Ion Besoiu, Valeria Seciu şi Rodica Mandache vor primi stele pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

Actorii Ion Besoiu, Valeria Seciu şi Rodica Mandache vor primi sâmbătă, de la ora 11.00, stele pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti, în semn de recunoaştere pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului.

334 afișări
Imaginea articolului Ion Besoiu, Valeria Seciu şi Rodica Mandache vor primi stele pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

Ion Besoiu (Imagine: Theodor Pană/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, evenimentul va avea loc în prezenţa primarului general al municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu. Dezvelirea stelelor se va face, de asemenea, în prezenţa colegilor, prietenilor, iubitorilor de teatru şi film, dar şi a rudelor artiştilor.

"Este o mare onoare să fim parte a acestui important proiect, de dimensiune naţională, un proiect unic ce omagiază anii de muncă şi devotamentul celor ce slujesc scena românească a teatrului şi a filmului. În luna iunie celebrăm, în spiritul unei bunei tradiţii create în ultimii trei ani, profesionalismul, talentul şi dedicarea cu care ne-au bucurat zeci de ani, mari artişti ai scenei româneşti: Ion Besoiu, Valeria Seciu şi Rodica Mandache. Le mulţumim şi le suntem recunoscători pentru că ne-au învăţat să visăm mai frumos şi ne-au luminat chipurile", a declarat Daniel Stoica, acţionar Cocor, unul dintre iniţiatorii proiectului.

În cadrul evenimentului, actorii vor primi câte o stea din aur din partea casei de bijuterii Sabion.

Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931, la Sibiu. A debutat în 1957, dar consacrarea a venit abia după lansarea serialului "Toate pânzele sus", în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin. Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca" din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul Bulandra şi a fost, ulterior, timp de 12 ani, directorul acestei instituţii.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul"(1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003). Printre filmele în care a jucat Ion Besoiu se numără "Furtuna", "Neamul Şoimăreştilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini şi umbre".

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu. Tot în 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, a fost decorat cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la "dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog". În 2002, a primit premiul de excelenţă al cinematografiei române. Ion Besoiu este preşedinte executiv al Fundaţiei "Sibiul Vechi. Sibiu - Hermannstadt", asociaţie care îi ajută pe tinerii talentaţi şi care oferă premii etnografilor. Are o bogată activitate în teatru şi film, motiv pentru care actorul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate - din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la gala Gopo din 2011.

Valeria Seciu s-a născut în Bucureşti şi a urmat cursurile Institutului de Teatru din Capitală, la clasa lui A. Pop Marţian, între 1960 - 1964, avându-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea să-i devină soţ. A debutat în 1964, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, alături de Ion Caramitru, în spectacolul "Eminescu", de Mircea Ştefănescu, sub îndrumarea regizorului Sică Alexandrescu. Până să devină actriţă a Teatrului Mic din Bucureşti, Valeria Seciu a mai jucat la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, apoi la Teatrul Nottara şi Teatrul Act din Bucureşti. La începutul anilor 1990 a înfiinţat şi condus Teatrul Levant, unde a jucat în spectacole semnate de Cătălina Buzoianu.

De-a lungul carierei sale în teatru şi în film, a obţinut premiul Asociaţiei Cineaştilor din România (1978), pentru rolul din filmul "Înainte de tăcere". A primit de patru ori premiul UNITER, de două ori trofeul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru partiturile din spectacolele "Spirit" (2002) şi "Cum gândeşte Amy" (2006), în regia Cătălinei Buzoianu, premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru Gloucester din "Lear", în regia lui Andrei Şerban (2008), şi, în 2007, premiul pentru întreaga activitate.

Rodica Mandache s-a hotărât să devină actriţă după ce a văzut-o pe Marieta Deculescu în rolul Necunoscutei din spectacolul "Steaua fără nume", de Mihail Sebastian. Rodica Mandache s-a născut la Iaşi şi a absolvit secţia de actorie a Facultăţii de Teatru a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale'" din Bucureşti, în 1964, la clasa prof. univ. Octavian Cotescu, Pop Marţian. A debutat în anul I de facultate pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în spectacolul "Fiicele", de Sidonia Drăguşanu. Până să devină actriţa Teatrului Odeon, a jucat la instituţii de profil din ţară precum Teatrul "Maria Filotti" Brăila, Teatrul Naţional din Iaşi şi la Teatrul Mic din Bucureşti. A fost căsătorită cu fotograful Aurel Mihailopol. Împreună au o fiică, regizoarea Diana Mihailopol.

Pe lângă spectacolele de teatru, film şi televiziune, Rodica Mandache este şi profesoară de actorie la Universitatea Hyperion, Facultatea de artă, şi are o bogată activitate publicistică, iar printre volumele publicate se numără scenariul pentru teatru radiofonic "Povestea Elisabetei Rizea", făcut după cartea Irinei Nicolau, "Surâsul şi lacrima scenei" (1998), "O carte atipică despre un actor atipic: Ştefan Mihăilescu-Brăila" (2010).

În 2007 a primit premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru rolul Adel din spectacolul "joi.megaJoy", de Katalin Thuroczy, în regia lui Radu Afrim. A primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Aniţa din spectacolele "Aniţa Nandriş-Cudla - Amintiri din viaţă" şi "Aniţa Nandriş-Cudla - 20 de ani în Siberia", după un scenariu radiofonic de Magda Duţu şi Raisa Radu. În 2009 a primit trofeul pentru întreaga activitate la premiile Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, secţiunea artele spectacolului.

Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural iniţial de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi Cocor şi găzduieşte stele ale celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România.

Celebrul Walk of Fame românesc a fost inaugurat în ianuarie 2011. Pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului strălucesc deja stelele altor mari personalităţi, precum Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Ştefan Iordache (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Ion Caramitru, Draga Olteanu Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuţ, Marin Moraru, Iurie Darie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Costel Constantin, Alexandru Arşinel, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu (postum).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici