Geoană: Un actor nu poate să moară, Dinică este unul dintre actorii români cei mai vitali

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, declară că vestea "neverosimilă" a morţii lui Gheorghe Dinică l-a cutremurat şi că acesta "este" unul dintre actorii români cei mai vitali, despre care nu se poate scrie decât la timpul prezent

16 afișări
Imaginea articolului Geoană: Un actor nu poate să moară, Dinică este unul dintre actorii români cei mai vitali

Geoană: Un actor nu poate să moară, Dinică este unul dintre actorii români cei mai vitali (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"O ştire reluată obsesiv în jurnalele televizate, în ultima săptămână, mi-a cutremurat sufletul. Marele Gheorghe Dinică se lupta pentru viaţă, pe un pat de spital bucureştean. În urmă cu puţin timp am aflat că, din nefericire, ireparabilul s-a produs: Dinică a plecat la Ceruri, lăsându-ne mai singuri şi împietriţi în durere. Vestea m-a cutremurat cu atât mai tare cu cât ea pare, chiar şi acum, după ce a fost confirmată pe toate canalele, neverosimilă", se arată într-un comunicat al lui Geoană, intitulat "Moartea unui mare actor".

Liderul PSD susţine că "un actor nu poate să moară".

"Dinică este - ce trist sună «a fost»! - unul dintre actorii români cei mai vitali. Indiferent în ce rol, Lăscărică sau Stănică Raţiu, Diplomatul (unul dintre cele mai mari roluri din filmografia românească) ori Salamander, indiferent dacă în filme sau în zecile de roluri de teatru, la Teatrul Mic, Nottara, Bulandra, Naţional ori la Comedie, indiferent dacă joacă sau cântă, Dinică respiră o poftă de viaţă incredibilă. Unică. Pentru că Dinică e unic. E atât de viu în sufletele noastre, că nu se poate scrie despre el decât la timpul prezent", afirmă Geoană.

El afirmă că este păcat că "ne amintim de marii noştri artişti numai când ei devin ştiri de presă".

"Şi ce păcat că, în România, marii creatori devin ştiri de presă nu cu creaţiilor lor de geniu - în cazul lui Gheorghe Dinică, nu am deloc sentimentul unei exagerări, datorate emoţiei fireşti a despărţirii de fiinţa lui de carne -, ci cu patimile şi suferinţele lor prea-omeneşti! Pe Dinică publicul îl ţine minte în primul rând pentru rolurile sale comice. E, poate, o nedreptate! Dinică e un uriaş actor de dramă, de o uluitoare tandreţe şi fragilitate. Dinică simte viaţa şi nu face niciodată rabat de la ea. I-a dat totul şi nu am sentimentul că viaţa l-a răsplătit pe deplin. I-a dat, iată, şi moartea sa, repet, neverosimilă, şi viaţa tot i-a rămas datoare: cu multe roluri încă nejucate, cu multe cântece încă necântate, cu milioane de spectatori care rămân văduviţi de icoana lui vie", afirmă Geoană.

Liderul PSD afirmă că Gheorghe Dinică nu va fi uitat.

"Nu numai că nu îl vom uita niciodată, dar va rămâne veşnic printre noi, viu şi plin de viaţă, aşa cum a fost. Dumnezeu să-l primească la El", se arată în încheierea comunicatului.

Actorul Gheorghe Dinică a încetat din viaţă, marţi, la vârsta de 75 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici