Huiduieli la Festivalul "Enescu", când Paleologu a rostit numele lui Băsescu

Theodor Paleologu, ministrul Culturii, l-a decorat, marţi seară, la Sala Palatului, pe violonistul şi dirijorul rus Maxim Vengerov, cu ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, în numele lui Traian Băsescu, o parte dintre spectatorii prezenţi huiduind la rostirea numelui şefului statului.

50 afișări
Imaginea articolului Huiduieli la Festivalul "Enescu", când Paleologu a rostit numele lui Băsescu

Huiduieli la Festivalul "Enescu", când Paleologu a rostit numele lui Băsescu (Imagine: Mediafax Foto)

Marţi seară, la Sala Palatului din Bucureşti, Maxim Vengerov, una dintre vedetele Festivalului "George Enescu", care se află în plină desfăşurare în Capitală, a dirijat Orchestra Filarmonicii "George Enescu", care i-a avut solişti pe Alexandru Tomescu (vioară), Horia Mihail (pian) şi Răzvan Suma (violoncel). Aceştia au prezentat un program de Beethoven - Uvertura "Leonora III" op. 72a, Triplul Concert pentru pian, vioară, violoncel şi orchestră în Do Major op. 56 şi celebra Simfonia nr. 5 în do minor op. 67.

În finalul concertului, pe care publicul l-a răsplătit cu aproape cinci minute de aplauze, ministrul Theodor Paleologu a intrat în scenă şi, după ce l-a felicitat pe Maxim Vengerov, i-a înmânat acestuia ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, menţionând că distincţia este oferită în numele preşedintelui Traian Băsescu. La menţionarea numelui şefului statului, o parte dintre spectatori au huiduit şi fluierat. Totuşi, publicul a aplaudat în momentul în care violonistul-dirijor şi-a primit decoraţia.

"E o zi foarte specială pentru mine. Vin în ţara în care s-a născut cel mai mare idol al meu - Enescu", a declarat Maxim Vengerov. De asemenea, celebrul muzician a mai spus că a fost un adevărat privilegiu să lucreze cu o asemenea orchestră "fantastică" şi a promis că se va întoarce şi în calitate de violonist.

Maxim Vengerov ar fi trebuit să susţină un concert la Festivalul Enescu din 2007, alături de London Symphony Orchestra, pe care l-a anulat însă din cauza unei luxaţii la braţ, fapt care l-a şi determinat să îşi înceapă o carieră în dirijorat.

În mai 2008 el a venit la Bucureşti, unde a dirijat Filarmonica "George Enescu" în două concerte din stagiunea instituţiei de spectacole.

Violonistul Maxim Vengerov s-a născut la Novosibirsk, în Siberia, şi a început să cânte la vioară de la vârsta de patru ani. Un an mai târziu a susţinut primul său recital, în oraşul natal, iar la 20 de ani devenise deja unul dintre cei mai mari violonişti ai lumii. Vengerov a cântat alături de mari orchestre ale lumii, ca Royal Concertgebouw Orchestra, BBC Philharmonic, The Singapore Symphony Orchestra. El cântă la o vioară Stradivarius Kreutzer (1727), pe care a achiziţionat-o în 1998.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici