ICR: Perioada depunerii contestaţiilor pentru concursul de proiecte a fost prelungită cu 24 de ore

Institutul Cultural Român (ICR) a anunţat, vineri, printr-un comunicat remis MEDIAFAX, că perioada de depunere a contestaţiilor în concursul de finanţare de proiecte culturale demarat de instituţie în noiembrie 2012 a fost prelungită cu 24 de ore, până pe 19 martie, la ora 16.00.

136 afișări
Imaginea articolului ICR: Perioada depunerii contestaţiilor pentru concursul de proiecte a fost prelungită cu 24 de ore

ICR: Perioada depunerii contestaţiilor pentru concursul de proiecte a fost prelungită cu 24 de ore (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Recomandăm celor care au fost anunţaţi că au dosare incomplete să folosească procedura contestaţiei, prelungită până la data de 19 martie, ora 16.00. Dosarele declarate neeligibile pot deveni eligibile după completarea lor", se precizează în anunţul ICR.

Documentul aduce precizări şi cu privire la cele două etape de organizare a concursului ICR - etapa administrativă, ce viza verificarea documentaţiei tehnico-financiare prevăzute la art. 16 şi care s-a încheiat miercuri, şi etapa de selecţie, ce are în vedere ierarhizarea ofertelor culturale în funcţie de valoarea, importanţa şi reprezentativitatea programului pentru domeniul cultural respectiv.

"Conform OG nr. 51/1998, etapa tehnico-administrativă, ce s-a încheiat la 13 martie, a însemnat verificarea documentaţiei fiecărui dosar în parte, respectiv certificate de atestare fiscală în original, din care să reiasă că solicitantul nu are datorii la bugetul de stat sau local; actul de înfiinţare - autorizare; certificatul de înregistrare fiscală; extras de cont privind partea de cofinanţare; scrisoare de intenţie din partea partenerului etc. În acest moment, procedura de concurs se află în etapa tehnico-administrativă şi de primire a contestaţiilor pentru dosarele anunţate ca incomplete din punct de vedere al documentaţiei depuse. Conform art. 11 alin. 2 din Ordonanţa nr. 51 din 11 august 1998, privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programului, proiectelor şi acţiunilor culturale, modificată şi completată, autoritatea finanţatoare are obligaţia de a verifica dacă solicitanţii întrunesc toate condiţiile de participare la selecţie. Accentuăm că aici este vorba de o prevedere legală", se arată în comunicatul ICR.

Prin aceasta, reprezentanţii Direcţiei Generale de Promovarea Creaţiei din ICR - semnatarii documentului - aduc lămuriri cu privire la controversele iscate pe marginea selecţiei de dosare după prima etapă, când mai multe proiecte cu tradiţie au fost declarate neeligibile pentru finanţare la concursul organizat de Institutul Cultural Român.

"Proiectele culturale ce nu îndeplinesc cerinţele legale ale regulamentului-cadru şi ale OG nr. 51/1998, aprobate prin Legea nr. 245/2001, nu sunt responsabilitatea ICR. Aplicanţii care au avut dosare incomplete au fost anunţaţi despre motivele pentru care dosarul a fost declarat neeligibil", se precizează în documentul Institutului Cultural Român.

Totodată, instituţia menţionează că unii competitori, precum organizatorii Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ai Festivalului de Film NexT, Teatrul Nottara din Bucureşti, organizatorii Festivalului Anonimul, ai Festivalului Anim'est, Astra Film Festival, UNITER (organizatorul Festivalului Naţional de Teatru) etc. "sunt parteneri ai ICR şi au proiecte în derulare".

Contactaţi de MEDIAFAX, o parte dintre reprezentanţii celor la care se face referire în precizarea ICR - TIFF, Astra Film, UNITER, Anim'Est - au spus că nu au fost înştiinţaţi de Institutul Cultural Român cu privire la motivul pentru care proiectele lor au fost declarate neeligibile pentru finanţare şi că vor depune contestaţii numai după ce vor primi o informare oficială din partea instituţiei.

Numeroase proiecte importante înscrise la concursul organizat de ICR au fost declarate neeligibile. Între acestea se regăsesc şi Festivalul Naţional de Teatru (FNT), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Festivalul Anonimul, Astra Film Festival, Kinodiseea, Sighişoara Film Festival, Anim'est, dar şi un proiect de promovare a filmului "După dealuri", de Cristian Mungiu, premiat la ediţia din 2012 a Festivalului de Film de la Cannes.

ICR nu a făcut publică componenţa comisiilor care au analizat proiectele.

Suma totală alocată de ICR pentru acest concurs de finanţare nerambursabilă este de 450.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici