Facebook, evaluată de un investitor rus la 6,5 miliarde de dolari

Facebook este evaluată la 6,5 miliarde de dolari, potrivit preţului plătit de un investitor rus pentru majorarea participaţiei deţinute în capitalul companiei, subliniind "greutatea" reţelei de socializare online în industria IT şi sectorul media.

11 afișări
Imaginea articolului Facebook, evaluată de un investitor rus la 6,5 miliarde de dolari

Facebook, evaluată de un investitor rus la 6,5 miliarde de dolari

Compania rusă Digital Sky Technologies a anunţat, luni, că va plăti 14,77 dolari pe acţiune pentu majorarea participaţiei la 3,5% din capitalul Facebook, preţ la care reţeaua este evaluată la 6,5 miliarde de dolari.

Investiţia iniţială a Digital Sky la Facebook, derulată în luna mai, evalua compania la 10 miliarde de dolari, însă tranzacţia avea ataşate drepturi de preempţiune pentru majorarea participaţiei.

În ultimele săptămâni, analiştii şi investitorii au evaluat Facebook la mai puţin de cinci miliarde de dolari.

Astfel, conform tranzacţiei anunţate luni de compania rusă, valoarea de piaţă a Facebook ar depăşi semnificativ pe cele ale unor grupuri media cu tradiţie şi cu afaceri mult mai extinse, precum CBS Corp, care, la afaceri anuale de aproape 14 miliarde de dolari, este cotată la patru miliarde de dolari.

Încasările Facebook din vânzări ar trebui să ajungă la 500 milioane de dolari în acest an, potrivit unui director al companiei, reprezentând o creştere de 70% a veniturilor comparativ cu anul trecut.

Digital Sky evaluează Facebook la de 13 ori veniturile estimate pe 2009, potrivit unui analist american, cu mult peste multiplicatorul mediu de 2,2 ori încasările întâlnitt de obicei în sectorul companiilor axate pe publicitate online şi dublu faţă de valoarea atribuită gigantului Google, de 6 ori veniturile.

Printre acţionarii Facebook, companie înfiinţată în urmă cu cinci ani, se numără şi Microsoft, care a evaluat reţeaua, în anul 2007, la 15 miliarde de dolari.

Facebook a trecut recent peste pragul de 200 milioane de utilizatori, mai mult decât dublu comparativ cu perioada similară a anului trecut, si a depăşit principalul concurent, reţeaua MySpace, care face parte din portofoliul grupului News Corp, controlat de magnatul media Rupert Murdoch.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici