Iorgulescu: Autorităţile au localizat alte patru brăţări dacice şi încearcă să le recupereze

Ministrul Culturii Adrian Iorgulescu a declarat, vineri, la Alba Iulia, că autorităţile încearcă să recupereze o brăţară dacică din aur descoperită în Baia Mare, iar alte trei brăţări din cele 15 brăţări dacice din aur au fost reperate în afara ţării şi ar putea fi aduse în patrimoniul statului.

2 afișări
Imaginea articolului Iorgulescu: Autorităţile au localizat alte patru brăţări dacice şi încearcă să le recupereze

Iorgulescu: Autorităţile au localizat alte patru brăţări dacice şi încearcă să le recupereze

Potrivit ministrului Culturii, autorităţile române au identificat încă patru brăţări dacice pe lângă cele nouă recuperate până în prezent, obiecte ce ar putea să ajungă în patrimoniul naţional până la sfârşitul anului sau la începutul lui 2008.

Iorgulescu a spus că, în ceea ce priveşte brăţara descoperită în baia Mare, nu poate da mai multe detalii pentru că ar periclita ancheta Poliţiei şi a procurorilor, însă a afirmat că nu crede că cetăţeanul român din Baia Marea asupra căruia s-a găsit brăţara dacică a fost de bună-credinţă.

Ministrul a mai declarat că autorităţile române speră ca cele trei brăţări din afara ţării să fie recuperate cel târziu până la începutul anului viitor.

"Sperăm ca până la sfârşitul anului sau începutul anului viitor, să completăm această frumoasă serie a celor nouă pe care le avem până în prezent (…).Sunt proceduri destul de dificile pentru că trei dintre brăţări nu se mai găsesc pe teritoriul României. Au fost cumpărate de către persoane de bună-credinţă şi, potrivit legislaţiei internaţionale, dacă cumpărătorul a fost de bună-credinţă, procedurile sunt mai grele, iar statul român trebuie să le răscumpere", a mai spus Iorgulescu.

Adrian Iorgulescu a spus că statul român nu va pierde prin răscumpărarea acestor brăţări deoarece s-a constituit ca parte în acest proces al traficanţilor de comori, iar cei care le-au sustras, le-au dezgropat şi le-au înstrăinat vor fi obligaţi să le plătească.

Până în prezent, statul român a recuperat nouă brăţări dacice din aur, din cele 15 astfel de obiecte, despre care se ştie că au fost sustrase din site-ul Sarmizegetusa Regia. Cele nouă brăţări se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României (MNIR).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici