"Eu când vreau să fluier, fluier"- proiectat marţi, la Festivalul Filmului Francofon, din Capitală

Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, va fi proiectat în avanpremieră naţională la Bucureşti, marţi, în deschiderea Festivalului Filmului Francofon, organizat de Institutul Francez, în perioada 23 - 31 martie, informează instituţia.

33 afișări
Imaginea articolului "Eu când vreau să fluier, fluier"- proiectat marţi, la Festivalul Filmului Francofon, din Capitală

"Eu când vreau să fluier, fluier"- proiectat marţi, la Festivalul Filmului Francofon, din Capitală (Imagine: Mediafax Foto)

Proiecţia va avea loc de la ora 19.30, la Sala "Elvira Popescu", evenimentul din cadrul festivalului fiind intitulat "Seara tabu".

În zilele următoare, vor urma proiecţiile filmelor:

Programul de sâmbătă al festivalului se va deschide cu proiecţia pentru copii a peliculei "C'est pas moi, je le jure" (2008, Canada), de Philippe Falardeau, premiat cu Ursul de Cristal pentru cel mai bun film la Berlinala din 2009. Pe parcursul zilei, vor fi proiectate filmele: "Le Chaos" (2007, Egipt/Franţa), de Youssef Chahine şi Khaled Youssef, "Eldorado" (2008, Belgia/Franţa), de Bouli Lanners, şi "35 Rhums" (2008, Franţa/Germania), de Claire Denis.

Festivalul va include, în programul de duminică, documentarele "Memoria del saqueo/ Memoire d'un saccage" (2004, Elveţia/Franţa/Argentina), de Fernando E. Solanas, şi "Jacques Rivette, le veilleur" (1990, Franţa), de Serge Daney şi Claire Denis, şi lungmetrajul "36 vues du Pic Saint-Loup" (2009, Franţa/Italia), de Jacques Rivette.

Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", debutul în lungmetraj al lui Florin Şerban, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin şi a reuşit să ia şi două premii importante: Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint şi distincţia "Alfred Bauer".

După patru ani petrecuţi într-un penitenciar pe malul Dunării, Silviu (interpretat de George Piştereanu) a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân. Cu două săptămâni înainte de eliberare, primeşte o vizită neaşteptată. El află că mama lui s-a întors acasă, după mult timp, din Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic. Silviu are cinci zile să găsească o soluţie. Cele cinci zile devin o eternitate când Silviu se îndrăgosteşte de o studentă frumoasă la Sociologie, Ana (Ada Condeescu), venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii. Libertatea, vântul, drumul, primul sărut. Din acest moment i se poate întâmpla orice.

Povestea lui Silviu este prezentată într-un mod simplu de către regizor. Florin Şerban alege să exprime drama tânărului în special prin prisma mimicii şi a gesturilor, cu prea puţin dialog şi, uneori, neesenţial pentru personaj.

Filmul, ce are la bază piesa de teatru cu acelaşi titlu a Andreei Vălean, va intra în cinematografele româneşti pe 26 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici