "ilegală", în timp ce Georgescu îi acuză pe aceştia de "rea-credinţă".

565 afişări
Imaginea articolului Dispute în CNA: 3 membri spun că Laura Georgescu a emis un act ilegal. Preşedintele CNA neagă

Dispute în CNA: 3 membri spun că Laura Georgescu a emis un act ilegal. Preşedintele CNA neagă (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Recomandarea emisă astăzi de către preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Laura Georgescu, către radiodifuzori este ilegală şi, în cel mai bun caz, una cu caracter personal, nicidecum una în numele CNA. Art. 15 din Legea audiovizualului prevede că deciziile, recomandările şi instrucţiunile CNA se adoptă în şedinţa de plen a Consiliului, cu 6 voturi şi în prezenţa a cel puţin 8 membri. Recomandarea transmisă radiodifuzorilor în numele CNA pentru a populariza campania de informare cu privire la revizuirea Constituţiei nu a îndeplinit aceste prevederi legale", se spune în comunicatul remis MEDIAFAX, miercuri seară, de Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea.

Potrivit comunicatului, pentru actualul CNA, "dominat de USL şi UDMR (8 membri din 11) nu ar reprezenta absolut nicio problemă ca o temă politică să devină decizie a CNA".

"Suntem convinşi că recomandarea de astăzi nu are alt scop decât acela de îmbuna spiritele politice din Parlamentul României, mai ales după ultima faptă ilegală a preşedintelui CNA, aceea de a falsifica decizia de modificare a Codului audiovizual. Prin acest nou demers nu a făcut decât să agraveze situaţia în care se află", se mai spune în comunicatul celor trei membri ai CNA.

Contactată miercuri seară de MEDIAFAX, Laura Georgescu, preşedintele CNA, i-a acuzat pe Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea de "rea-credinţă" în "interpretarea" acţiunilor pe care le face ea în calitate de preşedinte al instituţiei.

"De la ultima modificare a Codului audiovizual, din 24 februarie 2011, s-a stipulat, la secţiunea 10, că campaniile de interes public nu au nevoie de avizul Consiliului, fiind considerate campanii non-comerciale, şi se dau exact criterii pe care trebuie să le îndeplinească. Ca atare, toate campaniile realizate în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, de tipul alertă în vreo anumită ţară, cu Poliţia Rutieră sau cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, au avut următorul traseu în Consiliului Naţional al Audiovizualului începând cu anul 2011. Se face o adresă care se distribuie tuturor radiodifuzorilor şi se recomandă, lăsând la latitudinea acestora, dacă să promoveze campania respectivă sau nu", a spus Laura Georgescu, care a fost validată în funcţia de preşedinte al CNA de către Parlament pe 22 ianuarie 2013.

Ea a mai spus că Parlamentul României, forul care tutelează Consiliul Naţional al Audiovizualului, a trimis Consiliului solicitarea referitoare la înfiinţarea Forului Constituţional, cerând CNA să o popularizeze în rândul radiodifuzorilor. "Biroul de presă al CNA a realizat adresa în care a comunicat conţinutul solicitării de la Parlament, rămânând la latitudinea radiodifuzorilor dacă o dau sau nu, dacă o pun în aplicare sau nu", mai spune Laura Georgescu.

Preşedintele CNA a precizat că este "o practică în CNA de doi ani" în privinţa aceasta. "Aşa se procedează, toate aceste campanii de interes public, care sunt campanii non-comerciale trec, în virtutea secţiunii 10 (din Codul audiovizualului, n.r.) direct la aplicare, cu adresă. Nu a fost o recomandare juridică, un act juridic al Consiliului, care într-adevăr se face în baza articolului 15 (din Legea audiovizualului, n.r.). Este rea-credinţă din nou în interpretarea acţiunilor mele", a spus Laura Georgescu.

Ea a făcut referire la articolul 141, secţiunea a 10-a din Codul audiovizualului, potrivit căruia "Sunt considerate mesaje non-comerciale: a) anunţul de interes public asumat de către o instituţie sau autoritate publică, în cadrul unei acţiuni de alertă, avertizare şi informare a publicului derulate în condiţiile legii şi care nu promovează propria imagine a instituţiei".

Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea s-au referit în comunicatul lor la documentul "Recomandare pentru Forumul Constituţional", care a fost postat şi pe site-ul Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Potrivit respectivului document, care este semnat de Laura Georgescu, preşedintele CNA, Parlamentul a informat Consiliul Naţional al Audiovizualului cu privire la faptul că, în cadrul procedurilor de revizuire a Constituţiei, Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României a decis crearea Forumului Constituţional.

"Acest proiect urmăreşte realizarea unei largi dezbateri la nivelul societăţii româneşti, privind temele de interes care vor fi abordate în procesul de revizuire a Constituţiei. Consultarea populaţiei va fi făcută prin intermediul platformei http://www.forumconstitutional2013.ro, unde vor fi găzduite dezbateri tematice. Ulterior, echipa Forumului Constituţional va înainta Comisiei un Raport de sinteză a dezbaterilor şi propunerilor, acesta urmând să stea la baza activităţii Comisiei de revizuire a Constituţiei. Pentru a facilita activitatea Forumului Constituţional, în perioada următoare se va derula o campanie de informare publică", se spune în document.

În document, Consiliul Naţional al Audiovizualului, în calitatea sa de garant al interesului public, recomandă posturilor de radio şi de televiziune participarea la campania menţionată, "prin difuzarea materialelor de promovare aferente în regim de campanie de interes public, având în vedere importanţa unei dezbateri ample cu privire la principalele probleme legate de Legea fundamentală care guvernează societatea românească şi faptul că tema revizuirii Constituţiei este un subiect de interes public deosebit".

CNA precizează că, în conformitate cu prevederile articolului 142 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, Secţiunea a 10-a, "mesajele non-comerciale care vor fi difuzate în cadrul acestei campanii nu vor fi incluse în calculul duratei legale alocate publicităţii şi vor respecta următoarele condiţii cumulative: a) difuzarea mesajelor va fi gratuită, fără obligaţie de contrapartidă directă sau indirectă; b) mesajele vor fi grupate şi separate de alte mesaje publicitare şi identificate între coperte cu menţiunea «Mesaj de interes public»".

Comunicatul celor trei membri ai CNA - Valentin Jucan, Narcisa Iorga şi Florin Gabrea - vine la doar o zi după ce aceiaşi membri ai Consiliului au organizat o conferinţă de presă în care au spus că vor să semnaleze "un fapt fără precedent", respectiv că Decizia de modificare a Codului de reglementare a conţinutului audiovizual, adoptată într-o anumită formă, cu unanimitate de voturi, de toţi membrii Consiliului, în data de 28 martie, a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 1 aprilie, într-o formă modificată de Laura Georgescu, preşedintele CNA.

Astfel, cei trei membri ai CNA au spus că vor sesiza, în cursul zilei de marţi, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, premierul României şi comisarul european pentru pentru Educaţie.

Totodată, Valentin Jucan a spus că, în nume personal, miercuri va face plângere penală împotriva Laurei Georgescu, preşedintele CNA, pentru "fals" în înscrisuri oficiale.

Consiliul Naţional al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă aflată sub control parlamentar. Consiliul se întruneşte, în mod curent, de două ori pe săptămână, în şedinţe publice şi este mandatat să monitorizeze radiodifuzorii şi să aplice sancţiuni în cazul în care constată încălcări ale reglementărilor în vigoare. Totodată, CNA eliberează licenţe audiovizuale. Membrii Consiliului sunt garanţi ai interesului public şi nu reprezintă autoritatea care i-a propus.

CNA este format în prezent din: Laura Georgescu (preşedinte al Consiliului), Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin-Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea - membri ai CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici