Ion Caramitru: Japonia este un exemplu de umanitate fără egal

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), a declarat, luni, când a primit un premiu din partea Ministerului Afacerilor Externe din Japonia, că poporul nipon este "un exemplu de umanitate fără egal".

553 afișări
Imaginea articolului Ion Caramitru: Japonia este un exemplu de umanitate fără egal

Ion Caramitru (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Ministerul Afacerilor Externe din Japonia a organizat, în iulie, la Tokyo, ceremonia de acordare a premiilor pe care le acordă anual. Anul acesta, ministerul a premiat 68 de persoane şi 30 de organizaţii, care au primit, pe lângă diplome, şi furoshiki - materiale tradiţionale confecţionate din mătase naturală.

Din România, anul acesta, a fost premiat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

La ceremonia care a avut loc luni seară, la reşedinţa ambasadorului Japoniei la Bucureşti, au mai participat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, secretarul de stat Doru Costea, din MAE, scriitoarea Ana Blandiana, profesorul universitar Manuela Cernat, vicepreşedintele Uniunii Teatrale din România, Aura Corbeanu, şi actriţa Maria Dinulescu.

În timpul evenimentului, Ion Caramitru a spus că şi-ar dori ca tinerii români să meargă în Japonia pentru a vedea "cum se munceşte, cum se rabdă (...) ce înseamnă în mod real solidaritatea umană".

Caramitru şi-a amintit că, imediat după Revoluţia din 1989, proaspătul ambasador al Japoniei la Bucureşti din acea epocă l-a invitat pe actorul român să-i viziteze ţara, spunându-i că el este omul pe care îl cunoaşte şi în care are încredere. Ieşind din viaţa politică, Caramitru nu s-a mai întâlnit cu ambasadorul Japoniei, însă acesta şi-a reînnoit invitaţia pentru ca actualul director TNB să viziteze pentru prima dată statul nipon în 1991.

Ion Caramitru a mai spus că, în momentul premierii sale de la Bucureşti, ar fi trebuit să aibă loc pe scena TNB un spectacol bilingv în română şi japoneză, după texte de Yukio Mishima. Din păcate, cutremurul din Japonia din primăvara acestui an a făcut ca actorii să nu fie disponibili pentru o deplasare în România.

"Dacă la subtilităţi ne pricepem şi noi, la ceremonial, mai puţin", a mai spus Caramitru, lăudând modul de viaţă japonez.

Daniel Funeriu l-a descris pe Ion Caramitru ca pe omul pe care, atunci când avea 17 ani, "îl privea la televizor cum schimba o ţară". "Era cel prin ale cărui cuvinte România a întors pagina unei epoci pe care o vrem cât mai îndepărtată", a mai spus acesta. De asemenea, ministrul Educaţiei a spus că Ion Caramitru este o persoană care a participat şi participă în continuare la schimbarea României.

Premiul i-a fost înmânat lui Ion Caramitru, în cadrul evenimentului de la Bucureşti, de ambasadorul Japoniei. Acesta a subliniat importanţa lui Ion Caramitru în schimburile culturale dintre România şi Japonia şi a apreciat şi susţinerea pe care autorităţile române au arătat-o faţă de poporul japonez, după cutremurele din martie.

Într-un comunicat remis MEDIAFAX de Ambasada Japoniei în România după ceremonia de la Tokyo, din iulie, a fost prezentată motivaţia pentru care s-a decis ca Ion Caramitru să primească acest premiu: "Începând cu anii '90 şi până astăzi, Ion Caramitru a contribuit la schimburile culturale şi teatrale dintre Japonia şi România, realizând mai multe spectacole în Japonia cu piese precum «Neguţătorul din Veneţia» (spectacol distins cu Premiul Yomiuri pentru Teatru), «Othello» etc.".

Potrivit comunicatului, Teatrul Naţional din Bucureşti, pe care Caramitru îl conduce, are în repertoriul său spectacolul "Iubiri interzise" de Yukio Mishima, pus în scenă de un regizor japonez, în care joacă şi actori de origine japoneză.

"De asemenea, aproape în fiecare an, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti sunt invitate să evolueze companii de teatru din Japonia, ceea ce reprezintă o ocazie deosebită de a face cunoscut teatrul japonez publicului din România", se mai spune în comunicat.

Premiile Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei se acordă persoanelor sau organizaţiilor din străinătate care s-au remarcat prin rezultate deosebite şi au avut o mare contribuţie la promovarea relaţiilor de prietenie dintre Japonia şi alte ţări, în diferite domenii în care îşi desfăşoară activitatea.

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori de teatru şi film şi regizori român, Ion Caramitru este în prezent directorul Teatrului Naţional din Bucureşti şi, din 1990, preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER). Ion Caramitru a condus Ministerul Culturii între anii 1996-2000. Pe lângă bogata activitate de regizor de teatru, musical şi operă, Ion Caramitru a fost protagonistul a numeroase producţii teatrale regizate de Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Silviu Purcărete, Sanda Manu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu sau Sică Alexandrescu. Ca actor de film, a semnat apariţii în peste 30 de filme româneşti şi internaţionale, printre care "Pădurea spânzuraţilor" (1964), "Între oglinzi paralele" (1978), "Luchian" (1981), "Mission: Impossible" (1996), "Amen" (2002).

Ion Caramitru a fost distins, printre altele, cu titlurile de Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic şi Cavaler al Artelor şi Literelor, oferit de Ministerul Culturii din Franţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici