Festivalul Naţional de Teatru al Deţinuţilor "Exit! ", la Teatrul Nottara din Capitală

Festivalul Naţional de Teatru al Deţinuţilor "Exit!" se desfăşoară pe 25 şi 26 noiembrie, la Teatrul Nottara din Capitală, informează organizatorii.

258 afișări
Imaginea articolului Festivalul Naţional de Teatru al Deţinuţilor "Exit! ", la Teatrul Nottara din Capitală

Festivalul Naţional de Teatru al Deţinuţilor "Exit! ", la Teatrul Nottara din Capitală

Prin proiectul "Exit!", A.R.T. Fusion în colaborare cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) şi-a propus să combată stereotipurile uzuale despre deţinuţi existente în societatea românească.

Proiectul a început în septembrie 2009 şi a implicat 109 deţinuţi din Penitenciarele Arad, Baia Mare, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Cluj, Craiova, Galaţi, Iaşi, Gherla, Oradea, Satu Mare, Târgu Jiu, Târgu Ocna, Timişoara, Poarta Albă.

Ei au fost ajutaţi în crearea spectacolelor de personalul penitenciarelor şi de 14 tineri artişti ce vor să promoveze ideea de toleranţă şi egalitatea de şanse.

Maria Manolescu, Mihaela Michailov, Radu Apostol şi Bogdan Georgescu au realizat selecţia celor nouă spectacole care vor fi reprezentate la Bucureşti.

A.R.T Fusion în colaborare cu ANP a încercat să le ofere deţinuţilor un mijloc de exprimare şi explorare a sentimentelor lor într-un mod neprimejdios, contribuind la dezvoltarea lor afectivă prin activitate artistică.

În plus faţă de cele nouă spectacole de teatru, spectatorii dornici să afle mai multe vor fi introduşi în lumea penitenciarelor prin vernisajul expoziţiei "HOME", coordonată de Cosmin Bumbuţ, ce conţine fotografii realizate de deţinutele din penitenciarele româneşti.

Spectacolele sunt adaptări ale unor texte celebre, dar şi poveşti inspirate din vieţile deţinuţilor.

Printre spectacolele ce vor fi prezentate la festival se numără

"Poveste de neuitat" (Centrul de Reeducare Târgu Ocna),

"Haina de om" de Cristian Bârsan (fost deţinut la Penitenciarul Iaşi),

"Otrăvit de culorile vieţii mele", inspirat din piesele lui Cehov (Penitenciarul de maximă securitate Craiova),

"Colonelul şi păsările" (Penitenciarul Codlea) şi

"Infirmeria veselă" (Penitenciarul Poarta Albă).

Intrarea este liberă, iar accesul spectatorilor se va face în limita locurilor disponibile.

Festivalul este organizat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor în colaborare cu Asociaţia A.R.T. Fusion, cu sprijinul Asociaţiei Culturale SCRIPT.

La finanţarea proiectului "Exit!" au contribuit Comisia Europeană, prin Programul Tineret în Acţiune, Fundaţia Iosiaxenin Edra Plaiari (Grecia) şi United Nations Development Programme (România).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici