Ilinca Tomoroveanu şi Alexandru Darie au primit titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor

Actriţa Ilinca Tomoroveanu, regizorul Alexandru Darie, profesorul Delia Ruxandra Mucică şi şeful Secţiei de arheologie de la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Dragomir Popovici, au fost învestiţi, vineri, cu titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor.

271 afișări
Imaginea articolului Ilinca Tomoroveanu şi Alexandru Darie au primit titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor

Ilinca Tomoroveanu (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Distincţiile le-au fost înmânate de directorul Institutului Francez din România, Stanislas Pierret.

Pierret a numit-o pe Ilinca Tomoroveanu "unul dintre actorii emblematici" ai filmului şi teatrului românesc. "Sunteţi un pic mama Teatrului Naţional Bucureşti", a spus acesta, moment în care actriţa, director adjunct al TNB, i-a răspuns râzând: "Mai degrabă bunica".

Ilinca Tomoroveanu a primit titlul pentru "activitatea din lumea teatrului, cariera exemplară şi ataşamentul faţă de Franţa".

Ilinca Tomoroveanu este una dintre actriţele de legendă ale scenei de teatru din România. Ilinca Tomoroveanu a strălucit în numeroase producţii ale Teatrului Naţional din Bucureşti. Din 2005 este director artistic adjunct al Teatrului Naţional din Bucureşti. În 2004 a fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de Comandor. Cooperarea culturală excelentă a Institutului Francez din Bucureşti cu Teatrul Naţional îi datorează multe acestei francofone convinse şi a permis aducerea pe scena din Bucureşti a unor spectacole montate de unii dintre cei mai mari artişti ai scenei de teatru franceze a momentului, precum Angelin Preljocaj, James Thiérrée şi Philippe Découflé.

Despre Alexandru Darie, Stanislas Pierret a spus că este un apropiat prieten al Franţei. "Angajamentul dumneavoastră este total (...) Sunteţi un om în continuă acţiune", a adăugat directorul Institutului Francez din România.

La rândul său, Alexandru Darie a spus că destinul său a fost marcat de mai multe ori de Franţa. Acesta a povestit cum, pentru spectacolul "Paracliserul", după Marin Sorescu, a primit marele premiu pentru cea mai buna producţie la Festivalul Internaţional al Şcolilor de Teatru, chiar din mâinile marelui actor şi maestru al teatrului Jacques Lecoq. De asemenea, acesta a asociat călătoria la Paris cu începuturile directoratului său la Uniunea Teatrelor din Europa. În 2006, el a fost ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, ducând la bun sfârşit, în 2011, două mandate consecutive la conducerea acestei prestigioase instituţii.

Alexandru Darie este un regizor român de teatru dintr-o famile de mari actori. Actor şi regizor, din 2002, el este directorul prestigiosului Teatru Bulandra din Bucureşti. Prieten fidel al Franţei şi al culturii franceze, este unul dintre partenerii cei mai loiali ai Institutului Francez din Bucureşti. Între 2010 şi 2012, zece spectacole franceze au fost puse în scenă la Teatrul Bulandra, reprezentând diversitatea scenei franceze: de la opere clasice, precum "Falsa Servitoare" a lui Marivaux, "Caligula" a lui Albert Camus şi "Regele moare" de Silviu Purcărete, la spectacole de circ de tip nou (Camille Boitel) şi de dans contemporan (Mathilde Monnier şi La Ribot), dar şi lecturi pe scenă - evenimentul care a avut-o ca protagonistă pe Carole Bouquet, care a citit din opera lui Antonin Artaud, în februarie 2011.

Delia Ruxandra Mucică este consultant în domeniul media şi profesor la Universitatea Naţională de Teatru şi Film din Bucureşti şi la Universitatea de Artă din Belgrad. Între 1998-2000 şi 2005-2006 a fost secretar general în Ministerul Culturii. A participat la mai multe proiecte ale Consiliului Europei şi a fost unul dintre partenerii cei mai importanţi ai proiectului Zilele Franco-Române ale Audiovizualului şi Cinematografiei, organizat de Institutul Francez din Bucureşti şi Ambasada Franţei timp de trei ani. Pe durata acestui proiect, cunoştinţele sale de administraţie culturală şi experienţa în audiovizual şi cinema au reprezentat o contribuţie importantă la construirea unui parteneriat solid între cele două ţări în domeniile menţionate.

Dragomir Popovici este doctor în arheologie al Universităţii Valahia din Târgovişte şi şeful secţiei de arheologie a Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti. Specialist în neoliticul Europei centrale şi orientale, a lucrat în strânsă colaborare cu Franţa începând din 1992, când a efectuat cercetări arheologice la Hârşova, împreună cu Bernard Randoin, conservator general al patrimoniului la Ministerul de Cultură din Franţa. Această cooperare a avut ca rezultat, printre altele, expoziţia virtuală "Vivre dans le Danube il y a 6500 ans", care prezintă primele rezultate ale cercetărilor, şi, mai recent, expoziţia "Dobrogea, entre terre et mer, l'empreinte du temps et des hommes", care a putut fi admirată timp de trei luni la Bucureşti şi este în prezent la Tulcea. Francofon şi francofil convins, Dragomir Popovici a participat şi la formarea studenţilor francezi şi români în arheologie şi contribuie activ la difuzarea metodologiei franceze din domeniu în mediul universitar din România.

Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor este un omagiu adus personalităţilor care s-au distins prin creaţia lor artistică în domeniul culturii şi comunicării sau prin contribuţia adusă la răspândirea artelor şi literelor în Franţa şi în lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici