Isărescu, la începerea lucrărilor la Muzeul Tezaurului, care va fi deschis la Mănăstirea Tismana

Un muzeu al tezaurului va fi amenajat în peştera aflată lângă Mănăstirea Tismana, unde în 1944 a fost ascuns tezaurul României şi o parte din cel al Poloniei, lucrările la acest muzeu fiind începute joi, în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

409 afișări
Imaginea articolului Isărescu, la începerea lucrărilor la Muzeul Tezaurului, care va fi deschis la Mănăstirea Tismana

Mugur Isărescu (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Mugur Isărescu a vizitat, joi, peştera în care va fi amenajat de către Banca Naţională a României un muzeu al tezaurului, guvernatorul BNR fiind însoţit de Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu.

Isărescu şi Mitropolitul Olteniei au turnat în mod simbolic o cupă de ciment la temelia viitoarei construcţii care va găzdui muzeul, guvernatorul BNR vorbind cu această ocazie despre "Operaţiunea Tismana" din timpul celui de-al doilea război mondial, când 242 de tone de aur ar fi fost depozitate în peşteră într-o operaţiune strict secretă.

"În 1944, tezaurul era sub foc încrucişat. Pe de o parte, Armata Germană, care se afla în România, pe de alta, Armata Roşie, care se apropia de graniţa noastră răsăriteană. În aceste condiţii, Banca Naţională, în acord cu Guvernul, a decis să transporte aurul, în cel mai deplin secret, aici, la Mănăstirea Tismana, unde a fost depus în peşteră. Cunoscută în istorie sub numele de «Operaţiunea Neptun» sau «Operaţiunea Tismana», misiunea s-a desfăşurat cu succes. Ulterior, în februarie 1947, tezaurul BNR şi cele trei tone de aur polonez s-au întors întregi la Bucureşti", a declarat Mugur Isărescu.

La rândul său, Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, a dezvăluit faptul că înainte de aducerea aurului în peştera de la Tismana întreg versantul care adăposteşte peştera fusese dinamitat şi urma să se prăbuşească peste mănăstire dacă inamicii ar fi aflat de locul în care era ascuns tezaurul României.

Mugur Isărescu şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, au vizitat peştera în care a fost adăpostit tezaurul, guvernatorul BNR declarându-se impresionat de locul săpat de armată în stâncă, pentru a asigura volumul necesar ascunderii celor 242 de tone de aur.

Isărescu a spus că muzeul pe care BNR îl va amenaja în peştera de lângă Mănăstirea Tismana va fi deschis turiştilor peste un an, când se speră că vor fi finalizate lucrările de construcţie.

Mugur Isărescu a spus că în acel muzeu vor fi organizate inclusiv simpozioane ale BNR, Banca Naţională dorind să expună acolo documente din arhiva sa, datate în perioada 1944 – 1947, care au legătură cu adăpostirea tezaurului la Tismana.

"Este important şi faptul că în muzeu vor fi valorificate documentele păstrate în Arhiva BNR, care, completate cu o bogată ilustraţie, ne vor prezenta toate momentele importante din perioada 1944-1947, de la proiectarea «Operaţiunii Tismana", de către guvernatorul Alexandru Ottulescu, împreună cu guvernul român, la adăpostirea aurului la Tismana, în timpul guvernatorului Constantin Angelescu şi, în final, la aducerea acestuia înapoi la Bucureşti, în timpul guvernatorului Tiberiu Moşoiu", a adăugat Mugur Isărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici