Grupul media american Tribune îşi va scinda operaţiunile de publishing de cele audiovizuale

Grupul media american Tribune, a anunţat, miercuri, că îşi va scinda operaţiunile de publishing de cele audiovizuale (televiziune şi radio).

112 afișări
Imaginea articolului Grupul media american Tribune îşi va scinda operaţiunile de publishing de cele audiovizuale

Grupul media american Tribune îşi va scinda operaţiunile de publishing de cele audiovizuale (Imagine: Shutterstock)

"Consiliul de Administraţie a autorizat conducerea să separe principalele activităţi ale grupului, operaţiunile de difuzare de programe de cele de publishing", se spune într-un comunicat al grupului Tribune.

Astfel, Tribune urmează exemplul altor grupuri de media americane, precum News Corp şi Time Warner.

Tribune deţine opt dintre publicaţii, printre care The Los Angeles Times, Chicago Tribune şi Baltimore Sun. Anunţul scindării operaţiunilor sale vine în contextul în care grupul Tribune încearcă să îşi vândă divizia de publishing.

Tribune a anunţat, în februarie, că intenţionează să vândă publicaţiile pe care le deţine. Totodată, la începutul lunii iulie, directorul general al Tribune, Peter Liguori, a declarat că grupul evaluează "toate opţiunile strategice pe care le are" în privinţa acestor publicaţii.

Planul detaliat al scindării urmează să fie pregătit în următoarele 9 - 12 luni, potrivit comunicatului grupului Tribune. În linii mari, publicaţiile vor fi reunite înt-o nouă societate, Tribune Publishing Company, în care acţionarii actuali ai grupului ar urma să primească în mod gratuit acţiuni.

De asemenea, Tribune îşi va păstra operaţiunile în domeniul televiziunii, grupul deţinând în prezent 23 de televiziuni, dar şi în domeniul radioului.

Tribune a anunţat, însă, la începutul acestei luni că va cumpăra 19 televiziuni locale de la Local TV Holdings LLC, pentru o sumă de 2,73 miliarde de dolari, în urma acestei tranzacţii, Tribune urmând să deţină 42 de televiziuni şi să devină cel mai mare proprietar de staţii TV din Statele Unite ale Americii, după cum a anunţat, pe 1 iulie, Reuters.

"Separarea este gândită pentru a permite unei companii să îşi crească flexibilitatea şi competitivitatea într-un sector al media în care lucrurile se schimbă rapid", a spus directorul general al Tribune, Peter Liguori.

El a subliniat că, în urma scindării operaţiunilor, fiecare dintre cele două companii nou create va avea "o cifră de afaceri de peste un miliard de dolari şi importante lichidităţi operaţionale".

Grupul Tribune a avut, în 2012, o cifră de afaceri de 3,15 miliarde de dolari şi un profit de 396,5 milioane de dolari.

Grupul de media Tribune a declanşat procedura de insolvenţă la sfârşitul anului trecut şi a angajat băncile Evercore Partners şi J.P. Morgan să analizeze interesul care există pentru divizia sa de publishing.

Totodată, în luna februarie, Reuters scria că noul director executiv al Tribune, Peter Ligouri, şi unii dintre noii şefi ai companiei au mai degrabă o experienţă în domeniul audiovizual, decât în zona de publishing, fapt care ar putea sugera că grupul de presă plănuieşte să se concentreze pe dezvoltarea celor 23 de staţii de televiziune şi a reţelei de cablu, WGN America, pe care le deţine.

Publicaţiile deţinute de Tribune sunt profitabile şi au o valoare estimată la 623 de milioane de dolari, potrivit unui raport elaborat de compania de consultanţă financiară Lazard. Totodată, operaţiunile în domeniul televiziunii deţinute de Tribune au o valoare estimată la 2,85 miliarde de dolari. Valoarea totală a grupului de media Tribune, care deţine şi 30% din reţeaua Food Network, se ridică la 7 milioane de dolari, mai scria în februarie Reuters.

Miliardarii americani Charles şi David Koch sunt interesaţi de preluarea diviziei de publishing a grupului de presă american Tribune, după cum a informat The New York Times în luna aprilie, citând surse.

În trecut, de preluarea cotidianului Los Angeles Times s-au arătat interesaţi David Geffen, un cunoscut om de afaceri american, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul divertismentului, miliardarul filantrop Eli Broad şi magnatul Ron Burkle, care deţine lanţuri de supermarketuri în SUA.

Alte nume notabile ar putea fi magnaţii Warren Buffett şi Rupert Murdoch (proprietarul imperiului News Corp.), care au explorat la rândul lor posibilitatea preluării unora dintre publicaţiile grupului Tribune. La rândul său, Aaron Kushner, proprietarul cotidianului american Orange County Register, a declarat în luna decembrie că este pregătit "să se uite cu atenţie" la publicaţiile din portofoliul Tribune.

Sectorul publishingului este "în fierbere" de mai multe luni, unele publicaţii schimbându-şi deja proprietarii. Aceste aspecte vin în contextul în care cititorii încep să prefere din ce în ce mai mult să consume ştiri în format digital, în defavoarea ziarelor tipărite, şi pe fondul scăderii veniturilor din publicitate ale publicaţiilor pe hârtie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici