Expoziţia "Nervia 1928-1938. Pictori din anii 30 în Belgia", vernisată joi la MNAR

Expoziţia "Nervia 1928-1938. Pictori din anii 30 în Belgia" va fi vernisată, joi, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), urmând să râmână deschisă până în 16 ianuarie 2011.

159 afișări
Imaginea articolului Expoziţia "Nervia 1928-1938. Pictori din anii 30 în Belgia", vernisată joi la MNAR

Expoziţia "Nervia 1928-1938. Pictori din anii 30 în Belgia", vernisată joi la MNAR

Expoziţia prezintă, în premieră în România, retrospectiva Nervia prin intermediul a 130 de lucrări semnate de cei nouă membri ai grupului: Anto Carte, Louis Buisseret, Frans Depooter, Léon Devos, Léon Navez, Pierre Paulus, Rodolphe Strebelle, Taf Wallet şi Jean Winance.

"Astfel, publicul bucureştean are prilejul să descopere artişti foarte talentaţi care s-au constituit într-un grup pe baza idealurilor unei arte intimiste, cu caracter ilustrativ, legată de literatură, conjugând simbolismul şi interesul pentru social, o artă puternic angajată în afirmarea identităţii valonilor", potrivit MNAR.

Lucrările provin din colecţii particulare şi din patrimoniul mai multor muzee din Belgia: Muzeele Regale de Artă din Belgia, Muzeul de Artă din Charleroi, Muzeul comunal Ixelles, Muzeul Ianchelevici din La Louvière, Muzeul internaţional al carnavalului şi măştii din Binche şi Muzeul de Artă din Mons.

Expoziţia va fi inaugurată, joi, de ministrul Culturii şi Audiovizualului al Comunităţii franceze din Belgia, Fadila Laanan, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional din România, Kelemen Hunor, şi directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României, Roxana Theodorescu. La eveniment vor participa şi Leo D'Aes, Ambasadorul Belgiei în România, Fabienne Reuter, Delegat Valonia-Bruxelles la Bucureşti, Françoise Eeckman, Administrator delegat al Fondului Léon Eeckman şi al Grupului Nervia, Michel De Reymaeker, Conservator şef al Muzeelor din Mons şi comisar ştiinţific al expoziţiei.

Expoziţia este organizată de Muzeul Naţional de Artă al României, Wallonie-Bruxelles International, Fondul Léon Eeckman şi Grupul Nervia, în cadrul programului de cooperare între România şi Valonia-Bruxelles, cu prilejul Preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene.

Grupul Nervia, întemeiat în 1928 la Mons, oraş care va fi Capitală Culturală Europeană în 2015, a jucat un rol primordial în mişcarea artistică din prima jumătate a secolului XX din Belgia, şi în special din Valonia.

Cei doi pictori fondatori, Anto Carte şi Louis Buisseret, împreună cu Léon Eeckman, secretarul grupului, au hotărât să creeze această mişcare pentru a afirma prezenţa artei valone, dar şi pentru a-i promova pe tinerii artişti, majoritatea din regiunea Hainaut.

Numele grupului face trimitere la revista "La Nervie", al cărei colaborator a fost Anto Carte, şi la "nervieni", un trib de gali stabilit pe actualul teritoriu al provinciei Hainaut.

Programul de vizitare al expoziţiei este de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00, lunea şi marţea MNAR fiind închis.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici