Enciclopedie online a culturii europene, lansată de UE

Uniunea Europeană va lansa, în noiembrie, o enciclopedie online a culturii europene, denumită "Europeana", rivală a proiectului Google Library, ce va include copii digitale ale materialelor aflate în bibliotecile, muzeele şi colecţiile naţionale de film din Europa, informează spiegel.de.

205 afișări
Imaginea articolului Enciclopedie online a culturii europene, lansată de UE

Enciclopedie online a culturii europene, lansată de UE

Milioane de materiale de arhivă europene vor fi putea fi consultate online începând din luna noiembrie, în urma unei decizii a Comisiei Europene, care doreşte realizarea unei vaste enciclopedii digitale, în vederea conservării moştenirii culturale a Europei.

"Europeana" este un proiect ambiţios, prin care se doreşte digitalizarea unei mari părţi din totalul valorilor culturale europene: cărţi, picturi, hărţi, fotografii, filme etc.

Varianta actuală a site-ului de internet "Europeana" este doar una demonstrativă, dar, începând cu 20 noiembrie, peste două milioane de "obiecte" digitalizate vor fi disponibile publicului larg, în limbile engleză, germană şi franceză, potrivit lui Viviane Reding, comisarul UE pentru Informare şi Mass-Media

Avântul acestui nou proiect îşi are originea în dorinţa Europei de a echilibra competiţia cu gigantul Google. Proiectul Google Library a debutat în 2004 şi include deja scanări ale peste 10 milioane de cărţi şi alte lucrări din lumea întreagă.

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a dorit înfiinţarea unui motor european de căutare, concurent pentru Google, denumit Quaero, dar proiectul a fost abandonat în 2006. În 2005, Chirac şi alţi cinci şefi de state europene au pus bazele proiectului European Digital Library, din care s-a născut actualul proiect "Europeana".

"Europeana" implică coordonarea mai multor proiecte digitale în curs de realizare, în prezent, în bibliotecile şi arhivele naţionale ale statelor europene, iar cărţile, filmele, fotografiile şi picturile vor putea fi consultate de acum înainte prin intermediul unui singur site care le grupează pe toate, conform declaraţiei lui Martin Selmayr, purtătorul de cuvânt al departamentului condus de Viviane Redings din cadrul Comisiei Europene.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici