Emmanuelle Bercot, la deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest: Festivalul este o idee minunată

Cea de-a şasea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest a debutat, vineri, cu o gală care a avut loc la Cinema Studio şi la care au participat numeroase personalităţi ale cinematografiei autohtone şi diplomaţiei, iar actriţa şi regizoarea Emmanuelle Bercot a fost invitata de onoare a evenimentului.

208 afișări
Imaginea articolului Emmanuelle Bercot, la deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest: Festivalul este o idee minunată

Emmanuelle Bercot, la deschiderea Les Films de Cannes à Bucarest: Festivalul este o idee minunată

Regizorul Cristian Mungiu, iniţiatorul acestui proiect, a fost cel care a deschis ediţia 2015 a Les Films de Cannes à Bucarest şi a prezentat, pe scurt, filmele nominalizate sau premiate pe Croazetă. "Este un eveniment care a crescut mult şi mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit", a declarat Cristian Mungiu, făcând referire atât la instituţii, cât şi la cinefili.

Regizorul român, premiat în 2007 cu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", reprezintă, în opinia ambasadorului Franţei la Bucureşti, François Saint-Paul, prezent la gala de deschidere, "o personalitate importantă", iar evenimentul realizat de acesta "o ocazie de a sărbători".

Un alt invitat al galei a fost Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, care a ţinut să facă o trecere în revistă a cineaştilor români nominalizaţi şi premiaţi la Cannes, pornind de la Ion Popescu-Gopo şi ajungând la "Noul val". Considerând evenimentul de la Bucureşti "o iniţiativă extraordinară", Vulpescu a afirmat că Ministerul Culturii va susţine festivalul şi anul viitor.

Între câteva filme scurte prezentate în timpul galei, spectatorii au putut urmări şi spotul "Show must go on", regizat de Viorel Mardare, în care un grup de ţărani promovează fructele moldoveneşti, interpretând în engleză piesa formaţiei Queen. "Cinematografia poate lua multe feţe. Acesta este un film care a adunat peste 600.000 de vizualizări pe YouTube în câteva zile, mai mult decât vor avea filmele de la Cannes", a spuse Mungiu.

Aflată pentru prima dată în România, Emmanuelle Bercot şi-a prezentat filmul "Standing Tall/ La Tête haute", acelaşi care a deschis ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes.

Despre pelicula care îi are pe Rod Paradot, Catherine Deneuve, Sara Forestier şi Benoît Magimel în rolurile principale, Bercot a declarat că cea mai mare onoare a fost ca aceasta să fie selecţionată în competiţia Festivalului de la Cannes şi să deschidă ediţia de anul acesta.

"Prezenţa la Cannes a fost ceva ireal şi mă bucur să retrăiesc asta aici. Nu ştiam de existenţa acestui festival şi mi se pare o idee minunată", a spus Emmanuelle Bercot, după proiecţia filmului.

Drama urmăreşte parcursul lui Malony, de la 6 la 18 ani, perioadă în care un judecător de copii şi un educator încearcă fără încetare să-l salveze. Tânărul actor din rolul principal, Rod Paradot, este considerat revelaţia anului în Franţa.

Despre rolurile principale din acest film, Bercot a afirmat că cel al judecătoarei, interpretată de Catherine Deneuve, reprezintă - din perspectiva sa regizorală şi de adult - motorul filmului. De asemenea, pentru scrierea scenariului, la care a participat, documentarea a fost una asiduă în ceea ce priveşte legislaţia în cazul delincvenţei juvenile.

Emmanuelle Bercot este recunoscută pentru filmele sale despre adolescenţă, dar şi pentru rolurile în producţii semnate de Claude Miller, Bertrand Tavernier şi Olivier Assayas. Absolventă a şcolii de cinema La Fémis, Bercot a fost premiată la Cannes încă din timpul studenţiei - scurtmetrajul "Les Vacances" a obţinut premiul juriului în 1997.

Les Films de Cannes à Bucarest se desfăşoară între 23 şi 29 octombrie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi Cinema Pro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici