Guvernul ar putea adopta săptămâna viitoare actul normativ privind trecerea la televiziunea digitală

Guvernul ar putea adopta, săptămâna viitoare, proiectul de act normativ care va reglementa trecerea la televiziunea digitală, dacă Ministerul Justiţiei îl va aviza până la finele acestei săptămâni, a declarat, marţi, secretarul de stat din Ministerul Comunicaţiilor Marius Fecioru.

48 afișări
Imaginea articolului Guvernul ar putea adopta săptămâna viitoare actul normativ privind trecerea la televiziunea digitală

Guvernul ar putea adopta săptămâna viitoare actul normativ privind trecerea la televiziunea digitală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Documentul a fost avizat de mai multe instituţii, inclusiv Ministerul Finanţelor Publice. La începutul acestei săptămâni, proiectul de act normativ a ajuns la Ministerul Justiţiei. Dacă obţinem avizul până vineri, proiectul de act normativ va fi discutat de Executiv în cursul săptămânii viitoare", a spus Fecioru, prezent la un eveniment organizat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Proiectul de act normativ stabileşte condiţiile, taxele de licenţă şi tipul procedurii de acordare a licenţelor pentru trecerea la televiziunea digitală.

Potrivit documentului, câştigătorii primelor douã multiplexe digitale prin care populaţia va putea recepţiona gratuit 14 canale TV în format digital vor fi desemnaţi prin selecţie comparativă până la 31 mai, iar atribuirea efectivă se va încheia până la 1 iulie.

Taxa se ridică la 2,5 milioane de euro pentru fiecare multiplex, licenţele urmând a fi acordate pe 10 ani cu posibilitatea prelungirii.

"Dacă viitorii câştigători se obligă să subvenţioneze costul dispozitivelor care permit recepţionarea în format digital al programelor de televiziune, cuantumul taxei de licenţă va fi redus", a spus Fecioru, fără să dea alte amănunte.

Potrivit reprezentantului Ministerului Comunicaţiilor, alte patru multiplexe vor fi acordate prin selecţie competitivă pânã la finele anului.

"Pentru aceste multiplexe, cuantumul taxei de licenţă nu se poate situa sub un milion de euro", a spus Fecioru.

Un multiplex digital terestru este un grup de programe şi servicii audiovizuale transmise prin emisie radioelectrică terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard, având acoperire naţională ori regională, prin folosirea unuia sau mai multor canale/ frecvenţe radioelectrice.

Fiecare multiplex va permite retransmisia a cel puţin şapte posturi de televiziune Standard Definition (SD) cu parametri tehnici de transmisie identici pentru fiecare post, sau o combinaţie de posturi Standard Definition şi High Definition (HD), precum şi servicii multimedia.

Comparativ cu SD, imaginea HD se caracterizează printr-o rezoluţie mai bună. În pixeli, SD înseamnă 640x480, în timp ce HD ajunge la 1.920x1.080 de puncte. s-a stabilit că procesul de atribuire a primelor două multiplexuri să înceapă până la 31 decembrie 2009.

Potrivit Strategiei privind trecerea la televiziunea digitală, adoptată de Guvern în octombrie 2009, până la finele acestui an, primele două multiplexe vor acoperiri minim 60% din populaţie şi 50% din teritoriu, iar după 18 luni, gradul de acoperire va ajunge la 80% din populaţie şi 70% din teritoriu.

Până la 31 decembrie 2011 se va realiza o acoperire de minim 90% din populaţie şi 80% din teritoriu.

De asemenea, până la 1 ianuarie 2012 va înceta transmiterea în format analogic a programelor de televiziune terestră în banda de frecvenţe UHF alocate emisiei digitale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici