EXCLUSIV - Consiliul Legislativ face observaţii asupra normelor constituţionale propuse în cazul presei şi informării publice

Consiliul Legislativ face o serie de observaţii, în avizul asupra proiectului de revizuire a Constituţiei obţinut de MEDIAFAX, asupra propunerilor care vizează regimul presei şi al informării publice în cazul adoptării actelor normative, solicitând clarificări ale textului.

394 afișări
Imaginea articolului EXCLUSIV - Consiliul Legislativ face observaţii asupra normelor constituţionale propuse în cazul presei şi informării publice

EXCLUSIV - Consiliul Legislativ face observaţii asupra normelor constituţionale propuse în cazul presei şi informării publice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Consiliul Legislativ (CL) sugerează "să se reanalizeze dacă ar fi mai indicat ca răspunderea să aparţină proprietarului mijlocului de comunicare în masă şi nu «mijlocului de comunicare în masă», în condiţiile în care proiectul de revizuire institutie răspunderea civilă pentru informaţia sau creaţia adusă la cunoştinţă publică pentru autor, cel care exercită răspunderea editorială sau «mijlocului de comunicare în masă»".

În plus, CL propune reformularea prevederii care include agenţiile de presă sub control parlamentar, deocare ar putea fi interpretate.

"Semnalăm că din redactarea propusă rezultă că sunt supuse controlului parlamentar toate agenţiile de presă, nu doar cele publice. Este necesară, de aceea, reanalizarea textului şi reformularea corespunzătoare a acestuia", se arată în avizul citat.

Prevederea propusă prin proiectul de revizuire a Constituţiei pentru articolul 31, alineatul 5 menţionează: "Serviciile publice de radio, de televiziune şi agenţiile de presă sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului de antenă. Organizarea acestor servicii şi agenţii de presă, precum şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică".

De asemenea, în ceea ce priveşte informarea publică, avizul CL precizează că, prin lege, nu pot fi stabilite situaţiile cu caracter de urgenţă în cazul ordonanţelor guvernului.

Consiliul Legislativ face referire la articolul propus în proiectul de revizuire care menţionează că "proiectele de acte normative ce urmează să fie adoptate de autorităţile publice şi instituţiile publice, cu excepţia celor care au caracter de urgenţă potrivit legii, sunt supuse, cu cel puţin 30 de zile înainte de adoptare, dezbaterii publice".

Astfel, CL susţine că sintagma "cu excepţia celor care au caracter de urgenţă, potrivit legii" nu este corectă, întrucât prin lege nu se pot stabili situaţiile cu caracter de urgenţă, iar expresia "potrivit legii" ar trebui eliminată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici