Gruşcă, şeful Comisiei Etice TVR: Statutul ziaristului din SRTv interzice apartenenţa la servicii secrete

Horia Gruşcă, preşedintele Comisiei de Etică şi Arbitraj din Societatea Română de Televiziune (SRTv), a declarat, pentru MEDIAFAX, că Statutul ziaristului din TVR, în vigoare de peste 15 ani, interzice apartenenţa jurnaliştilor televiziunii publice la orice serviciu de informaţii.

134 afișări
Imaginea articolului Gruşcă, şeful Comisiei Etice TVR: Statutul ziaristului din SRTv interzice apartenenţa la servicii secrete

Gruşcă, şeful Comisiei Etice TVR: Statutul ziaristului din SRTv interzice apartenenţa la servicii secrete (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Sunt surprins că persoane cu funcţii atât de importante în conducerea TVR nu ştiu că unul din regulamentele în vigoare de mai bine de 15 ani în instituţie interzice apartenenţa jurnaliştilor la orice serviciu de informaţii. Statutul ziaristului din SRTv prevede la articolul 28 că «ziaristul din televiziunea publică are obligaţia de a refuza angajarea sa sub acoperire sau colaborare acoperită cu orice serviciu de informaţii sau structură similară, publică sau privată»", a declarat pentru MEDIAFAX Horia Gruşcă.

Reacţia lui Horia Gruşcă vine în contextul în care Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a anunţat, miercuri, că a solicitat Serviciului Român de Informaţii (SRI) să dispună retragerea ofiţerilor acoperiţi din TVR.

La rândul său, Adrian Bucur, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că va propune modificarea tuturor normelor interne ale TVR, astfel încât să le fie interzis jurnaliştilor din Televiziunea Română să facă parte din serviciile secrete.

"Voi propune colegilor membri ai Consiliului de Administraţie un demers personal inspirat de demersul preşedintelui TVR, Stelian Tănase. Voi propune modificarea Codului de Etică al jurnalistului din televiziunea publică şi a tuturor normelor interne, în sensul în care să existe o prevedere explicită care să interzică orice apartenenţă la serviciile secrete a corpului editorial, în special a jurnaliştilor din TVR, colaboratori sau angajaţi ai serviciilor secrete, multe la număr. Ba chiar mă gândesc la o declaraţie pe propria răspundere pe care să o semneze toţi angajaţii", a spus Adrian Bucur.

Potrivit lui Adrian Bucur, "se spune că în TVR ar exista 300 de colaboratori sau angajaţi ai serviciilor secrete", respectiv aproape 10% din numărul total de angajaţi ai Televiziunii Române ar fi în această situaţie. Adrian Bucur a precizat însă că nu există dovezi în acest sens.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici