Emisiunea ,,Ochii pe mine!”. Mircea Miclea: ,,Trebuie să resetăm educaţia în funcţie de mintea elevilor (…) Să nu fim luaţi de proşti, pentru că nu suntem!”/ Ce spune Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului despre maratonul anulat

  • Mircea Miclea, despre predarea online: ,,Construieşti o lecţie model multimedia. Acea lecţie se pune pe platforma online. În felul acesta, tu produci o mare egalitate de şanse pentru elevi”
  • M. Miclea: ,,Mi se pare extrem de simplist să dai mereu vina pe receptor, adică pe noi, care am primit aceste mesaje, că noi nu înţelegem, noi suntem covidioţi. Nu! Să nu fim luaţi de proşti, pentru că nu suntem!
  • Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului despre maratonul anulat: ,A trebuit să luăm această decizie chiar cu 36 de ore înainte sau 48, cam aşa. Ştiu că a fost foarte multă muncă, ştiu foarte bine. (…) Dar, în aceste vremuri, sănătatea vine prima.”
  • Mihai Leu: ,,Noi la box nu mai avem o bază de selecţie. Nu mai putem să alegem din 100 de copii 2-3 talente ca să putem clădi ceva.”
1277 afișări
Imaginea articolului Emisiunea ,,Ochii pe mine!”. Mircea Miclea: ,,Trebuie să resetăm educaţia în funcţie de mintea elevilor (…) Să nu fim luaţi de proşti, pentru că nu suntem!”/ Ce spune Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului despre maratonul anulat

Sursa foto: Captură foto / „Ochii pe mine”

,,Ochii pe mine!”, cu Vlad Craioveanu – invitaţii de miercuri seara la Aleph News au fost prof. dr. Mircea Miclea şi Mihai Leu, fost campion mondial de box şi campion naţional de raliuri.

Profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educaţiei, face o radiografie al celui mai dificil an şcolar din ultimele decenii. Acesta îţi vorbeşte despre şcoala în vreme de COVID-19, despre deciziile guvernaţilor, dar şi despre anxietatea socială, accentuată de pandemie. Există leac pentru şcoala românească şi, deopotrivă, şansă pentru generaţiile tinere la un învăţământ de calitate?

M. Miclea: Ar trebui ca statul să prevadă cheltuieli pentru o linie remedială de învăţare 

Mircea Miclea este doctor în psihologie şi îţi spune că numărul pacienţilor care suferă de anxietate a crescut în de 8 ori mai mult în timpul pandemiei. Cât despre trecerea celor mai multe dintre şcoli în scenariul roşu, invitatul lui Vlad Craioveanu mărturiseşte franc că intuia un astfel de deznodământ.

,,În lunile aprilie, mai, atunci ar fi trebuit începute şcolile, deoarece şcolile cognitive ar fi fost mult mai puţine. Nu am fost deloc pregătiţi în perioada aceea, acum învăţăm din mers ce este de făcut cu foarte multe sincope (…) Ar trebui ca statul să prevadă cheltuieli pentru o linie remedială de învăţare  pentru că s-au pierdut ore şi este foarte important să recuperăm pierderile”.

Mircea Miclea spulberă mitul predatului în online

Dacă i se părea cuiva că învăţământul online este uşor de predat, Mircea Miclea spulberă acest mit. Fostul ministru vine şi cu o soluţie pertinentă despre cum ar trebui să se facă, în avantajul elevului, acest învăţământ digital.

,,Învăţământul online nu înseamnă că pun orice profesor să predea lecţia online pentru că dacă predă prost la clasă, va preda prost si online. Predarea online nu este aşa uşoară ca predarea la clasă. Sigur că nu avem ce face, pentru că nu s-a făcut nimic până acum şi atunci îi punem pe profesori să predea online. Soluţia e cu totul alta.

Din timp trebuie să pregăteşti nişte profesori care au nişte lecţii model, înregistrezi acele lecţii, alături de fimul legat de înregistrare adaugi exemple, texte, animaţie, scheme, măsuri de rezolvare de probleme. Îi construieşti o lecţie model multimedia. Acea lecţie se pune pe platforma online. În felul acesta, tu produci o mare egalitate de şanse, pentru că atât un copil care are în faţă un profesor slab, cât şi un copil dintr-un mediu favorizant de la oraş, pot accesa lecţia celui mai bun profesor.”

Fostul ministru al Educaţiei, mesaj pentru guvernanţi

,,Să se gândească la faptul că mintea copiilor s-a schimbat, mintea lor este o minte diferită faţă de a profesorilor lor. Adică, altceva decât le oferă în momentul de faţă şcoala. Trebuie să resetăm educaţia în funcţie de mintea elevillor (…)

Cred că s-a redus din indicele de a gândi critic. Este un reflux foarte mare de informatii, iar mintea le prelucrează superficial. Şi atunci poti fi manipulat, poţi să nu înţelegi lucrul, poti să pui botul la tot felul de fake news-uri. Aceasta deprindere se pierde cel mai mult.”

Mircea Miclea susţine plata profesorului în funcţie de performanţă

,,Atât în învăţământul superior, cat şi în învătământul preuniversitar, sunt încă profesori foarte buni, dar este o mare de mediocritate. Una dintre solutii ar fi să se treacă la evaluarea profesorului şi să se salarizeze în funcţie de prestaţia profesorului.”

Mircea Miclea: ,,Trebuie o comunicare centrată pe soluţii, nu pe emoţii!”

,,Tot timpul, comunicarea trebuie centrată pe soluţii, nu pe emoţii. La problema cutare, uite care este soluţia, dar fără să reacţionezi emoţional. Din greşelile majore care s-au produs în comuncarea oficială, din păcate, în ultimele luni, mereu a fost o comunicare foarte emoţională. Nu induci siguranţă când, tot timpul, mesajele pe care tu le comunici sunt alarmiste. Tot timpul pui accent pe emoţiile oamenilor. Spui că acum e rău, dar că încă nu aţi văzut tot ce-i mai rău. În felul acesta, induci mereu o encietate socială, pentru că pui accent pe emoţie, sperând că dacă tu, supralicitezi frica, oamenii vor deveni complianţi. Sunt sute de studii care arată că, la un momentdat, supralicitarea fricii în a-i face pe oameni complianţi, adică să asculte de ceea ce le spui, are un efect invers.

Oamenii încep să nege informaţia pe care le-o spui, sa minimalizeze sfatul pe care îl dai şi să facă exact invers. S-au văzut efectele acestor lucruri. Trebuie o comunicare centrată pe soluţii, nu pe emoţii. În plus, cel care comunică, trebuie să se gândească la faptul că cel care primeşte mesajul, nu se gândeşte numai la mesaj. Se gândeşte, de exemplu, la credibilitatea sursei mesajului. Cât de mare încredere am în cel care transmite mesajul?

Eu, dacă spun că mâine se devalorizează raportul euro-leu, nici nu mă băgaţi în seamă, dar dacă domnul Mugur Isărescu vine şi spune exact acelaşi lucru, toţi ne schimbăm banii. Credibilitatea sursei face mărimea impactului unui mesaj. Nu se poate desprinde sursa din conţinutul mesajului. Din păcate, foarte multe mesaje au fost comunicate de oameni care nu au încredere din partea receptorului. Nu au produs efectele dorite de cei care comunicau. S-au făcut, din pacate, destul de multe greşeli de comunicare. Mi se pare extrem de simplist să dai mereu vina pe receptor, adică pe noi, care am primit aceste mesaje, că noi nu înţelegem, noi suntem covidioţi sau ştiu eu ce. Nu! Să nu fim luaţi de proşti, pentru că nu suntem!

Cum încearcă ministrul Tineretului şi Sportului atragerea tinerilor către sport

Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului si Sportului s-a alăturat şi el, printr-o intervenţie telefonică discuţiei, explicând faptul că există un program special dedicat sportului juvenil. Mai exact, o îndrumare şi o încercare de atragere a tinerei generaţii prin oferirea de vouchere către zona de sport.

Cât despre pandemie, ministrul susţine că a dat toate planurile peste cap, schimbând agenda sportului şi a sportivilor.

,,A trebuit urgent să definim nişte reguli stricte pentru a asigura în primul rând protejarea sănătăţii tuturor. Ştiu că le-a fost foarte greu oamenilor să se adapteze, dar cu teste covid, cu izolare, cu cantonamente, am reluat sportul şi important este să-l ţinem aşa.”

Ce spune ministrul Ionuţ Stroe, despre maratonul anulat

Despre maratonul de duminica trecută, la care urmau să participle 250 de sportivi şi care a fost anulat pe ultima sută de metri,  Ionut Stroe susţine că, de vină, sunt cazurile multe de infectări.

,, V. Craioveanu: Maratonul Bucureşti care trebuia să aibă duminica trecută –  şi la urmau să ia startul din Piaţa Constituţiei 250 de alergători profesionişti – a fost anulat pe ultima sută de metri. Ce se întâmplă cu costurile pentru un asemenea eveniment, cu oamenii care vin special pentru concurs, nu ar fi normal să fie anunţaţi mai devreme?

Ionuţ Stroe: Sunt de acord cu dumneavoastră. Să ştiţi că noi, ca şi minister, ne-am implicat direct în a asigura tot ce înseamnă buna organizare a acestui eveniment, de altfel, cei de acolo, ştii foarte bine că împreună am definit cadrul legal care să asigure sănătatea tuturor celor care participă. Am intermediat relaţii cu administraţia locală, poliţie, tot ceea ce a însemnat formă de organizare a acestui eveniment, dar, din păcate, a fost vorba de o creştere abruptă, în câteva zile, a numărului cazurilor de infectări în Bucureşti. Era un eveniment cu amploare publică, cu un număr mare de participanţi, cu toate că l-am restrâns cât am putut de mult. Ajunsesem la 250 de participanţi, faţă de câteva mii cât participau în anii precedenţi. Eu îmi doream continuitatea acestui eveniment şi regret că a trebuit să luăm această decizie, pentru că practic se desfăşura în aer liber, pe străzi. Ştiţi foarte bine gradul ridicat de răspândire comunitară, posibilitatea de a avea spectatori la acest eveniment, nu puteai să limitezi mobilitatea oamenilor în spaţiul public. A trebuit să luăm această decizie chiar cu 36 de ore înainte sau 48, cam aşa. Ştiu că a fost foarte multă muncă, ştiu foarte bine.  Am lucrat chiar cu cabinetul ministrului la pregătirea acestui eveniment, şi noi ne-am implicat, dar, în aceste vremuri, sănătatea vine prima.”
  
 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici