Interviu cu Jiri Menzel. Vezi care sunt opiniile regizorului ceh despre ortodoxism şi totalitarism

Cunoscutul regizor ceh, Jiri Menzel a fost invitatul jurnalistului şi filmologului Cristian Tudor Popescu într-un interviu pentru gândul TV, unde a vorbit despre viitorul cinematografiei, despre importanţa publicului în sălile de film şi despre relaţiile dintre totalitarism şi religie.

338 afișări
Imaginea articolului Interviu cu Jiri Menzel. Vezi care sunt opiniile regizorului ceh despre ortodoxism şi totalitarism

Interviu cu Jiri Menzel. Vezi care sunt opiniile regizorului ceh despre ortodoxism şi totalitarism (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Jiri Menzel este un reprezentant al noului val al cinematografiei ceheşti din anii '60. A fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun film străin ("Trenuri strict supravegheate") în 1968, rămânând în actualitate şi în ziua de azi cu filme precum "L-am servit pe regele Angliei" (2006).

"În '68 l-am iubit pe Ceauşescu"

Jiri Menzel şi-a reamintit de momentele din 1968, când tancurile ruseşti puneau capăt mişcării de reformă din Cehia, iar Nicolae Ceauşescu vizita Praga în semn de susţinere a regimului lui Alexander Dubček.

"În acele momente, în care eram ameninţaţi de ruşi şi Ceauşescu a venit în vizită la Praga îl iubeam. Acum ştiu adevărul şi ştiu că s-a purtat mai rău decât comuniştii noştri. Imaginea mea de acum asupra lui Ceauşescu nu este una bună, dar atunci l-am văzut doar ca o persoană care s-a pus contra lui Brejnev, a povestit Jiri Menzel.

Regizorul ceh a lămurit şi fenomenul unic petrecut în Cehia, după 1989. Faţă de celelalte ţări din blocul comunist, Cehia s-a distanţat în loc să se apropie de religie.

"Cehia are un motiv istoric. Nouă ne-a fost impusă credinţa catolică, dar nu a fost aproape de sufletul nostru. Pentru că ne-a fost impusă, am avut mereu o atitudine laxă faţă de religie", a spus Jiri Menzel, continuând să arate felul în care diferitele confesiuni creştine modelează dezvoltarea unui popor.

Citeşte continuarea interviului cu Jiri Menzel pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici