Iaşi: Peste 300 de scriitori, între care Herta Muller şi David Lodge, la Festivalul de Literatură

Peste 300 de scriitori şi traducători români şi străini vor participa, în perioada 1-5 octombrie, la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi, printre cei care au confirmat deja participarea numărându-se scriitorii Herta Muller şi David Lodge, transmite corespondentul MEDIAFAX.

721 afișări
Imaginea articolului Iaşi: Peste 300 de scriitori, între care Herta Muller şi David Lodge, la Festivalul de Literatură

Herta Muller (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Managerul Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi (FILIT), Dan Lungu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că la ediţia festivalului din acest an vor veni scriitori de renume din lume, el susţinând că are deja confirmări de la Herta Muller, laureata premiului Nobel pentru literatură, şi David Lodge.

Herta Muller confirmase prezenţa şi la ediţia FILIT de anul trecut, însă din cauza unei intervenţii chirurgicale scriitoarea germană de origine română nu a mai putut ajunge la Iaşi. Ea a precizat ulterior că va fi prezentă la ediţia din acest an a festivalului de literatură.

”Sunt bucuros că facem ediţia a doua a festivalului şi sper să fie la acelaşi nivel cu cea de anul trecut. Vin nume mari la FILIT. Pe lângă nume precum Herta Muller şi David Lodge, vor mai fi surprize, pentru că suntem în discuţii şi cu alţi scriitori ale căror nume vor fi comunicate pe parcurs”, a declarat managerul FILIT Iaşi, Dan Lungu.

Printre scriitori români care vor fi prezenţi la festivalul de la Iaşi se numără Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Vasile Ernu, Norman Manea, Bogdan Suceavă, Matei Vişniec, Marta Petreu şi Ion Vianu.

De asemenea, au confirmat participarea la FILIT scriitorii Sahar Delijani (Iran), Romain Puertolas (Franţa), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Spania) şi Eduard Hirsch (SUA).

FILIT este organizat de Muzeul Literaturii Române din Iaşi, bugetul festivalului, care se ridică la aproximativ 500.000 de euro, fiind asigurat de către Consiliul Judeţean Iaşi.

Totodată, primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a anunţat, în aceeaşi conferinţă de presă, că municipalitatea intenţionează să contribuie cu suma de 100.000 de lei pentru organizarea acestei manifestări.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a declarat că FILIT s-a consacrat deja ca fiind cel mai bun festival de literatură din sud-estul Europei, el precizând că ediţia din acest an se va desfăşura sub patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti.

”Vor fi evenimente de aceeaşi anvergură ca anul trecut. Fără bani nu faci un festival care să fie cunoscut, dar oricâţi bani ai avea, nu ai garanţia că va fi un succes. Ai nevoie de blazon şi de nişte personalităţi care au recunoaştere internaţională”, a spus Adomniţei, el făcând referire la scriitorul ieşean Dan Lungu, managerul festivalului.

Potrivit organizatorilor, la ediţia FILIT din acest an, care se va desfăşura în perioada 1-5 octombrie la Iaşi, vor fi prezenţi peste 300 de scriitori şi traducători din ţară şi străinătate, cu o sută mai mulţi decât la prima ediţie, de anul trecut.

Totodată, conducerea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a anunţat că scriitorul britanic David Lodge va primi titlul de doctor Honoris Causa al universităţii ieşene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici