Irina Margareta Nistor vorbeşte despre cinematografie la "Conferinţele Teatrului Naţional"

Criticul de film Irina Margareta Nistor susţine, pe 24 noiembrie, de la ora 11.00, prelegerea cu tema "Cinematograful, singura nemurire asigurată", în programul "Conferinţele Teatrului Naţional" Bucureşti, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

157 afișări
Imaginea articolului Irina Margareta Nistor vorbeşte despre cinematografie la "Conferinţele Teatrului Naţional"

Irina Margareta Nistor (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Conferinţa se va desfăşura în Sala Mică a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB).

"Printre primele mari actriţe care au înţeles că a şaptea artă e singura care le va scăpa de cumplitul spectru al uitării a fost Sarah Bernhardt: Divina, care, cu riscul asumat al ridicolului începutului invenţiei fascinante, dar încă nesigure, a acceptat să fie o umbră mişcătoare, sacadată, încă din 1900, în «Duelul lui Hamlet», unde, în plus, juca şi în travesti. Până în 1923, mai apare de câteva ori pe pânză, încheindu-şi cariera şi viaţa cu rolul ghicitoarei, al unei clarvăzătoare, aşa cum s-a dovedit a fi în curajoasa sa decizie de a apărea pe marele ecran. Câţiva ani mai târziu, avea să-i urmeze exemplul compatrioata noastră, cu o strălucită carieră teatrală, la Paris, pe cele mai importante scene - Elvira Popescu, devenită Elvire Popesco. (...) Sir Laurence Olivier «profită» la rândul său de soluţia prin care îşi va păstra memorabilele interpretări shakespearene, pe care, în parte, le va şi regiza. Cu timpul, însă, moda se răstoarnă. Actori deja faimoşi din filme tânjesc după fascinaţia întâlnirii cu publicul, privirile şi mai ales aplauzele sale. Un exemplu grăitor, cântător şi încântător: Woody Allen şi concertele sale de jazz", spune Irina Margareta Nistor.

Născută pe 26 martie 1957, în Bucureşti, Irina Margareta Nistor a absolvit, în 1980, facultatea de limbi străine a Universităţii din Bucureşti, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, "Cocteau şi Poezia cinematografică". Din acelaşi an, a început să traducă la Cinemateca Română şi să lucreze în televiziune, unde a subtitrat peste 500 de pelicule, a fost redactor şi apoi realizator al emisiunilor: "Video-Ghid", "Serialul Serialelor", "Ecranul", "Film Puzzle" şi "Lexicon cinematografic". A dublat, pe video, peste 5.000 de filme, din engleză, franceză şi italiană, între 1985 - 1996 - subiect al unui documentar realizat de o echipă de la Londra, cu coproducător român, "Chuck Norris versus comunism".

A conceput o serie de cine-documente "Istoria se repetă", despre anii 1957, 1958, 1959, a făcut un portret Toma Caragiu şi un film studiu despre "Impactul serialului Dallas asupra românilor". În 1993, a realizat, în limba franceză, pentru postul TV5, programul "Cinematografia românească după 1989".

A comentat, din studio, în direct, gale ale premiilor César, ale Festivalului de la Cannes, Oscar, BAFTA, Emmy etc. A furnizat comentarii pentru radio, televiziune şi presă scrisă de la Cannes, Berlin, Namur, Tokio, San Sebastian, Chişinău, Montreal, Londra, Roma şi Veneţia.

Irina Margareta Nistor a tradus peste 90 de cărţi, inclusiv dicţionare, piese de teatru şi romane. În 1995 a fost membru în juriul Festivalului Dakino şi în 1996 director artistic la Festivalul de la Costineşti. Din 2002 face parte din juriul de preselecţie al Festivalului Internaţional de Film Dakino şi, din 2007, al Anonimul. Coorganizează festivaluri de film românesc la Bordeaux şi, de şase ani, la Montreal. Este membră în diverse jurii la festivalurile din ţară şi străinătate, prezintă pelicule şi susţine sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

Ţine de mai mulţi ani un masterclass despre istoria filmul românesc, în limba engleză, pentru cursurile de vară pentru viitori diplomaţi şi traducători, organizate de Institutul Cultural Român la Braşov. A predat engleza la Conservatorul din Bucureşti, între 1991 şi 1996. Este membră a Uniunii Cineaştilor din România şi se ocupă de selecţionarea filmelor proiectate la Cinema Studio din Bucureşti, participând, anual, la întâlnirile Europe Cinéma de la Cannes.

Din 2012 este directorul Festivalului Internaţional de Psihanaliză şi Film de la Bucureşti, o replică a celui de la Londra.

Un program ambiţios, lansat încă din 2006 de direcţia Teatrului Naţional din Bucureşti, ciclul de prelegeri duminicale "Conferinţele TNB" - urmate de discuţii cu publicul - au fost susţinute de personalităţi marcante ale culturii române, pe teme diverse, şi se bucură de un succes constant în rândul spectatorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici