GAUDEAMUS 2013: Întâlniri cu nouă autori nordici, dar şi reduceri de până la 80% la cărţi

Întâlniri cu autori români consacraţi, precum Andrei Pleşu, Lucian Boia şi Radu Paraschivescu, dar şi cu nouă autori nordici sosiţi în România ca invitaţi de onoare, precum şi reduceri de până la 80% sunt câteva dintre "ofertele" Târgului Gaudeamus, aflat, anul acesta, la cea de-a 20-a ediţie.

1139 afişări
Imaginea articolului GAUDEAMUS 2013: Întâlniri cu nouă autori nordici, dar şi reduceri de până la 80% la cărţi

GAUDEAMUS 2013: Întâlniri cu nouă autori nordici, dar şi reduceri de până la 80% la cărţi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, care se va desfăşura de miercuri până duminică, în Pavilionul Central al Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti, va avea peste 600 de evenimente. Acestea se vor desfăşura la standurile celor aproximativ 400 de expozanţi - un nucleu puternic şi bine definit de edituri româneşti, instituţii de învăţământ, difuzori de carte şi publicaţii, asociaţii profesionale şi organizaţii active în domeniile cultură şi educaţie - şi în spaţiile special amenajate de organizator în incintă.

Editura Humanitas lansează, vineri, de la ora 18.00, noile apariţii din colecţia "Istorie": "Diavolul în istorie. Comunism, fascism şi câteva lecţii ale secolului XX", de Vladimir Tismăneanu, "Memorialul durerii. Întuneric şi lumină", de Lucia Hossu Longin, "Moştenirea Kremlinului. Rolul spionajului în sistemul comunist de guvernare", de Ion Mihai Pacepa. La acest eveniment participă Lucia Hossu Longin, Emil Mihăilescu, Manuela Cernat, Ioan Stanomir şi Cătălin Strat.

De asemenea, sâmbătă, de la ora 12.00, va fi lansată ediţia de colecţie a volumului "Capcanele istoriei", de Lucian Boia, precum şi audiobook-urile "De ce este România altfel?" şi "Sfârşitul Occidentului?", în prezenţa lui Radu Paraschivescu şi a lui Lucian Boia.

Gabriel Liiceanu este prezent la această ediţie Gaudeamus cu două lansări. Sâmbătă, de la ora 13.00, va fi lansat volumul "Dragul meu turnător", în prezenţa lui Dan C. Mihăilescu şi a lui Gabriel Liiceanu, iar, de la 14.30, este lansat "Jurnalul de la Păltiniş", ediţie aniversară, în prezenta lui Andrei Pleşu, Dan C. Mihăilescu, Sorin Mărculescu şi Gabriel Liiceanu.

Totodată, la 13.45, Andrei Pleşu lansează volumul "Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri", la eveniment participând, pe lângă autor, Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea.

Duminică, de la ora 15.00, participanţii la Târgul Gaudeamus se vor putea întâlni cu Radu Paraschivescu, care lansează volumul "De la Waters la Similea. Oameni cool scriu despre muzica lor", eveniment la care participă şi Dan C. Mihăilescu, Robert Şerban şi Cătălin Ştefănescu.

Editurile Polirom şi Cartea Românească participă la ediţia de anul acesta a Târgului Gaudeamus cu peste 1.000 de titluri, toate aflate la reducere (20%), cu oferte speciale (cărţi la 10 lei), dar şi cu pachete promoţionale accesibile publicului larg (30-40% reducere). La standul editurilor, dar şi la Standul Dacia şi Bursa de contacte vor fi lansate 39 de titluri.

Printre noile titluri apărute în seriile de autor Polirom care vor fi prezentate la standul editurii se numără "Filosofii paralele", de Marta Petreu, un volum despre filosofia şi cultura românească, ce cuprinde dintr-o singură privire şi raiul ţiganilor lui Budai-Deleanu, şi infernul comunist prin care a fost constrâns să treacă Blaga în ultimii ani ai vieţii sale. De asemenea, un alt volum lansat, sâmbătă, de la 14.30, la Gaudeamus este "Legături de sânge. Povestea Ioanei", de Aurora Liiceanu, un tablou realist al vieţii în închisoare, un volum în care autoarea încearcă să stabilească dacă există un "cod genetic" al criminalilor sau dacă faptele acestora sunt rezultatul educaţiei şi al conjuncturii.

De neratat este şi întâlnirea cu profesorul Paul Cornea, prilejuită de lansarea volumului "Ce-a fost - cum a fost. Paul Cornea de vorbă cu Daniel Cristea-Enache". Astfel, sâmbătă, de la ora 12.00, la Bursa de contacte, iubitorii de literatură se pot întâlni cu Livius Ciocârlie, Eugen Negrici şi Horia Roman Patapievici, la o discuţie moderată de Adrian Şerban.

"Omul contemporan, devenit un mutant genetic al societăţii de consum, este mai mult decât obsedat de începuturi, el are o foame de începuturi". Acesta este punctul de plecare al celui mai recent roman semnat de Matei Vişniec, "Negustorul de începuturi de roman", apărut în colecţia "Proză" a editurii Cartea Românească, şi în ediţie digitală, care va fi lansat sâmbătă, de la ora 12.30, în prezenţa lui Alex Ştefănescu şi a lui Sebastian Vlad Popa.

De asemenea, duminică, de la ora 12.00, la standul Dacia, Cristian Tudor Popescu va lansa la Gaudeamus o nouă carte, "Filmar", care abordează subiecte legate de cinematografie, fără să ocolească însă analizele unor evenimente recente. Cunoscut cinefil, autorul trasează paralele între producţiile cinematografice şi viaţa reală, între personaje de film şi persoane publice, dar prezintă şi filme mai vechi şi mai noi, actori, regizori, festivaluri şi premiile oferite în cadrul acestora.

Totodată, duminică, de la ora 12.00, Varujan Vosganian va lansa "Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri", un volum care previne cititorii că, dacă memoria, ca stare de luciditate, nu se regăseşte în prezentul şi chiar în viitorul nostru, viitorul nu va fi decât o reîntoarcere în trecut. Invitaţi la eveniment vor fi Gabriel Chifu şi Nicolae Prelipceanu, iar cel care va modera discuţia va fi Daniel Cristea-Enache.

Actorul Mircea Diaconu va lansa, duminică, de la ora 13.00, la standul editurii, un roman emoţionant despre copilărie, "La noi, când vine iarna", apărut de curând în colecţia "Fiction Ltd.", şi în ediţie digitală. Un roman cu unchi şi mătuşi, cu bunici şi vecini - unii, îngeri protectori, alţii, demoni cu chip uman -, în care un suflet inocent arată că binele din oameni poate învinge şi în cele mai întunecate vremuri. Invitaţi la eveniment sunt Bianca Burţa-Cernat şi Ovidiu Şimonca.

Duminica, de la ora 15.00, scriitorul francez Andrei Makine, a cărui roman "O femeie iubită" a fost publicat de curând în colecţia "Biblioteca Polirom", şi în ediţie digitală, va avea un dialog cu jurnalistul Luca Niculescu, după care va răspunde întrebărilor publicului.

Editura Curtea Veche a pregătit pentru Târgul Gaudeamus unele dintre cele mai generoase promoţii ale anului, care vor include şi două zile cu reduceri de până la 80% la toate cărţile - Black Friday (vineri) şi Black Sunday (duminică).

Printre noutăţile Curtea Veche Publishing de la această ediţie a Târgului Gaudeamus se numără un album biografic dedicat principesei Margareta a României - "Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare", de Sandra Gătejeanu-Gheorghe -, una dintre cele mai aşteptate cărţi de bucate ale lui Jamie Oliver - "Găteşte în 15 minute cu Jamie" - şi un volum de eseuri semnat de Adrian Cioroianu - "Cea mai frumoasă poveste. Câteva adevăruri simple despre istoria românilor". În proiectul "Cartea cehă", editura va prezenta trei titluri cuprinzând cele mai frumoase legende pragheze şi povestiri ale autorilor cehi, volumul lui Karel Čapek "Povestiri dintr-un buzunar & Povestiri din celălalt buzunar" fiind una dintre surprizele târgului.

Sâmbătă, de la ora 11.00, are loc lansarea volumului "O istorie literară a vinului în România", de Răzvan Voncu, la care participă autorul, Cosmin Ciotloş şi Ion Bogdan Lefter. Lansarea este urmată de o sesiune de autografe, iar, de la ora 16.30, are loc lansarea volumului "Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare", de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, la care participă principesa Margareta, principele Radu, Iren Arsene şi Sandra Gătejeanu-Gheorghe.

Şi editura Litera va fi prezentă la această ediţie Gaudeamus. Astfel, joi, de la ora 17.00, va fi lansat volumul "Regele Mihai. Album istoric", de Diana Mandache, în prezenţa lui Theodor Paleologu,
Stelian Tănase şi Călin Popescu-Tăriceanu. De asemenea, de la ora 18.00, are loc lansarea volumului "Găteşte moldoveneşte cu Stela Popescu", la care vor participa Stela Popescu, Cristina Stamate, Adriana Trandafir, Tora Vasilescu, Teo Trandafir, Horia Vârlan şi Valentin Uritescu.

Sâmbătă, de la ora 15.15, editura Litera lansează volumul "Mihail Gorbaciov. Amintiri. Viaţa mea înainte şi după Perestroika", eveniment la care vor participa Ion Iliescu, Victor Ciorbea, Adrian Cioroianu, Roland Cătălin Pena şi Bedros Horasangian.

Ca în fiecare an, şi editura Nemira a pregătit cititorilor numeroase surprize, de la noutăţi editoriale la oferte promoţionale şi evenimente de lansare mult aşteptate. Astfel, cei care vor ajunge la standul editurii Nemira vor putea alege din cele peste 700 de titluri pregătite, vor putea beneficia de reducerea generală de 25%, de oferta 2+1 cadou şi de reducerea de 35% pentru pachetele cadou. Sâmbătă, de la ora 15.30, are loc lansarea cărţii "La galop prin piramidă", de Liviu Radu, eveniment la care vor vorbi Michael Hăulică şi Oliviu Crâznic, iar duminică, la ora 14.00, va fi lansat volumul de poezii "111 cele mai frumoase poezii", de Nichita Stănescu, la care vor participa Felix Nicolau, Georgeta Drăghici, Nicu Alifantis, Cosmin Perţa, Dan Mircea Cipariu şi Bogdan Hrib.

Nouă autori nordici vor sosi în România cu ocazia Târgului Gaudeamus, aceştia fiind invitaţi de ambasadele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei la Bucureşti. Cele cinci ţări nordice participă la Gaudeamus 2013 în calitate de invitat de onoare, sub sloganul "Cool Nordic Bucureşti".

Pasionaţii de literatură vor avea ocazia astfel să îi întâlnească pe scriitoarea islandeză Yrsa Sigudardottir, autorii suedezi Jan Wallentin, Anders Roslund şi Borge Hellström, danezii Anders Rønnow Klarlund şi Jacob Weinreich, care semnează sub pseudonimul A. J. Kazinski, şi finlandezii Salla Simukka şi Antti Tuomainen, cărţile celor opt invitaţi fiind publicate la editura Trei, precum şi pe autoarea norvegiană Kjersti Annesdatter Skomsvold, ale cărei volume sunt publicate la editura All.

Standul comun al Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei şi Suediei va fi amplasat în Pavilionul Central al Romexpo, nivel 0.00, numărul 3. La stand se va afla o amplă bibliotecă, cuprinzând cărţile autorilor nordici care au fost publicaţi în limba română. De asemenea, este prevăzut un spaţiu de manifestări, în care vor avea loc lansările de carte şi o serie de conferinţe şi seminarii.

Prima lansare din seria celor şase evenimente organizate de editura Trei la Târgul de Carte Gaudeamus are loc joi, de la ora 17.00. Islandeza Yrsa Sigurdardóttir va lansa un thrillerul "Îmi amintesc de tine", autoarea fiind însoţită la eveniment de Georgiana Pogonaru, consul onorific al Islandei la Bucureşti, şi Magdalena Mărculescu, directorul editorial al Grupului Trei. Urmează, de la ora 18.00, lansarea volumului "Trei secunde", al autorilor Anders Roslund şi Borge Hellström. Vineri, de la ora 17.00, are loc lansarea volumului "Steaua lui Strindberg", de Jan Wallentin, iar, de la ora 18.00, "Somnul şi moartea", de A. J. Kazinski. De asemenea, sâmbătă, de la ora 13.00, Salla Simukka lansează volumul "Roşu ca sângele", iar, de la ora 15.00, are loc lansarea cărţii "Tămăduitorul", de Antti Tuomainen.

La Gaudeamus vor fi organizate şi proiecţii de film, fiecare dintre ţările invitate rezervându-şi câte o zi pentru cel puţin un lungmetraj. Totodată, vor fi organizate ateliere creative pentru copii în care aceştia vor fi învăţaţi cum să recicleze diverse materiale.

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francophone din România) celebrează limba franceză la Târgul Gaudeamus. Mari nume ale literaturii francofone contemporane - precum Andrei Makine, Pierre Martens, Daniel Marius Popescu, Jabbour Douaihy - vor fi prezente la Bucureşti şi vor avea schimburi de idei în faţa publicului român, la masa rotundă "Literatura francofonă", organizată de Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România.

Institutul Cultural Român (ICR) participă şi anul acesta la Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură, cu mai multe lansări, dar şi cele mai recente numere ale revistelor Lettre Internationale şi Euresis.

Aşadar, vineri, de la ora 14.00, va avea loc lansarea celui de-al şaselea volum din seria "Opere", de William Shakespeare, realizat în parteneriat cu editura Tracus Arte. Vor participa la evenimentul de lansare Ioan Cristescu, directorul editurii Tracus Arte, traducătorul George Volceanov şi Horia Gârbea, reprezentant ICR.

Sâmbătă, de la ora 14.00, la standul ICR va fi lansat albumul "Présences de la peinture contemporaine roumaine en France avec Soleil de l'Est entre 2009-2012". Cartea, apărută recent la editura ICR, reuneşte lucrări ale unor pictori români care au expus în Franţa, în perioada 2009 - 2012, la invitaţia Asociaţiei Soleil de l'Est. Albumul va fi prezentat de istoricul de artă Adrian Silvan Ionescu.

De la ora 16.00, directorul Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" de la Chişinău, Valeriu Matei, şi jurnalista Stela Popa vor prezenta cartea "Povestea vieţii mele de Ecaterina Chele", volum memorialistic al unei învăţătoare din Basarabia, deportată de regimul bolşevic în Siberia în iunie 1941.

Târgul de carte Gaudeamus va putea fi vizitat de miercuri până vineri, între orele 11.00 şi 20.00, şi sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi 20.00.

Accesul publicului în incintă se va face pe baza biletelor în valoare de 5 lei şi a abonamentelor în valoare de 10 lei, valabile pe toată perioada manifestării. Accesul este gratuit pentru copiii cu vârste sub 7 ani, elevi, studenţi, cadre didactice, profesionişti din aria editorial-educaţională, jurnalişti, pensionari, persoane cu dizabilităţi.

Organizat de Radio România din 1994, Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură este un eveniment cultural specializat în expoziţia de carte. "Dialogul dintre carte şi radio" durează de 20 de ani, într-o formulă originală prin care Târgul Gaudeamus a devenit unul dintre principalele evenimente de gen pentru piaţa de carte din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici