Ioan Holender: Cristina Modreanu încearcă să îi discrediteze pe unii, în avantajul altora

Ioan Holender, preşedintele Festivalului Enescu, spune că directorul artistic al Festivalului Naţional de Teatru, Cristina Modreanu, încearcă să îi discrediteze "pe unii pentru a obţine avantaje alţii", în scrisoarea deschisă în care aceasta acuză MCCPN că favorizează Festivalul Enescu.

507 afișări
Imaginea articolului Ioan Holender: Cristina Modreanu încearcă să îi discrediteze pe unii, în avantajul altora

Ioan Holender: Cristina Modreanu încearcă să îi discrediteze pe unii, în avantajul altora (Imagine: ndreea Balaurea/Mediafax Foto)

Într-un răspuns scris, remis MEDIAFAX, la scrisoarea deschisă trimisă luni de Cristina Modreanu, Ioan Holender afirmă că "prezentarea artei muzicale la un nivel cât mai înalt, la o audienţă cât mai numeroasă nu înseamnă politizarea culturii".

Totodată, preşedintele Festivalului Internaţional "George Enescu" îi transmite Cristinei Modreanu că "perfida" ei "încercare de a discredita pe unii pentru a obţine avantaje alţii" este "o tristă apropiere a unui om de la teatru la murdăria politică cotidiană".

În scrisoarea deschisă, intitulată "Politizarea culturii - un pericol naţional!", Cristina Modreanu apreciază drept "revoltător" faptul că "decidenţii politici au hotărât, în acest an de criză, să reducă drastic fondurile destinate tuturor proiectelor culturale din toată ţara, alegând, în schimb, să protejeze de orice dificultate financiară doar Festivalul Enescu".

"Bugetul de 7 milioane de euro al Festivalului Enescu este o sfidare pentru toate evenimentele culturale, mari sau mici, de tradiţie sau noi, dar cu impact în comunităţile lor - evenimente care au fost periclitate sau anulate din cauza lipsei de fonduri", se mai arată în scrisoarea deschisă, precizându-se că reprezentanţii Festivalului Naţional de Teatru nu contestă calitatea Festivalului "George Enescu" sau modul în care acesta este organizat.

De asemenea, Cristina Modreanu subliniază că singurul eveniment protejat din punct de vedere financiar, Festivalul Enescu, este, "nu întâmplător, cel mai costisitor dintr-un an întreg - dar şi cel care oferă cea mai strălucitoare vitrină pentru clasa politică într-un an electoral".

În replică, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) a precizat că decizia de a proteja financiar Festivalul Internaţional şi Concursul "George Enescu" nu a fost luată în anul 2009, ci că bugetul şi periodicitatea acestui eveniment au fost stabilite conform Hotărârii de Guvern nr. 214 din 24 martie 2005, act normativ ce are scopul de a recunoaşte, de a proteja şi de a asigura promovarea evenimentului, care, "începând cu anul 1998, potrivit audienţei extrem de ridicate şi a cronicilor redactate de presa străină, a beneficiat de o excelentă receptare atât în România, cât şi în afara graniţelor ţării".

Potrivit MCCPN, Festivalul Enescu are sprijinul financiar de care are nevoie, nu dintr-o "complicitate ilegitimă a echipelor guvernamentale care au susţinut evenimentul", ci pentru că acesta a beneficiat de o strategie culturală pe termen lung, "de care ar trebui să beneficieze şi alte evenimente importante, potrivit necesităţilor acestora şi adecvat modului în care acestea sunt receptate".

Bugetul MCCPN pe 2009 a fost redus la prima rectificare bugetară, din aprilie, cu circa 28 de milioane de lei, ajungând la 892,363 de milioane de lei. Astfel, bugetul pentru proiecte culturale, care, iniţial, era de circa 22 de milioane de lei, a fost redus cu 4,7 milioane de lei, după cum a anunţat, la vremea respectivă, ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

Festivalul Naţional de Teatru (FNT) beneficia, după rectificarea bugetară din aprilie, de un buget de 500.000 lei, reprezentând o reducere de peste 78% faţă de bugetul din 2008, în valoare de 2,3 milioane de lei. Organizatorii evenimentului, UNITER, au protestat atunci într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii, avertizând că festivalul ar putea să nu aibă loc în 2009. Bugetul FNT 2009 a fost rediscutat de reprezentanţii MCCPN şi UNITER, ajungându-se la suma de 1,1 milioane de lei, dintre care 1 milion de lei din partea Ministerului Culturii şi 100.000 de lei din partea Primăriei Municipiului Bucureşti. Ediţia de anul acesta a Festivalului Naţional de Teatru, care va avea loc în perioada 31 octombrie - 9 noiembrie, va fi, astfel, una "de criză", axată pe spectacole româneşti şi cu mai puţini invitaţi din străinătate.

Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu", aflat la cea de-a XIX-a ediţie, se desfăşoară între 30 august şi 26 septembrie. Având un buget de 33 de milioane de lei, Festivalul "George Enescu" reuneşte 185 de artişti faimoşi şi formaţii muzicale prestigioase, ce vor pune în scenă la Bucureşti, precum şi în ţară, spectacole memorabile. Evenimentul s-a deschis duminică seară, cu spectacolul "Oedipe", după opera lui George Enescu, pus în scenă în coproducţie de Theatre du Capitole din Toulouse şi Opera Naţională Bucureşti, în regia lui Nicolas Joel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici