Joshua Bell: Am de gând să studiez unele lucrări ale lui George Enescu

Cunoscutul violonist american Joshua Bell, care pe 11 mai va susţine un recital la Ateneul Român din Bucureşti, spune, într-un interviu acordat postului Radio România Muzical, că îi place muzica lui George Enescu şi intenţionează să studieze unele lucrări ale compozitorului român.

50 afișări
Imaginea articolului Joshua Bell: Am de gând să studiez unele lucrări ale lui George Enescu

Joshua Bell: Am de gând să studiez unele lucrări ale lui George Enescu (Imagine: Mediafax Foto)

Joshua Bell i-a acordat lui Ştefan Costache un interviu care va fi difuzat luni, 10 mai, de la ora 17.45, în cadrul emisiunii "Drivetime", de la Radio România Muzical.

În interviu, a cărui variantă transcrisă este disponibilă pe site-ul www.romania-muzical.ro, Joshua Bell spune că este "foarte încântat" că se reîntoarce pentru a treia oară la Bucureşti, unde va susţine însă primul său recital cameral, pe 11 mai, de la ora 20.00, la Anteneul Român.

"Sunt foarte încântat că mă întorc la Bucureşti, însă nu aş putea spune că simt care este nivelul de popularitate de care mă bucur. Nu am prea multe date pentru asta, exceptând faptul că am fost invitat să revin - acesta e, cred, un semn bun - dar şi faptul că, de fiecare dată când mă întorc chiar simt că publicul răspunde ca şi când ar începe să mă cunoască - ceea ce îmi dă un sentiment realmente reconfortant! Am avut experienţe foarte pozitive în ceea ce priveşte publicul în precedentele ocazii când am cântat în România, l-am simţit foarte cald, am simţit că există o reală comunicare. De-asta îmi doresc să mă reîntorc - aştept cu nerăbdare asta", a declarat Joshua Bell.

Totodată, în interviu, Joshua Bell spune că îi place muzica românească, de George Enescu, şi intenţionează să studieze unele lucrări ale compozitorului român.

"Îmi place această muzică, iar profesorul meu, Joseph Gingold, obişnuia să-mi povestească despre Enescu, atunci când eram foarte mic îmi spunea cât îl respecta, ce artist extraordinar era, în calitate de compozitor, violonist, pianist… Gingold îl dădea pe Enescu drept exemplu de ceea ce înseamnă un muzician complet, ceea ce m-a inspirat foarte mult, copil fiind. Nu i-am cântat, până în prezent, sonatele, nu i-am cântat muzica, însă este ceva ce am de gând să fac, sper ca în următorii ani să am ocazia să-i studiez unele lucrări", a spus Joshua Bell.

Cunoscutul violonist american mai spus că va cânta la Bucureşti pe vioara Stradivarius Gibson ex. Huberman. "Chiar pe această vioară cânt. La Bucureşti se încheie turneul, care s-a deschis la Atena şi a mai cuprins Londra, Paris, Istanbul (...) Huberman rămâne printre violoniştii legendari şi sunt mândru să deţin instrumentul pe care a cântat", a spus el.

Joshua Bell va susţine la Ateneul Român un recital de sonate în compania pianistului Sam Haywood. În program se regăsesc: Sonata KV 454 de Wolfgang Amadeus Mozart, Sonata op.30 nr.2 de Ludwig van Beethoven, Sonata în Sol Major de Maurice Ravel, Meditaţie op.42 de Piotr Ilici Ceaikovski, Introducere şi Tarantella de Pablo de Sarasate.

"Ceea ce am vrut să fac a fost să compun un program care să însemne, pentru melomani, un periplu prin repertoriul violonistic, care să-i poarte prin diverse stiluri, să-i facă să trăiască emoţii dintre cele mai diferite, unele din zona comică, altele dramatice, senzaţii de frumos pe care le oferă câţiva dintre cei mai mari compozitori (Mozart, Beethoven, Ceaikovski sau Ravel - prin Sonata sa în Sol, o capodoperă, cu elemente de jazz). Sunt convins că, la finalul recitalului, ascultătorii vor avea sentimentul unei experienţe muzicale complexe - de aceea îmi place, în primul rând mie, programul. Este primul meu recital în România, de aceea ţin să subliniez că recitalul înseamnă o formă de trăire a muzicii mai interiorizată şi, în anumite privinţe, mai profundă decât cea oferită de concertele pentru solist şi orchestră simfonică", a mai spus Joshua Bell.

Una dintre piesele pe care Joshua Bell le va interpreta la Bucureşti va fi înregistrată şi difuzată ulterior de Radio România Muzical.

Timp de peste două decenii, Joshua Bell a fermecat publicul meloman din întreaga lume. Violonistul şi-a câştigat renumele naţional la vârsta de 14 ani, într-un apreciat concert alături de Riccardo Muti şi Orchestra Philadelphia. Au urmat interpretări sub bagheta unor dirijori de renume, alături de cele mai mari orchestre ale lumii. Joshua Bell a fost recompensat cu prestigiosul Avery Fisher Career Grant, dar şi cu un premiu Grammy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici