Editorial Cristian Tudor Popescu: Un muzeu fără niciun Dumnezeu

Cele trei schelete umanoide, unul de adult şi două de copii, arată mai proaspete, mai vioaie, mai luminoase decât acum aproape jumătate de secol. Au întinerit. Pe atunci, dădeam cu ochii de ele, primele imagini ale morţii din viaţa mea, în holul mare al Muzeului Antipa, chiar la începutul traseului.

1332 afișări
Imaginea articolului Editorial Cristian Tudor Popescu: Un muzeu fără niciun Dumnezeu

Cristian Tudor Popescu (Imagine: Simona Dumitriu/Mediafax Foto)

Acum, în noul Antipa, ele sunt aşezate la etaj, într-un muzeu în muzeu, un fel de capelă cu amintiri, exponate vechi, cu etichete de hârtie scrise caligrafic de mână şi îngălbenite, rafturi cu cărţi din secolul XIX, urnele cu cenuşa lui Grigore Antipa şi a soţiei lui.

Aproape o oră am stat la coadă şi am plătit doar 20 lei ca să întru în Muzeul Antipa care "prinde viaţă". E multă vreme de când n-am mai văzut în România un lucru făcut cu cap şi suflet, cu adevărat pentru oameni, fără că realizatorii să se bată cu pumnul în piept că să câştige ceva capital politic.

Spaţii de expunere aerisite, secvenţe de viaţă animală încremenite în spatele sticlei în diorame splendid luminate şi tensionate dinamic, informatizarea completă a explicaţiilor prin ecrane tactile.

Călătoria prin viaţa Pământului e foarte bine condusă, structurată biologic şi logic. Remarcabile mi s-au părut prezentările de serii evolutive ale organelor, creier şi inimă, la peşti, reptile, păsări, mamifere, oameni. Adaptarea organismelor la mediu apare cu o claritate de neuitat celor interesaţi de gândirea ştiinţifică. Pentru copii, animalele exotice, cu înfăţişări stranii şi înfricoşătoare, diavolul de mare, peştele liliac, pasărea rinocer, o imensă piele negră de anaconda, lemurienii, ocelotul, felina cu ochi verzi, hipnotici, sau amuzante, tucanul, wombatul, ursul malaysian, pârşul, panda roşu încheagă o lume de basm.

Citeşte continuarea materialului pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici