INTERVIU Marian Coman: Cum e Harap Alb în benzile desenate. Nu există doar Batman. Fantasy din România

Marian Coman scrie scenarii de benzi desenate. A scris ”Haiganu. Fluviul Şoaptelor” unde personaj este Haiganu, cunoscut cititorilor lui Creangă drept Ochilă. El şi-a imaginat cum arată aventurile lui Harap Alb sau "Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte" în universul desenat. Iată povestea:

487 afișări
Imaginea articolului INTERVIU Marian Coman: Cum e Harap Alb în benzile desenate. Nu există doar Batman. Fantasy din România

INTERVIU Marian Coman: Cum e Harap Alb în benzile desenate. Nu există doar Batman. Fantasy din România (Imagine AFP)

Cine este Marian Coman. Scurtă prezentare

Marian Coman este laureatul mai multor premii naţionale dedicate literaturii fantasy şi science fiction şi al unui premiu al Convenţiei Europene de Science-Fiction. A scris volumele ”Nopţi albe, zile negre” (Ed. Tritonic 2005), ”Testamentul de ciocolată” (Ed. Tritonic 2007), ”Teoria flegmei. Apel la mitocănie” (Ed. Tritonic 2008), ”Fingers and other fantastic stories” (Amazon 2011) şi ”Haiganu. Fluviul Şoaptelor” (Ed. HAC!BD 2015), iar povestirile sale au fost incluse în numeroase antologii. În prezent este unul dintre scenariştii revistei de benzi desenate ”HAC!”.

Prezentăm integral interviul acordat de Marian Coman pentru MEDIAFAX:

Reporter: Care-i viaţa ta ca om de BD?

Marian Coman: Mult mai veselă decât viaţa de jurnalist pe care am părăsit-o în urmă cu aproape doi ani. Cu ceva mai puţin stres şi cu mai multe satisfacţii. Scriu şi citesc în cea mai mare parte a timpului meu, motiv pentru care mă simt privilegiat.

Reporter: Care-s BD-urile vieţii tale?

Marian Coman: Ştii, am momente când mă simt un impostor. Fiindcă deşi mi-au plăcut de mic benzile desenate, nu am fost cu adevărat un fan al genului, unul dintre cei care să urmărească fenomenul şi să citească frecvent BD-uri. Într-un cuvânt, nu am fost un geek. Am copilărit însă în anii 80 şi am devorat Almanahul Anticipaţia şi revistele de BD Orion realizate de Viorel Pîrligras. Partea faină e că, din august, Viorel a devenit colaborator al HAC!, iar în numărul din septembrie am publicat un interviu cu el, lucruri care, pentru mine, sunt – pfoooa! - extraordinare. Când eram mic mă jucam de-a personajele omului ăstuia şi învăţam să desenez după BD-urile lui, iar acum publicăm în aceeaşi revistă. Prin urmare, cred că BD-urile vieţii mele sunt cele apărute în Orion şi HAC!

Reporter: Cum de-ai ajuns să scrii scenarii de benzi desenate?

Marian Coman: Cum ziceam, nu m-am gândit că o să scriu scenarii BD, cu atât mai puţin că o să trăiesc din asta. Apariţia revistei HAC! şi cooptarea mea în echipă sunt meritele sau greşelile editorului Mihai Ionaşcu, cel care şi-a riscat banii şi reputaţia cu o revistă care a început în urmă cu patru ani prin a transpune în benzi desenate Povestea lui Harap Alb. După o întâlnire întâmplătoare pe Facebook, Mihai mi-a propus să-i scriu un foileton – se numeşte ”Haiganu. Fluviul Şoaptelor” şi îl are ca personaj pe Haiganu, cunoscut cititorilor lui Creangă drept Ochilă. După 3 ani de apariţie în revistă, romanul a fost publicat, anul trecut, în volum, fiind prima parte a unei trilogii fantasy de extracţie românească. Al doilea roman din serie urmează să apară curând. Tot Mihai mi-a propus şi să duc mai departe aventurile lui Harap Alb sub formă de bandă desenată, lucru care pentru mine a fost o imensă provocare. Am crezut că nu o să reuşesc, dar uite că suntem la numărul 25 al revistei şi au trecut de atunci patru ani. Acum, revista apare lună de lună, eu am renunţat la postul de redactor şef la cel mai important ziar din Brăila şi trăiesc din literatură şi benzi desenate. Scriu scenariul atât pentru Harap Alb continuă, unde desenator este Andrei Moldovan, cât şi pentru TFB, o transpunere în cheie SF a poveştii ”Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, cu desene de Bogdan Chelaru. Ambele sunt colorate de Daniel Rosa Duran.

Reporter: Cum arată lumea lui 2016 şi BD-ul?

Marian Coman: În urmă cu patru ani, atunci când am intrat în lumea asta, pe piaţa din România nu exista nicio revistă profesionistă de benzi desenate. Câteva publicaţii şi o mână de creatori talentaţi se zbăteau în underground. Acum, fenomenul BD din România este în plină efervescenţă. Publicaţii de import sau autohtone apar şi dispar, există tot soiul de proiecte pe internet şi în print, comunităţi de creatori şi idei fel de fel. Se întâmplă lucruri tare faine în zona asta şi ar fi păcat ca lumea să nu audă de ele. Creatorii români de bandă desenată nu sunt cu nimic mai prejos decât cei Statele Unite, Japonia, Franţa ori Belgia. Dacă voi îmi spuneţi ”Batman! Batman!”, eu vă spun că Harap Alb continuă.

Site-uri utile unde-l găsiţi pe Marian Coman:

www.harapalbcontinua.ro
www.supererou.ro
www.mariancoman.com

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici