În premieră în România, în 2016: Charles Aznavour, Queen, Brian May şi Joshua Redman Trio

Charles Aznavour, Queen şi Adam Lambert, Joshua Redman Trio şi Brian May vor susţine concerte în premieră în România, în 2016, iar cântăreţi care deja cunosc publicul din ţara noastră, precum Richard Clayderman, Paul Anka şi André Rieu, vor reveni pentru a le prezeta românilor noile lor producţii.

2080 afișări
Imaginea articolului În premieră în România, în 2016: Charles Aznavour, Queen, Brian May şi Joshua Redman Trio

În premieră în România, în 2016: Charles Aznavour, Queen, Brian May şi Joshua Redman Trio (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Nu doar că, în Bucureşti, vor ajunge, în 2016, în premieră, artişti îndrăgiţi de publicul meloman, precum Charles Aznavour, Queen şi Adam Lambert, Joshua Redman Trio, Postmodern Jukebox şi Brian May, chitaristul legendarei trupe Queen, dar vor reveni cântăreţi care şi-au format un public fidel în ţara noastră, precum Paul Anka, Ana Moura, Lara Fabian, Richard Clayderman, Alessandro Safina şi André Rieu.

Totodată, pe scenele de concerte din Bucureşti vor urca şi cântăreţi români, pe care melomanii îi apreciază.

Pe 7 ianuarie, Mirabela Dauer aduce "Grădina lui Ion" pe scena Berăriei H, împreună cu alte zeci de hituri pentru care publicul o îndrăgeşte de atâţia ani. "Ce dor mi-a fost de ochii tăi", "Dormeau pe-o frunză două stele" şi "Te-aştept să vii (Fotoliul din odaie)" se vor auzi la concertul din Bucureşti.

De asemenea, luna ianuarie aduce cu sine o premieră pe scena muzicală românească. Gheorghe Zamfir va concerta pentru prima dată pe scena de la clubul Hard Rock Cafe din Bucureşti, pe 13 ianuarie, de la ora 21.30. Artistul care a revoluţionat sunetul şi a adus acordurile naiului la rang de artă va fi însoţit de trupa sa de acompaniament şi va delecta publicul cu acorduri clasice, dar şi cu momente surpriză, ce vor avea în prim-plan secvenţe pop-rock de referinţă sau pasaje muzicale din filme celebre.

Trupa Taxi nu încetează să-şi încânte fanii nici în 2016. Pe 14 ianuarie, de la ora 21.30, în clubul Hard Rock Cafe din Bucureşti, trupa Taxi va da startul unei curse printre hituri, precum "Jumătatea mea", "Cele două cuvinte", "Eşti iubibilă", dar şi cu multe alte piese celebre, pline de umor şi ironie. Tot pe 14 ianuarie, la Berăria H, Virgil Ianţu a pregătit o seară de muzică bună, alături de Bucharest Jazz Orchestra.

De asemenea, pe 17 ianuarie, de la ora 19.00, la Arenele Romane, trupa Zdob şi Zdub va susţine un concert aniversar şi va lansa un nou album sub forma unei compilaţii de piese needitate, intitulat "20 de veri".

După succesul concertului simfonic susţinut împreună cu Symphonic Pop Orchestra în vara anului trecut, Alexandra Uşurelu revine cu un nou concert simfonic, care va avea loc pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, pe 18 ianuarie.

Luna ianuarie aduce multe alte surprize muzicale. Pe 21 ianuarie, la Hard Rock Cafe, Carla's Dreams promite fanilor un show inedit, iar pe 23 ianuarie, în acelaşi club bucureştean, hiturile trupei Iris se vor auzi din nou live. "Somn Bizar", "Noaptea", "Să nu crezi nimic", "Baby", "De vei pleca" şi multe alte piese ale îndrăgitei trupe vor răsuna într-un show cu adevărat memorabil.

Prima artistă internaţională care vizitează România în 2016 este Lura, care va susţine un concert pe 24 ianuarie, la Hard Rock Cafe. Una dintre cele mai populare voci ale stilului "morna", originar din Capul Verde, Lura cânta în premieră în România. Născută în Portugalia şi cu origini în Capul Verde, cu cinci albume la activ, primul lansat în 1996, Lura s-a consacrat în industria muzicală internaţională după ce a cântat alături de Cesaria Evora piesa "Moda Bo", abordând acelaşi stil inconfundabil - "morna".

Totodată, pe 28 ianuarie, Loredana vine la Berăria H pentru a susţine unul dintre cele mai aşteptate show-uri ale acestui început de an.

Pe 30 ianuarie, la Arenele Romane, una dintre cele mai iubite trupe pe meleagurile mioritice, Primordial, este invitata specială a galei de decernare a premiilor Metalhead Awards. Irlandezii revin în România, la cererea publicului, după show-ul de la Metalhead Meeting 2015, şi vor fi premiaţi pentru cel mai bun şi mai iubit album al anului 2015 în România: "Where Greater Men Have Fallen".

Cu toate că a mai venit în Bucureşti - susţinând un concert în 2010 -, Paul Anka se arată extrem de încântat să revină alături de "big band-ul" său şi şi-a exprimat dorinţa de a aduce la Sala Palatului un spectacol special, pe 30 ianuarie. Paul Anka, născut într-o familie cu origini libaneze, pe 30 iulie 1941, în Ottawa (Canada), şi-a făcut prima apariţie TV în anul 1957, la doar 16 ani, cu primul său cântec, ce avea să devină un hit internaţional - "Diana". Acesta s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare şi l-a lansat pe Anka în muzica internaţională. Anka s-a dovedit a fi nu numai un artist de mare succes, dar şi un compozitor de geniu, intrând în top 10 USA cu piese precum "You Are My Destiny", "Lonely Boy", "Put Your Head On My Shoulder", "Puppy Love", "My Home Town" şi "Dance on Little Girl".

Pe 20 februarie, Viţa de Vie va susţine un concert aniversar, la Arenele Romane din Bucureşti. Pentru a marca sărbătorirea a 20 de ani ai trupei, vor fi incluse în playlist atât piese de pe primul album, cât şi demourile din 1996 care l-au precedat, dar şi piese noi, în primă audiţie, de pe albumul preconizat să apară în toamna lui 2016.

De asemenea, în 2016, pe 20 februarie, la complexul Romexpo, cântăreţul Charles Aznavour va concerta pentru prima şi ultima dată la Bucureşti. Charles Aznavour, fiu al unui cuplu de migranţi armeni, născut cu numele Charles Aznavourian, s-a născut pe 22 mai 1924, la Paris. Supranumit "Sinatra francez", Charles Aznavour a trebuit să lupte la începuturile carierei sale pentru a impune în mediul artistic talia, fizicul şi vocea lui atipice, înainte de a deveni celebru, începând cu jumătatea anilor '50. Este unul dintre cei mai simpatizaţi şi mai longevivi cântăreţi francezi, a apărut în peste 60 de filme şi a compus peste 1.000 de cântece, din care aproximativ 150 în limba engleză, 100 în italiană, 70 în spaniolă şi 50 în germană.

Interpreta de muzică fado Ana Moura concertează la Sala Palatului din Bucureşti, pe 27 februarie, evenimentul făcând parte din turneul de promovare a celui mai recent album lansat de artista portugheză, "Moura". Ana Moura a concertat prima dată în România în 2013, la Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca, iar un alt concert a fost programat în decembrie 2014, în Capitală.

De asemenea, Tudor Gheorghe va susţine concertul "Primăvara Simfonic aniversar", pe 3 martie 2016, de la ora 19.00, la Sala Palatului din Bucureşti, evenimentul urmând să marcheze 15 ani de la lansarea albumului cu acelaşi nume.

"Primăvara simfonic" ar putea fi considerat unul dintre cele mai pasionante fenomene ale timpului muzical, pornind de la exploatarea unor dimensiuni sonore noi şi ajungând până la cercetarea neobosită a sonorităţilor inconfundabile specifice stilului său unic, atât de greu de descris în cuvinte şi de încadrat în limitele unui tipar.

Nana Mouskouri, o legendă a muzicii greceşti, cu o carieră de peste o jumătate de veac, va susţine un concert, la Sala Palatului din Bucureşti, pe 5 martie. Nana Mouskouri a revenit pe scenă, după o pauză de cinci ani, în octombrie 2013, la Atena, când a început turneul mondial aniversar "Happy Birthday". Turneul este o ocazie de a marca atât aniversarea celebrei soliste - care în 2014 a împlinit 80 de ani -, cât şi compozitorii care i-au inspirat cariera de-a lungul anilor - Quincy Jones, Harry Belafonte şi Michel Legrand.

Mai mult decât atât, Richard Clayderman prezintă "Balade pour elle", o producţie dedicată Zilei Internaţionale a Femeii, pe 9 martie, la Sala Palatului din Bucureşti. "Balade pour elle" este o producţie grandioasă completată de decoruri impresionante şi efecte de lumini care transpun publicul într-un univers al tandreţei. Mai mult decât atât, invitat special la acest eveniment va fi naistul Gheorghe Zamfir. Richard Clayderman a pregătit pentru publicul român în premieră mondială spectacolul "Balade pour elle", conceput într-o atmosferă emoţională şi romantică.

Brian May, chitaristul legendarei trupe Queen, compozitor, producător şi unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni ai lumii, şi Kerry Ellis, una dintre noile vedete de pe Broadway (New York) şi West End (Londra), vor concerta în premieră la Bucureşti, la Sala Palatului, pe 14 martie 2016. Show-ul de la Bucureşti este inclus în cea de-a doua parte a turneului "One Voice", care cuprinde alte 11 concerte în Europa de est, programate pentru luna martie a anului următor: 2 martie - Cracovia (Polonia), 3 martie - Ostrava (Cehia), 5 martie - Zlin (Cehia), 6 martie - Brno (Cehia), 8 martie - Praga (Cehia), 9 martie - Bratislava (Slovacia), 11 martie - Budapesta (Ungaria), 12 martie - Budapesta (Ungaria), 14 martie - Bucureşti (România), 16 martie - Sofia (Bulgaria), 17 martie - Belgrad (Serbia).

Foştii membri ai trupei Dire Straits revin în România pentru a susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti, pe 20 martie. După succesul pe care trupa l-a avut în 2013 în România, Chris White, Chris Whitten, toboşarul din ultimul turneu al Dire Straits dintre anii 1991 - 1992, Paddy Milner, Terence Reise, Tim Walters şi Michael Feat revin cu două concerte, pe 19 martie, la Timişoara, la Filarmonica Banatul, şi pe 20 martie, la Bucureşti, la Sala Palatului. La mai bine de 35 de ani de la lansarea melodiei "The Sultans of Swing", Chris White alături de ceilalţi şase muzicieni vor interpreta live cele mai cunoscute hituri ale trupei Dire Straits, precum "Your latest trick", "Tunnels of Love", "Money for nothing", "Brothers în arms" şi "Romeo and Juliet".

Un alt concert în premieră în România este cel pe care Joshua Redman Trio îl va susţine pe 24 martie, de la ora 20.00, la Sala Radio din Bucureşti, în cadrul seriei de evenimente Jazz Night Out. Joshua Redman a cântat alături de artişti precum Stevie Wonder, Chick Corea, The Dave Matthews Band, Branford Marsalis, Marcus Miller, Herbie Hancock, Quincy Jones, B.B. King, Brad Mehldau, The Rolling Stones şi The Bad Plus. Pe scena de la Bucureşti, saxofonistul Joshua Redman va cântă alături de Joe Sanders (contrabas) şi Gregory Hutchinson (tobe).

După ce au fost headlinerii festivalului Metalhead Meeting în 2015, finlandezii de la Amorphis se întorc la Bucureşti pe 3 aprilie, la Arenele Romane (într-un cort încălzit), pentru a prezenta cel mai recent album al trupei: "Under The Red Cloud", dar şi hiturile care i-au făcut celebri.

Trupa americană Death Dta va cânta în premieră în România, pe 4 aprilie, la TY Events Hall din Bucuresti, aflat în incinta magazinului Unirea.

De asemenea, Vitas, cântăreţul şi compozitorul supranumit de presa internaţională "vocea secolului al XXI-lea", va concerta, pe 7 aprilie 2016, la Sala Palatului din Bucureşti. "Vocea de diamant", cum a mai fost supranumit Vitas de presa internaţională pentru timbrul său unic şi vocea incredibil de clară, puternică, ce acoperă cinci octave, revine în România după şapte ani, pentru a încânta alte câteva mii de oameni cu show-ul său.

Tenorul italian Alessandro Safina revine în România pentru a susţine un concert pe 14 aprilie, la Sala Palatului din Bucureşti. Artistul va evolua în acompaniamentul celor 74 de muzicieni profesionişti, cunoscuţi sub numele de Alexander Symphony Orchestra.

De asemenea, Lara Fabian revine în România, pe 22 aprilie, pentru a susţine un nou concert la Sala Palatului din Bucureşti. Artista a ales ţara noastră ca una din primele destinaţii ale turneului "Ma vie dans la tienne - Le concert".

În plus, Anouar Brahem Quartet va concerta la Sala Radio din Bucureşti pe 12 mai, de la ora 20.00, în cadrul turneului de promovare a celui mai nou album, "Souvenance", evenimentul făcând parte din seria Jazz Night Out 2016. Unul dintre cei mai proeminenţi artişti ai prestigioasei ECM Records se întoarce în România cu un nou album, "Souvenance", după concertele susţinute în 2011 şi 2012. Maestru al unei acustici unice, numit de critici "clasic subversiv", Anouar Brahem este întotdeauna contemporan, în ciuda faptului că performează la un instrument tradiţional vechi de secole, oud-ul. Artistul improvizează, este nostalgic şi contemplativ, fiecare călătorie a lui Anouar Brahem este precisă, fără să-şi piardă însă niciun moment din sensibilitate şi spirit.

Violonistul libanez de origine armeană Ara Malikian va susţine un concert la Sala Radio din Bucureşti, pe 26 mai 2016, de la ora 20.00, când îşi va prezenta cel mai recent album, "15", prin care sărbătoreşte tot atâţia ani de show-uri în Spania. Cu un look şi o agilitate de spadasin, Ara Malikian este un om-spectacol, un maestru excentric care se duelează continuu cu alţi mari artişti ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariţie pe scenă.

Anul 2016 a pregătit mai multe premiere, printre acestea numărându-se şi concertul pe care trupa Postmodern Jukebox îl va susţine la Sala Palatului, pe 29 mai.

După ce, în luna iunie a anului 2015, André Rieu a susţinut şapte concerte în acompaniamentul orchestrei sale, la care au participat aproximativ 85.000 de spectatori, celebrul violonist se întoarce în România şi în 2016. Astfel, violonistul şi compozitorul olandez André Rieu şi Orchestra Johann Strauss vor concerta, pe 11 iunie, de la ora 20.30, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. Show-ul de trei ore pe care acesta îl va susţine în vara anului 2016 se anunţă a fi unul extraordinar, care va cuprinde un nou program artistic desăvârşit.

Anul 2016 se anunţă a fi unul al premierelor pentru publicul autohton, care va avea ocazia să vadă live, pentru prima dată în România, unul dintre cele mai aşteptate show-uri ale ultimilor ani, cel susţinut de Queen şi Adam Lambert, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 21 iunie.

Totodată, ediţia din 2016 a Concursului Internaţional "George Enescu" va avea loc între 3 şi 25 septembrie, la Ateneul Român şi la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Artişti recunoscuţi la nivel internaţional vor face parte din juriu. Astfel, Gabriel Tacchino va fi preşedintele juriului secţiunii de pian, Natalia Gutmann - preşedintele juriului secţiunii de violoncel, Zygmunt Krauze - preşedintele secţiunii Compoziţie, Pierre Amoyal - preşedintele secţiunii Vioară. Printre membrii juriului se mai numără pianista Dana Borsa, violonistul Remus Azoiţei, violoncelistul Marin Cazacu şi compozitorul Dan Dediu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici