Festivalul Naţional de Teatru 2013, deschis în nota contradicţiilor din oameni şi societate, cu "Troienele" lui Andrei Şerban

Festivalul Naţional de Teatru (FNT) 2013 a început, vineri seară, într-o notă a contradicţiilor care există în oameni, dar şi în societate, după cum a afirmat Andrei Şerban, cel care semnează regia spectacolului "Troienele", montat în deschiderea ediţiei din acest an a evenimentului.

332 afișări
Imaginea articolului Festivalul Naţional de Teatru 2013, deschis în nota contradicţiilor din oameni şi societate, cu "Troienele" lui Andrei Şerban

Festivalul Naţional de Teatru 2013, deschis în nota contradicţiilor din oameni şi societate, cu "Troienele" lui Andrei Şerban (Imagine: Razvan Chirita/Arhiva Mediafax Foto)

Festivalul Naţional de Teatru, cea mai importantă trecere în revistă a spectacolelor produse în România pe parcursul unei stagiuni, a ajuns în acest an la cea de-a 23-a ediţie, care se desfăşoară începând de vineri până pe 3 noiembrie.

Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri seară, la Teatrul Odeon din Bucureşti, şi a fost urmată de un spectacol legendar. După 23 de ani (care este şi vârsta Festivalului Naţional de Teatru), "Troienele" lui Andrei Şerban au revenit la Bucureşti. De data aceasta, ca producţie a Operei Naţionale Române din Iaşi, în interpretarea soliştilor, membrilor corului, orchestrei şi baletului, alături de tineri actori şi copii. Însă, pentru prima dată în istoria spectacolului, montat în premieră acum aproape 40 de ani pe scena Teatrului La MaMa din New York şi, în 1990, la Teatrul Naţional Bucureşti, "Troienele" beneficiază de varianta originală a muzicii compuse de Liz Swados pentru operă.

Cele câteva sute de persoane care au mers vineri seară la deschiderea festivalului au fost întâmpinate în foaierul Teatrului Odeon de un podium acoperit cu o pânză roşie, a cărui amplasare a fost gândită tot de regizorul Andrei Şerban, după cum a explicat directorul artistic al festivalului, Alice Georgescu.

Alice Georgescu a fost nevoită să susţină discursul de deschidere a FNT 2013 de pe podium, precizând că se simte pe acesta ca şi cum ar fi "pe mormântul comunismului", iar pânza roşie de la picioarele sale îi provoacă "o senzaţie stranie".

"Regia acestei apariţii îi aparţine de asemenea domnului Andrei Şerban, regizorul spectacolului din această seară, spectacol care deschide ediţia cu numărul 23 a Festivalului Naţional de Teatru. A vrut să mă pună într-o situaţie nesigură", a spus Alice Georgescu, precizând că o eventuală căzătură de pe acest podium ar fi în ton cu numeroasele probleme cu care s-au confruntat în acest an organizatorii Festivalului Naţional de Teatru.

"Anul acesta au abundat feluritele mici sau mari necazuri legate de festival, inclusiv pericolul ca el să nu se mai facă, din cauza banilor fireşte. Din fericire lucrurile s-au rezolvat în cele din urmă, oricum s-au rezolvat atât cât festivalul să se poată totuşi ţine. Am fost de curând întrebată care socotesc că este cea mai mare realizare a mea ca director artistic al festivalului şi am răspuns că este aceea că festivalul se face. Prin urmare să ne bucurăm de acest lucru", i-a îndemnat ea pe cei prezenţi la deschiderea festivalului, printre care s-au numărat şi Ileana Stana Ionescu, Doina Levintza, Corina Şuteu, Cristina Modreanu, Radu Afrim, Marius Florea Vizante, Ion Bogdan Lefter, Dan C. Mihăilescu, Demeter Andras şi Alexandru Mironov.

Despre spectacolul care a deschis FNT 2013 a vorbit chiar regizorul Andrei Şerban, mulţumindu-i lui Alice Georgescu "că a avut curajul să invite într-un festival de teatru un spectacol care este făcut cu cântăreţi de operă".

Andrei Şerban a spus că acest spectacol a fost ales pentru a fi arătat publicului bucureştean, care este împărţit în două: spectatorii mai în vârstă, care au avut posibilitatea de a vedea spectacolul în urmă cu 23 de ani, şi tinerii.

"Astă-seară va fi acelaşi spectacol ca acum 23 de ani, dar piesa este cântată mai bine ca niciodată. Pentru că deşi s-a numit operă tot timpul, a fost cântat de către actori, şi actorii cântă când mai bine, când mai prost, dar niciodată nu este perfect. Acum este un motiv pentru cei care au văzut spectacolul atunci, să audă diferenţa sonoră a spectacolului", a spus Andrei Şerban.

El a mai spus că spectacolul "Troienele" este un spectacol al contradicţiilor din oameni şi din societate. Astfel, în urmă cu 23 de ani, spectacolul a fost "un fel de oglindă a ce se întâmpla în Piaţa Universităţii", care fusese invadată de mineri.

"Toată balanţa asta între închisoare şi libertate despre care vorbeşte Euripide era foarte vizibilă în teatru, ca şi cum era în stradă. Acum din fericire nu au venit minerii, dar tensiunile există chiar poate mai mult decât atunci, şi pentru că este o piesă despre tensiuni, despre tot felul de contradicţii care există în societate, dar şi în noi înşine, cred că merită amintit mesajul acestui spectacol", a explicat Andrei Şerban.

De asemenea, el a spus că a acceptat să monteze din nou spectacolul "Troienele", la sugestia managerului Operei Române din Iaşi, Beatrice Rancea, pentru ca şi tinerii să îl poată vedea.

"Beatrice Rancea m-a convins să fac acest spectacol încă o dată (...) Ar fi bine, mi-a spus Beatrice, dacă tinerii ar avea experienţa viscerală a spectacolului, decât să citească în cărţi. Acesta a fost argumentul care m-a convins să-l fac, pentru cei tineri o fac şi pentru cei mai aproape de vârsta mea, dar care sunt sper tineri în spirit", a mai spus Andrei Şerban.

De asemenea, Andrei Şerban a dedicat acest spectacol memoriei directoarei Teatrului La MaMa din New York, Ellen Stewart, acolo unde a fost creat iniţial. "Dacă ea nu era, acest spectacol nu s-ar fi făcut niciodată (...) Această Ellen Stewart ne-a dus peste tot în lume, am jucat în tot felul din spaţii", a mai spus Andrei Şerban.

În afară de montarea din deschiderea FNT, spectacolul "Troienele" va mai avea patru reprezentaţii în acest weekend la Teatrul Odeon - sâmbătă şi duminică, de la orele 17.00 şi 21.00.

FNT 2013 aşteaptă publicul, timp de zece zile, să urmărească 44 de reprezentaţii, să participe la 12 evenimente conexe şi la 30 de evenimente în 25 de locaţii.

Programul - pe zile şi ore de desfăşurare - poate fi consultat pe site-ul www.fnt.ro.

Cea de-a 23-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru este organizată, prin tradiţie, de Uniunea Teatrală din România (UNITER) şi finanţată de Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti, prin ArCuB.

Bugetul total al FNT 2013 este de 2.300.000 de lei. Ministerul Culturii acoperă 26% din buget, Primăria Municipiului Bucureşti - 40%, Institutul Cultural Român - 7 % şi UNITER - 27%.

Selecţionerul unic şi directorul artistic al ediţiei din 2013 a Festivalului Naţional de Teatru este criticul Alice Georgescu, aflată, în această calitate, la ultimul mandat, iar directorul executiv este Aura Corbeanu, vicepreşedintele UNITER.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici