Florina Cercel, Adela Mărculescu şi Rodica Popescu-Bitănescu vor primi stele pe Aleea Celebrităţilor - GALERIE FOTO

Actriţele Florina Cercel, Adela Mărculescu şi Rodica Popescu-Bitănescu vor primi stele pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, într-o ceremonie care se va desfăşura, sâmbătă, de la ora 11:30, în Piaţa Timpului din Capitală.

686 afișări
Imaginea articolului Florina Cercel, Adela Mărculescu şi Rodica Popescu-Bitănescu vor primi stele pe Aleea Celebrităţilor - GALERIE FOTO

Florina Cercel, Adela Mărculescu şi Rodica Popescu-Bitănescu vor primi stele pe Aleea Celebrităţilor (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

Florina Cercel, Adela Mărculescu şi Rodica Popescu-Bitănescu vor fi omagiate pentru întreaga lor activitate în domeniul teatrului şi filmului într-o ceremonie desfăşurată în prezenţa colegilor, prietenilor apropiaţi şi a iubitorilor teatrului şi filmului. La eveniment va participa şi primarul general al Municipiului Bucureşti, Răzvan Sava.

Evenimentul este organizat de Teatrul Metropolis, Primaria Municipiului Bucureşti, împreună cu partenerii Cocor şi Sabion.

"În această zi frumosă de martie sunt fericit că putem omagia trei actriţe ce au evoluat cu graţie, dar şi cu forţă artistică atât pe scenele teatrului românesc, cât şi pe ecranele cinematografelor, cunoscute şi îndrăgite de publicul larg", a declarat George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.

În cadrul evenimentului, actriţele vor primi câte o stea de aur din partea casei Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

Florina Cercel s-a născut în 28 ianuarie 1943, la Piatra-Neamţ, şi a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiele" Bucureşti, clasa profesorilor Jules Cazaban, Cornel Todea şi Victor Moldovan. Actriţa are o bogată activitate în teatru, film, teatru TV şi radio. A jucat peste 100 de roluri în peste 50 de ani de carieră, cele mai multe fiind create pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Printre regizorii spectacolelor în care a a jucat se numără Horea Popescu, Victor Moldovan, Mihai Berechet, Ion Cojar, Andrei Şerban,Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Dan Tudor.

În 1990 a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul "Vassa Jeleznova" de M. Gorki, regia Ion Cojar, iar, în 2002 a primit Premiul Ministerului Culturii pentru cea mai bună actriţă a anului pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul "Revizorul", de N.V. Gogol, regia Serghei Cerkasski, montat la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale". Tot atunci a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

La Teatrul Metropolis, Florina Cercel joacă în spectacolul "Gaiţele", de Alexandru Kiriţescu, regia Dan Tudor.

Actriţa Adela Mărculescu visa de mică să ajungă o mare tragediană. S-a născut în 21 decembrie 1938 şi a absolvit în 1959 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, clasa profesorului Alexandru Finţi. Director fiind, Zaharia Stancu, o angajează în 1964 la Teatrul Naţional Bucureşti, teatru la care este invitată să joace şi în prezent. Câţiva dintre regizorii care au ceat spectacolele în care a jucat sunt Mihai Berechet. Alexandru Finţi, Horea Popescu, Grigore Gonţa, Anca Ovanez Dorosesnko, Ion Cojar, Gelu Colceag, Victor Ioan Frunză şi Felix Alexa.

Şi-a început cariera pedagogică la I.A.T.C în 1963, la catedra de dans a Verei Proca, apoi la tehnica vorbirii, catedra Sandinei Stan. Din 1992, este conferenţiar la Universitatea "Hyperion", catedra "Actorie", mai apoi la "Tehnica vorbirii".

În film a debutat în 1965, în "Serbările galante", în regia lui René Clair, o coproducţie româno-franceză. Au urmat 25 filme şi colaborarea cu regizorii Mircea Veroiu, Nicolae Corjos, Dinu Cocea, Gh. Turcu, Ion Popescu Gopo, Iulian Mihu, Mihai Constantinescu, Gustavo Graef Marino, Geo Saizescu.

Este cetăţean de onoare al oraşelor Bucureşti şi Aiud. În 2004 a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D - "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului".

La Teatrul Metropolis, Adela Mărculescu joacă în spectacolele "Spitalul comunal", de Hristo Boicev, regia Felix Alexa, şi "Tartuffe", de Molière, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză.

Rodica Popescu-Bitănescu este o actriţă căreia îi place să scrie "comedii amare", aşa cum ea însăşi declară. S-a născut în 5 august 1938, la Răsuceni, judeţul interbelic Vlaşca şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiele" Bucureşti în 1960, la clasa profesorului A. Pop Marţian. Este prezentă pe scena Teatrului Naţional Bucureşti încă din 1966, jucând sub îndrumarea regizorilor Horea Popescu, Ion Fintesteanu, David Esrig, Ion Cojar, Andrei Şerban. Începând din 2000 îşi regizează propriile comedii: "Cinci femei de tranziţie", "Încă-i bine", "Viaţa de cimitir", toate jucate cu mare succes la public pe scena "Naţionalului" bucureştean.

În film, Rodica Popescu-Bitănescu a debutat în 1975 în "Comedia fantastică", în regia lui Ion Popescu-Gopo. Are o bogată activitate în teatru radiofonic, televiziune şi cinematografie.

În 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, "pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală".

La Teatrul Metropolis, aceasta poate fi văzută în spectacolul "Gaiţele", de Al. Kiriţescu, în regia lui Dan Tudor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici