Irina Radu (TVR): Desfiinţarea TVR 3 nu este un lucru pe care să-l poţi face de azi pe mâine

Irina Radu, directorul de programe al TVR, a declarat, joi, la Consiliul Naţional al Audiovizualului, că desfiinţarea TVR 3 "nu este un lucru pe care să-l poţi face de azi pe mâine", confirmând însă existenţa unor discuţii în acest sens la nivelul structurilor de conducere ale Televiziunii Române.

446 afișări
Imaginea articolului Irina Radu (TVR): Desfiinţarea TVR 3 nu este un lucru pe care să-l poţi face de azi pe mâine

Irina Radu (TVR): Desfiinţarea TVR 3 nu este un lucru pe care să-l poţi face de azi pe mâine (Imagine: Alexandru Solomon/ Mediafax Foto)

Irina Radu, coordonatorul cu atribuţii de director al Direcţiei Programe din Societatea Română de Televiziune (SRTv), şi Răzvan Bucuroiu, coordonatorul cu atribuţii de director al TVR 3, au fost prezenţi joi în faţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), fiind întrebaţi de membrul Narcisa Iorga despre posibilitatea desfiinţării TVR 3, care a fost enunţată recent de către Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv.

În acest context, Irina Radu a spus că astfel de discuţii s-au purtat la nivelul Comitetului Director al TVR.

"Discuţiile s-au purtat şi la nivel de Comitet Director şi chiar s-a făcut o listă cu de unde se mai pot tăia din cheltuieli. Nu ne ascundem după deget. A fost unul dintre subiectele abordate în acest sens. Iar acum, exact pentru că se doreşte a se lua decizia bună şi corectă, să nu păţim ca în cazul altor decizii din trecut, am solicitat domnului preşedinte (Stelian Tănase, n.r.) - care cum aţi văzut e un preşedinte jucător şi el, asta ca o explicaţie, ca să înţelegeţi de ce tot suntem în aceste situaţii - i-am solicitat permisiunea de a calcula efectiv ce economie s-ar face dacă s-ar închide TVR 3 sau pentru orice altă eventuală măsură", a spus Irina Radu.

Ea a spus că aceasta este modalitatea normală de lucru şi este firesc ca structurile de conducere ale TVR să-l ajute pe Stelian Tănase, care este "mai mult artist decât manager".

"Domnul preşedinte (Stelian Tănase, n.r.) este mai mult artist decât manager şi atunci împreună trebuie să ajungem la un echilibru. Dumnealui poate să-şi dorească lucruri, noi trebuie să calculăm şi să-l ajutăm, că de aia suntem plătiţi acolo, punându-i la dispoziţie tot felul de informaţii, de cifre, de angajaţi, de reduceri de salarii, de orice doreşte dumnealui. Este normal acest lucru. Orice şef vine şi cere ceva. Uneori se dovedeşte a fi ceva bun, alteori este oprit. În plus, aceste decizii nu le poate lua dumnealui, trebuie să ajungă în faţa unui Consiliu de Administraţie, unde se votează (...) Pentru a ajunge în acel Consiliu de Administraţie, trebuie să treacă printr-un Comitet Director, unde iarăşi este un vot. Nu este un lucru pe care să-l poţi face de azi pe mâine", a mai spus Irina Radu.

La rândul său, Răzvan Bucuroiu a spus că nu este el cel care poate răspunde la întrebări legate de o eventuală desfiinţare a TVR 3. "Eu (...) privesc aceste lucruri cu maxim interes. Sunt acţiuni în derulare. Nu cred că ar fi bine să se desfiinţeze TVR 3 în mod special. E un canal care şi-a câştigat un oarecare prestigiu (...) E un canal onorabil, sunt producţii curate şi în afara câtorva incidente extrem de rare...", a spus Bucuroiu.

Stelian Tănase, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că TVR News, TVR 3, TVR HD şi TVR Moldova sunt în afara Legii 41 de funcţionare şi organizare a SRTv, sugerând că este posibilă închiderea lor, însă nu a fost luată o decizie în acest sens.

"Legea 41 prevede doar patru canale, 1, 2, TVR Internaţional şi staţiile locale. Restul sunt în afara legii. Luăm în calcul să revenim la cadrul legal, aşa cum a fost el desenat de Parlament, în 1994. Despre TVR News nu se spune nimic, despre TVR 3 nu se spune nimic, despre TVR HD şi TVR Moldova nu se spune nimic şi legea-i lege. Dar sunt discuţii între noi, nu s-a luat nicio decizie", a declarat Stelian Tănase.

Întrebat dacă ia în calcul închiderea acestor televiziuni, care nu apar menţionate în Legea 41, Stelian Tănase a răspuns: "Luăm în calcul respectarea legii, atât. O să vedem, discuţiile sunt abia la început, între noi. Sunt propuneri. Cineva a propus, noi ne gândim. Încă nu s-a pus nici la vot în Comitetul Director sau în Consiliul de Administraţie. Doar sunt discuţii pe coridor între noi".

Pe de altă parte, Radu Carp, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că CA nu a discutat despre o eventuală renunţare la TVR 3, TVR News sau TVR Moldova, precizând că declaraţiile în acest sens făcute de Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, induc neîncredere în misiunea televiziunii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici