Garcia Marquez: Nu există meserie mai frumoasă decât jurnalismul

Columbianul Gabriel Garcia Marquez, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 1982, este de părere că "nu există meserie mai frumoasă" decât jurnalismul, deşi, câteodată, aceasta provoacă multă suferinţă, a declarat scriitorul, luni seară, la Monterey (Mexic).

121 afișări
Imaginea articolului Garcia Marquez: Nu există meserie mai frumoasă decât jurnalismul

Garcia Marquez: Nu există meserie mai frumoasă decât jurnalismul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Meseria de jurnalist provoacă suferinţă sau bucurie în funcţie de modul în care retransmiţi realitatea: ne bucurăm dacă găsim o bijuterie, dar suferim când ne dăm seama cât de mult maltratăm limba", a comentat scriitorul şi fostul jurnalist, în timpul uneia dintre rarele sale intervenţii publice, în cadrul unui seminar despre "noul jurnalism".

"Scriu pentru ca să nu fiu nevoit să vorbesc", a repetat autorul romanelor "Un veac de singurătate", "Cronica unei morţi anunţate" şi "Dragoste în vremea holerei".

Acesta a vrut să explice astfel tăcerea în care se complace de obicei.

"Noul jurnalism" este caracterizat mai ales prin lipsa de timp de care suferă profesioniştii branşei: "mă incomodează", pentru că "atunci când eşti supus unei asemenea presiuni, nu ai timp să gândeşti", a declarat romancierul în faţa unui grup mare de studenţi şi confraţi.

"În jurnalism", a continuat acesta, "trebuie să ştii că nu ai timp să gândeşti foarte mult sau să rafinezi textul şi trebuie, deci, să suferi. Şi, câtedată, ieşi să bei un pahar sau să iei masa şi ţi se spune: «hei, ai auzit ce s-a întâmplat?»".

"Suferim atât de mult, noi jurnaliştii, pentru că trebuie să ne extenuăm în fiecare zi", a concluzionat acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici