FEJ acuză Ringier de standarde duble în cazul unui jurnalist român,trustul media respinge acuzaţiile

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) acuză grupul media elveţian Ringier că utilizează "standarde duble" în cazul jurnalistului Marius Drăghici, de la Evenimentul zilei, care a dat în judecată trustul pentru neplata drepturilor salariale, în timp ce Ringier România respinge acuzaţiile FEJ.

52 afișări

"Încă o dată vedem o companie care desfăşoară activităţi în afara ţării mamă şi care aplică standarde duble scandaloase", a declarat Aidan White, secretarul general al FEJ. "Compania Ringier nu ar fi permis un asemenea comportament de care este acuzată în România, unde şi-a înşelat angajaţii, neplătind drepturile salariale, în Elveţia", mai spune White, într-un comunicat al organizaţiei.

Conform Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, Ringier România "l-a sancţionat financiar pe Marius Drăghici, jurnalist al cotidianului Evenimentul zilei, deoarece acesta a avut curajul să acţioneze în judecată Ringier România SRL pentru neplata drepturilor salariale, hărţuire la locul de muncă şi cenzură şi pentru că a informat Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului în România (MCA România)".

În consecinţă, jurnalistul a dat în judecată, pe 11 februarie, Ringier România, Drăghici susţinând că, în acel moment, compania i-a reziliat contractul pe drepturi de autor, măsură care a diminuat cu peste 70% veniturile obţinute de la Evenimentul zilei.

"FRJ MediaSind a constatat că angajatul Marius Drăghici a fost constrâns să semneze un act adiţional prin care renunţa la drepturile legale prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel de Ramură Mass-Media. De asemenea, jurnalistului nu i s-au acordat în totalitate salariul minim pe ramură, coeficienţii de ierahizare şi nu i s-au plătit sporurile legale. Luând act de aceste grave abateri de la lege, FRJ MediaSind a sesizat Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - Inspecţia Muncii", mai susţine Mediasind.

Inspectorii ITM Bucureşti au finalizat controlul şi au confirmat aspectele sesizate de către FRJ MediaSind, susţine sindicatul.

De cealaltă parte, trustul Ringier România a transmis un comunicat în care respinge punctual acuzaţiile Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, arătându-se surprins de faptul că un organism internaţional care reprezintă interesele jurnaliştilor nu a respectat una din regulile fundamentale ale jurnalismului înainte de a emite o comunicare publică: aceea de a solicita punctul de vedere al părţii care face obiectul acuzaţiilor lansate.

În ceea ce priveşte afirmaţia FEJ că Ringier România "îşi înşeală angajaţii în privinţa salariilor care li se cuvin", trustul a indicat că îşi asumă respectarea prevederilor legale specifice industriei media din România. "Compania noastră şi-a onorat întotdeauna obligaţiile faţă de proprii angajati, cu atât mai mult în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor cuvenite. Acest lucru este confirmat şi de rezultatele Sondajului de Opinie implementat de către un terţ la nivel internaţional în toate companiile Ringier şi care plasează Ringier România la un nivel de apreciere ridicat în ceea ce priveşte consideraţiile: «Ringier este un angajator responsabil» şi «sunt mandru să lucrez la Ringier»", se indică în comunicatul Ringier România.

"Referitor la controlul menţionat în comunicatul FEJ, pe lângă confirmarea implementarii corecte a majorităţii prevederilor legale, există şi câteva aspecte care ne-au fost subliniate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi în consecinţă suntem în curs de implementare a măsurilor la nivelul întregii companii", se adaugă în acelaşi comunicat.

De asemenea, Ringier România a respins acuzaţiile conform cărora trustul nu ar respecta principiile fundamentale ale jurnalismului, "incluzând cenzura sau independenţa editorială". "Aceasta afirmaţie este susţinută de prevederile Codului Internaţional de Conduită al Ringier care a fost implementat din 2007 şi care reglementează aspectele legate de activitatea jurnalistică în general", se indică în acelaşi comunicat.

Marius Drăghici este membru al Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti, organizaţie afiliată la Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind. Jurnalistul publică în presa centrală din anul 1998.

Ringier a intrat pe piaţa românească în 1992, din portofoliul companiei făcând parte titluri precum Capital (săptămânal de business), Libertatea (tabloid) şi revistele Bolero, Libertatea pentru femei, Unica, Bravo şi BravoGIRL. Grupul elveţian Ringier este prezent în zece ţări, are peste 7.000 de angajaţi, editează circa 120 de ziare şi reviste, produce aproximativ 20 de programe de televiziune şi operează 50 de platforme online şi 11 tipografii.

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (European Federation of Journalists) este grupul regional al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), care reprezinta interesele a peste 200.000 de ziarişti din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici