InSecuritate. Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la Bucureşti: Singurul mod de a preveni măcelul din Ucraina este ca sancţiunile împotriva lui Putin să fie mai mari

18190 afișări
Imaginea articolului InSecuritate. Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA la Bucureşti: Singurul mod de a preveni măcelul din Ucraina este ca sancţiunile împotriva lui Putin să fie mai mari

Sursa foto: MediafaxFoto

Invitat al emisiunii InSecuritate, Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA la Bucureşti, a afirmat că sancţiunile împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei, trebuie să fie extinse astfel încât nimeni să nu mai poată subvenţiona războiul lui Putin. În opinia sa, pentru oprirea liderului de la Kremlin e nevoie de o coaliţie formată nu numai din ţările NATO, ci şi din afara organizaţiei nord-atlantice, care, alături de UE are obligaţia să protejeze Ucraina.

Prezentăm principalele declaraţii ale fostului ambsador al SUA, Adrian Zuckerman, în dialog cu Bogdan Nicolae, sâmbătă seara, la emisiunea InSecuritate:

Când va fi oprit Putin?

Adrian Zuckerman: Ziua bună pentru a-l opri pe Putin este azi. Realitatea e că ziua şi mai bună ar fi fost ieri sau acum 10 zile, dar din păcate nu s-a întâmplat aşa şi trebuie oprit cât mai repede posibi. Fiecare zi în care aşteptăm mor sute dacă nu mii de copii, femei, civili nevinovaţi. Sigur că am văzut  toţi imaginilela televizor cu clădiri rezidenţiale, şcoli, universităţi, alte centre civile care sunt bombardate. Nu numai cu bombe tipice, de armată, ci bombe care nu ar trebui folosite, folosite special să ucidă cât mai mulţi civili posibil.

Adrian Zuckerman: Din păcate, sancţiunile împotriva Rusiei şi a lui Putin nu au fost suficient de semnificative ca să-l oprească şi aşa că în opinia mea trebuie făcute mai multe lucruri ca să-l oprească pe acest măcelar. Oamenii sunt omorîţi în fiecare zi şi nu cred că omenirea civilizată poate să stea şi să se uite fără să facă nimic ca să oprească acest măcelar.

Adrian Zuckerman: Domnul Putin e un mincinos. El a spus că îi e frică de un atac din partea NATO. NATO nu a atacat pe nimeni, niciodată. E o organizaţie făcută pentru apărare, împotriva atacurilor asupra ţărilor membre europene, în principal împotriva Rusiei, ca să nu fie atacate cum se întâmplă astăzi. Doi, care mă oripilează, dar într-un fel e de râs, spune că el vrea să protejeze oamenii din Ucraina de nazism, o conspiraţie între America şi Germania şi bieţii oameni din Ucraina nici nu ştiu că sunt victime pentru că suferă de sindromul Stockholm. Ce spune omul ăsta nu contează. Nu poţi să te bazezi pe ce spune, pe ce promite. Trebuie oprit.

La fel ca Hitler în 1938 şi 1939, Putin continuă să ucidă oameni inocenţi din Europa fără să-i pese şi trebuie oprit.

Adrian Zuckerman: Dictatorii nu pot fi opriţi de subalterni, dar cred că singurul mod de a preveni măcelul din Ucraina este ca sancţiunile să fie mai mari împotriva lui Putin. Trebuie ca America şi restul lumii să nu mai cumpere gaz şi petrol. Cred că trebuie să facem un no fly zone, nu peste toată Ucraina, dar măcar peste nişte culoare unde să se poată aproviziona ucrainenii cu alimente, să se acorde ajutor umanitar şi să ajungă armele care le sunt trimise. Făcând un no fly zone nu este mare diferenţă între ce facem acum şi le interzice avioanelor care e cea mai mare primejdie pentru civili să nu mai vină aici. Eu sper că lui Putin e frică de NATO, e frică de America. E cred că acesta e singurul mod de a rezolva situaţia.

Cine sau ce îl poate opri pe Putin din acest război?

Adrian Zuckerman: E greu de spus cine. În opinia mea, trebuie să fie o coaliţie formată minim din statele europene. Ar fi bine să nu fie numai NATO, dar e un număr de state europene care nu sunt în NATO şi ar fi bine ca ele să participe şi oricine altcineva din lume ar vrea să participe, ar trebui să o facă. Pentru că ceea ce se întâmplă aici sunt crime împotriva umanităţii, aminteşte de Hitler în 38 şi 39, care are un apetit să invadeze ţări din Europa, una după alta şi trebuie oprit. Şi spun că e ca Hitler fără să încerc să trivializez memoria sau amintirea Holocaustului.

Adrian Zuckerman: Aşa o să se întîmple şi acum unde ţări ca România, R. Moldova, ţările baltice, toate se simt ameninţate. Acum cîteva zile a ameninţat Finlanda şi Suedia. Cred că Putin are mai multă influenţă în ţările din vestul Rusiei decât în cele din vestul Europei şi spun sincer eu nu o să încerc niciodată să ghicesc ce este într-o minte de nebun. Dar el a spus clar că vrea să refacă ceea ce a fost imperiu rusesc sau URSS şi, ca să facă asta, sunt multe ţări care făceau parte din acestea şi, cum am văzut nu a avut nicio reţinere să intre în Crimeea, în Donbas. Aparent vrea să fac acel coridor de legătură cu Kalinigradul. Ce e în mintea lui, e altă discuţie.

Adrian Zuckerman: Lucrurile acestea nu apar din senin. România, Ungaria, toate ţările europene au fost, în ultimii ani, de când e dl. Putin la putere, victimele unei campanii de dezinformare şi propagandă. Şi asta nu a început ieri. A început acum mulţi ani şi continuă.

Adrian Zuckerman: Un lucru foarte important pentru Europa este contribuţia de 2% din PIB la bugetul NATO pentru apărare. Şi asta a fost un punct de discordie între europeni şi fosta administraţie SUA şi trebuie să spun că sunt mândru că România se numără printre cele 5-6 ţări care alocă aceşti bani. Restul ţărilor plăteau mai puţin. Germania plătea destul de puţin şi acum a anunţat că va contribui la apărare cu 2,5% din PIB, care este o cifră enormă şi din păcate trebuia făcută mai demult.

Adrian Zuckerman: Nord Stream 2 nu e făcut ca să dea mai mult gaz sau petrol în Europa . Acesta a fost făcut ca să aducă petrol şi gaz în Germania şi ca ruşii să poată să închidă Nord Stream 1 şi să şantajeze restul Europei şi Ucraina.

Sunt suficientele sancţiunile împotriva Rusiei?

Adrian Zuckerman: Trebuie oprită achiziţia de petrol şi gaze de la ruşi. În cazul Swift, sunt tranzacţii care nu sunt sancţionate dacă sunt pentru energie. Trebuie să fie toate sancţionate. Nimeni nu mai trebuie să cumpere gaz şi petrol rusesc. Nu trebuie să-i dăm bani lui Putin ca să subvenţioneze acest război. Şi preşedintele Biden a spus foarte bine  şi a avut dreptate că sancţiunile trebuie făcute cu înţelepciune ca să facă rău Rusiei şi nu Americii.

Adrian Zuckerman: Cred că ar fi o greşeală ca SUA să acţioneze singură. Cred că toată lumea civilizată trebuie să se adune să oprească acest criminal împotriva umanităţii. Ce am văzut până acum de la preşedintele Biden şi echipa lui e că au făcut exact aşa, au mobilizat  UE şi NATO şi toată lumea. S-a făcut bine până acum, dar din păcate nu destul.Cred că greşeala, dacă poţi săi spui aşa, e că nimeni nu şi-a dat seama în realitate ce tip de provocare e acest Putin.

Adrian Zuckerman: Cel mai important în opinia mea este ca toate ţările civilizate, care i se opun lui Putin, trebuie să trimită un mesaj şi acest mesaj să fie: dl. Putin lucrurile acestea nu se încheie când eşti în Ucraina, lucrurile astea se termină numai când tu şi colegii tăi criminali din Moscova nu mai sunt la putere. Şi aceste măsuri vor fi din ce în ce mai dure până când tu o să ajungi într-o boxă la Haga. Şi cu tine acolo vor fi toţi generalii care au dat ordine să distrugă şi să ucidă copii, femei, în spitale, şcoli, pe stradă. Şi asta trebuie transmis clar, fără echivoc nu numai de America. S-a terminat. Trebuie să i se spună NU! Până ajungem în ziua aia, Putin o să continue. Suntem aproape să-i spunem asta, dar trebuie spus clar.

Cum îl poate opri România pe Putin?

Adrian Zuckerman: România a făcut multe lucruri bune şi continuă să facă multe lucruri bune. Polonia şi România au fost şi sunt cei mai buni membri NATO, UE şi parteneri ai Americii în a proteja estul, prevăzând exact această primejdie. România trebuie să protejeze Marea Neagră unde sunt zăcăminte de gaze. Au fost incidente acolo. Şi acum ruşii au controlul în Insula Şerpilor, din câte am înţeles, care e foarte apropiată de zăcămintele de gaz româneşti în Marea Neagră. Nu ştiu ce intenţii o să aibă acolo dacă sunt lăsaţi să controleze Ucraina.

Adrian Zuckerman: Sunt mândru de companiile private care nu mai au de-a face cu Rusia, şi-au încheiat afacerile acolo. Poate luând una câte una nu e semnificativ, dar luate împreună e foarte semnificativ. Sper ca şi restul companiilor de acolo îşi vor înceta afacerile şi nu vor mai avea de a face cu Rusia.

Adrian Zuckerman: România a fost foarte, foarte inteligentă când adoptat planul de cooperare cu America, semnat acum un an şi jumătate, pe 10 ani. A cumpărat rachete Patriot, Heimers, elicoptere, alte rachete, naval strike misles, coastal strike misles şi alte sisteme pentru apărare, în colaborare cu forţele de apărare americane. Şi aşa că planul sub preşedintele Iohannis şi premierul Ciucă nu putea să fie mai bun. A făcut un lucru vizionar într-un fel, pentru că au anticipat primejdia de la ruşi. Cred că România e pregătită să colaboreze şi să apere flancul estic al NATO, în colaborare cu americanii şi restul forţelor din NATO. Este cea mai bună poziţie pe care o putea avea o ţară mică precum România.

Adrian Zuckerman: Trebuie să ne uităm cu multă atenţie la ce s-a întâmplat cu Ucraina. Nu uitaţi că Ucraina avea arme nucleare, i s-au făcut multe promisiuni Ucrainei că o să fie protejată dacă renunţă la ele. Clar că aceste promisiuni nu au fost respectate. Şi sunt uitate. De aceea eu cred că UE şi America au datoria să protejeze Ucraina după ce Ucraina a făcut aceste aranjamente să renunţe la armele nucleare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici