Un membru în CA al TVR vrea ca ziariştilor SRTv să le fie interzis să facă parte din servicii secrete

Adrian Bucur, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al SRTv, a declarat pentru MEDIAFAX că va propune modificarea tuturor normelor interne ale TVR, astfel încât să le fie interzis jurnaliştilor din Televiziunea Română să facă parte din serviciile secrete.

164 afișări
Imaginea articolului Un membru în CA al TVR vrea ca ziariştilor SRTv să le fie interzis să facă parte din servicii secrete

Un membru în CA al TVR vrea ca ziariştilor SRTv să le fie interzis să facă parte din servicii secrete (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Adrian Bucur spune, într-un punct de vedere transmis miercuri agenţiei MEDIAFAX, că salută demersul lui Stelian Tănase, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), care a anunţat că a solicitat Serviciului Român de Informaţii (SRI) să dispună retragerea ofiţerilor acoperiţi din TVR.

Adrian Bucur a spus că va propune Consiliului de Administraţie al TVR modificarea tuturor normelor şi regulamentelor interne ale Televiziunii Române, astfel încât statutul de jurnalist al instituţiei să fie incompatibil cu cel de colaborator sau angajat al vreunui serviciu secret.

"Voi propune colegilor membri ai Consiliului de Administraţie un demers personal inspirat de demersul preşedintelui TVR, Stelian Tănase. Voi propune modificarea Codului de Etică al jurnalistului din televiziunea publică şi a tuturor normelor interne, în sensul în care să existe o prevedere explicită care să interzică orice apartenenţă la serviciile secrete a corpului editorial, în special a jurnaliştilor din TVR, colaboratori sau angajaţi ai serviciilor secrete, multe la număr. Ba chiar mă gândesc la o declaraţie pe propria răspundere pe care să o semneze toţi angajaţii", a spus Adrian Bucur.

Potrivit lui Adrian Bucur, "se spune că în TVR ar exista 300 de colaboratori sau angajaţi ai serviciilor secrete", respectiv aproape 10% din numărul total de angajaţi ai Televiziunii Române ar fi în această situaţie. Adrian Bucur a precizat însă că nu există dovezi în acest sens.

Totodată, Adrian Bucur a spus că ar fi oportun ca serviciile secrete să preia în totalitate plata acestor angajaţi ai TVR, pentru a contribui la redresarea financiară a televiziunii publice.

Stelian Tănase i-a transmis, miercuri, o scrisoare directorului interimar al SRI, generalul-locotenent Florian Coldea. "În urma recentelor declaraţii ale domnului George Maior, fost director al SRI, prin care a afirmat, indirect, că Serviciul Român de Informaţii are ofiţeri acoperiţi în presă, vă solicit să dispuneţi retragerea acestora din cadrul Televiziunii Române", spune Stelian Tănase în scrisoarea adresată lui Florian Coldea şi care a fost transmisă şi agenţiei MEDIAFAX.

Stelian Tănase spune că apelul său vine în completarea demersurilor pe care le-a făcut deja în interiorul Televiziunii Române. El aminteşte că a declarat public că, în şedinţa Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv din 22 septembrie 2014, le-a cerut membrilor CA ca, în cazul în care sunt cumva agenţi acoperiţi printre ei, să ia în considerare retragerea din Consiliu.

Stelian Tănase mai spune în scrisoare că Televiziunea Română trebuie să funcţioneze independent.

"Domnul George Maior, în calitate de director general al Serviciului Român de Informaţii, a declarat că identitatea ofiţerilor acoperiţi din presă nu va fi aflată niciodată, deoarece «e vorba de ofiţeri acoperiţi şi de secrete de stat». Prin urmare, vă solicit retragerea ofiţerilor acoperiţi din Televiziunea Română, care trebuie să funcţioneze independent şi să ofere cetăţenilor informaţii corecte şi echidistante", precizează Stelian Tănase.

Totodată, Stelian Tănase a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că era obligat, ca director al TVR, să facă un asemenea demers în urma declaraţiei lui George Maior.

Întrebat dacă are informaţii privind existenţa unor astfel de ofiţeri acoperiţi în TVR, Stelian Tănase a răspuns: "Nu. Problema este că, atunci când vorbeşti, totdeauna ţi se spune: «X este spion, este agent, este ceva». Problema este ce probe ai. Eu am cerut instituţiei abilitate în România, în urma declaraţiei lui Maior, care a fost directorul SRI, să-şi retragă spionii din TVR (...) Eram obligat ca director să fac un asemenea demers, în urma declaraţiei lui bineînţeles".

În cel mai recent interviu acordat B1 TV, sâmbătă, George Maior a fost întrebat cum stă SRI, pe care la momentul respectiv îl conducea, cu ofiţerii acoperiţi din presă. "Cum stau toate statele democratice europene", a răspuns George Maior.

George Maior şi-a înaintat demisia de la conducerea SRI, marţi, preşedintelui României, iar Klaus Iohannis a acceptat-o, potrivit unei informări a Administraţiei Prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici