Jucan, membru CNA, vrea să împingă violenţa fizică, obscenitatea şi injuriile la TV după ora 00.00

Valentin Jucan, membru al CNA, a propus modificarea legislaţiei audiovizualului, astfel încât violenţa fizică, scenele de sex, limbajul injurios şi comportamentul obscen să poate fi difuzate în programele de televiziune şi radio doar după ora 00.00, şi nu după 23.00, cum se întâmplă în prezent.

137 afișări
Imaginea articolului Jucan, membru CNA, vrea să împingă violenţa fizică, obscenitatea şi injuriile la TV după ora 00.00

Jucan, membru CNA, vrea să împingă violenţa fizică, obscenitatea şi injuriile la TV după ora 00.00

Reacţia lui Valentin Jucan vine după ce, în şedinţa de marţi, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat Antena 1, cu 50.000 de lei, pentru limbajul injurios din nouă ediţii ale emisiunii "Un show păcătos", însă momentul în care cântăreţul de manele Nicolae Guţă a bătut-o în direct pe iubita sa, Iulia, nu a putut fi sancţionat de Consiliu, pentru că "legea nu interzice bătaia la TV, după ora 23.00", după cum s-a spus în şedinţa Consiliului.

Astfel, Valentin Jucan a elaborat un proiect de modificare a Codului audiovizual, care înăspreşte condiţiile în care pot fi difuzate astfel de producţii de televiziune.

Valentin Jucan propune prin proiectul său modificarea actualului articol 18 din Codul audiovizualului, în sensul că: "(1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 00,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat; b) scene de sex, limbaj injurios şi comportament obscen; c) persoane în ipostaze degradante; d) violenţă domestică, inclusiv reprezentarea şi reconstituirea actului violului, suicidului sau omorului; e) lupte nereglementate de federaţii sportive, naţionale sau internaţionale".

De asemenea, în articolul 18, Valentin Jucan propune includerea a două alineate: "2) Existenţa contractelor între radiodifuzori şi alţi producărori, persoane fizice sau juridice, nu exonerează posturile de televiziune şi radio de la respectarea prevederilor Legii audiovizualului şi Codului de reglementare a conţinutului audiovizual. (3) Fac excepţie de la prevederile prezentului articol filmele artistice, serialele şi documentarele care vor fi clasificate conform criteriilor prevăzute la art. 19 din Decizia 220 din 2011, republicată".

Totodată, Jucan propune şi modificarea articolului 24 din Codul audiovizualului, în sensul că: "(1) Programele 15 (programe interzise minorilor sub 15 ani, n.r.) se difuzează numai în intervalul orar 00,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul de difuzare este 22,00 - 6,00".

În prezent, Codul audiovizualului aflat în vigoare este mai permisiv, în sensul că prevede faptul că "Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat; scene de sex, limbaj sau comportament obscen; persoane în ipostaze degradante; lupte nereglementate de federaţii sportive naţionale sau internaţionale".

De asemenea, actualul Cod al audiovizualului prevede că programele 15 pot fi difuzate numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare. Fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00 - 6,00.

Valentin Jucan a înregistrat acest proiect, miercuri, la Cancelaria CNA. În acest document, care a fost transmis şi agenţiei MEDIAFAX, Valentin Jucan spune că a elaborat proiectul ţinând cont de faptul că în spaţiul audiovizual protecţia minorului şi demnitatea umană sunt valori care nu mai sunt respectate de majoritatea televiziunilor şi radiourilor.

Valentin Jucan spune că a ţinut cont în elaborarea proiectului de "noile modalităţi de raportare ale posturilor de televiziune la Legea audiovizualului, în sensul nu doar a încălcării constante a acesteia, dar şi a interpretării voit eronate a articolelor din lege".

Jucan subliniază în document că "protecţia superioară a minorului şi demnitatea umană ar trebui să facă parte din normalitatea programelor transmise de televiziuni" şi că rolul pe care CNA îl are este acela de "garant al interesului publicului" şi de unic reglementator în domeniul audiovizual.

Contactat miercuri de MEDIAFAX şi întrebat dacă proiectul său are legătură cu faptul că Antena 1 a fost amendată, marţi, de CNA, cu 50.000 de lei, pentru limbajul injurios din emisiunea "Un show păcătos", însă nu şi pentru momentul bătăii dintre Nicolae Guţă şi iubita sa, Valentin Jucan a spus că documentul are legătură cu acest aspect, însă legislaţia audiovizualului nu va fi modificată "pentru domnul Capatos" (Dan Capatos, moderatorul emisiunii "Un show păcătos", n.r.).

"Are legătură cu tot ce s-a întâmplat. Într-adevăr punctul culminant a fost ieri (marţi, n.r.), în sensul că unii membri ai CNA au considerat că violenţa, bătaia, este permisă după ora 23.00. Cu acest articol pe care îl clarific, care face referire inclusiv la violenţa domestică, se clarifică întregul tronson, nu doar de până la ora 00.00, dar şi după ora 00.00, unde pot fi doar emisiuni marcate 15", a spus Valentin Jucan.

El a explicat că, dacă se doreşte realizarea de astfel de emisiuni, ele pot fi încadrate numai cu 15 şi pot fi difuzate doar după ora 00.00, iar criteriile care stau la baza acestui marcaj 15 sunt deja trecute în articolul 19 din Codul audiovizual.

În acest articol 19 se spune că "Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: numărul şi natura scenelor violente, precum şi caracterul gratuit sau indispensabil al acestora, raportat la genul şi subiectul programului; utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor; modalitatea de tratare prin imagini a scenelor de violenţă, tipul de plan utilizat, realismul reprezentării, rolul coloanei sonore în a genera frică ori angoasă; contextul în care este prezentat consumul de droguri şi alcool; numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual; psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor; tipologia eroilor, scopul acţiunii acestora, gradul de recurgere la violenţă; prezenţa şi rolul minorilor în scene de violenţă; prezentarea femeii în ipostaze degradante; numărul şi intensitatea scenelor de violenţă casnică; calitatea şi tipologia limbajului; genul sau tema programului".

Totodată, pentru ca proiectul lui Valentin Jucan să poată fi în vigoare, este necesar ca acesta să fie adoptat de către CNA, respectiv să primească minimum şase voturi "pentru" într-o şedinţă la care participă minimum opt membri ai Consiliului.

În acest sens, Valentin Jucan a spus, pentru MEDIAFAX, că procedura în acest caz - care include dezbaterea publică şi primirea punctelor de vedere ale reprezentanţilor televiziunilor şi radiourilor - va fi respectată.

"Eu nu mă aştept ca posturile de televiziune să susţină acest demers, este evident. Dar aştept ca membrii Consiliului, care se plâng că legea nu este clară şi că nu-i ajută, să voteze această propunere, să fie îmbunătăţită, dar nu respinsă, să fie completată eventual, acolo unde se consideră că mai este nevoie să se dea asigurări că protecţia minorului şi demnitatea umană sunt respectate şi aştept ca ea să fie adoptată. Nu-mi pot imagina că după atâtea şedinţe în care membrii CNA s-au arătat doritori de îmbunătăţirea spaţiului audiovizual şi în egală măsură lipsiţi de elementele care să îi ajute în aplicarea legii nu vor fi de acord cu propunerea mea. Sper că nu vor face asta, pentru că voi ştii şi eu ce am de făcut mai departe, tot public", a concluzionat Valentin Jucan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici