George Banu a primit Meritul Cultural Naţional al Republicii Polone

George Banu, una dintre personalităţile cele mai respectate ale teatrului european, critic, eseist, profesor la Universitatea Sorbona, a fost decorat cu Meritul Cultural Naţional al Republicii Polone, cea mai înaltă medalie oficială culturală a statului polonez.

34 afișări
Imaginea articolului George Banu a primit Meritul Cultural Naţional al Republicii Polone

George Banu a primit Meritul Cultural Naţional al Republicii Polone (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Distincţia Meritul Cultural Naţional al Republicii Polone este acordată atât polonezilor, cât şi străinilor care au o contribuţie importantă în promovarea culturii poloneze.

George Banu a devenit unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură în Polonia, mai ales în lumea teatrului.

Exegezele sale minuţioase, erudite şi originale, în special studiile asupra lui Tadeusz Kantor şi Jerzy Grotowski, pe care i-a cunoscut îndeaproape, sunt considerate opere esenţiale pentru înţelegerea poeticilor teatrale revoluţionare, elaborate în ultimele decenii în teatrul polonez.

De altfel, George Banu a conferenţiat recent la Varşovia, la invitaţia Teatrului Nou, condus de Krzysztof Warlikowski, copilul-teribil al teatrului polonez, şi a Institutului Cultural Român din capitala Poloniei.

George Banu, născut pe 22 iunie 1943, la Buzău, este un reputat teatrolog şi profesor universitar român stabilit la Paris. A studiat la Academia de Teatru şi Film Bucureşti.

Devine profesor de teatrologie la Sorbona, Paris, unde se stabileşte din 1973.

De asemenea, el este profesor la Universitatea Louvain la Neuve din Belgia. Este membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER) şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (după ce a fost ales de trei ori preşedinte).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici