Harta Italiei realizată la ordinul lui Napoleon Bonaparte, expusă în premieră

Uriaşa şi celebra "Hartă a Italiei" realizată după prima campanie militară italiană a lui Napoleon Bonaparte (1796 - 1797) va fi expusă pentru prima dată, începând de vineri, în Museo Napoleonico din centrul Romei, unde a fost prezentată cu ocazia unei conferinţe de presă.

601 afișări
Imaginea articolului Harta Italiei realizată la ordinul lui Napoleon Bonaparte, expusă în premieră

Napoleon Bonaparte (Imagine: Wikipedia)

Această "hartă generală a teatrului de luptă în războiul din Italia şi din Alpi" se întinde pe un perete întreg, într-o sală a muzeului roman, şi poartă semnătura lui Louis Albert Ghislaine Bacler d'Albe, care a fost directorul biroului topografic al lui Napoleon, din 1796 până în 1814.

Napoleon Bonaparte a remarcat, cu ocazia primei sale campanii din Italia, că nu deţine nicio hartă care să ilustreze simultan nordul şi centrul Peninsulei Italice şi i-a ordonat lui Bacler d'Albe să întocmească o astfel de hartă.

"Această hartă, imprimată în 1802, este specială, pentru că ea este probabil harta pe care Napoleon Bonaparte a luat-o cu el pe Insula Sf. Elena, pe care o privea adeseori, desfăşurată în biblioteca sa, pe un birou verde - din acest motiv pereţii vor fi verzi în sala în care noi o expunem", a declarat Giulia Gorgone de la Museo Napoleonico.

Harta este alcătuită din şase fragmente principale şi este extrem de minuţioasă: ea prezintă minele de fier, de cupru, izvoarele şi băile termale, amplasamentul trupelor, din nordul Italiei şi până în regiunea Romei.

Această hartă reprezintă "una dintre cele mai desăvârşite realizări din domeniul cartografiei de la începutul de secol al XIX-lea", se afirmă într-un comunicat emis de primăria Romei, aflată la originea acestei iniţiative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici