Jucan propune 100.000 de lei amendă minimă a CNA pentru încălcarea demnităţii umane

Un membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Valentin Jucan, propune în noua Lege a audiovizualului stabilirea unui plafon minim de amendă de 100.000 de lei aplicată de CNA pentru emisiunile televizate care încalcă legislaţia privind demnitatea umană şi protecţia copilului.

192 afișări
Imaginea articolului Jucan propune 100.000 de lei amendă minimă a CNA pentru încălcarea demnităţii umane

Jucan propune 100.000 de lei amendă minimă a CNA pentru încălcarea demnităţii umane (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Valentin Jucan a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, în cadrul unei dezbateri despre Legea audiovizualului iniţiată de senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, membru al Comisiei de cultură din Senat, că, după modificarea cuantumului amenzilor, ar trebui ca CNA să nu mai poată da amenzi mici, iar în instanţă judecătorii să nu mai poată reduce cuantumul amenzii, în cazul în care aceasta este contestată.

"În momentul de faţă, cuantumul amenzilor aplicate de CNA este de la zero - adică somaţii, scrisoare de avertizare - la 200.000 de lei. Pe lângă faptul că este insuficient chiar şi la nivelul UE, pentru subiecte de genul protecţia demnităţii umane şi protecţia superioară a minorului, mai ales în acest ultim caz, ar trebui ca noua Lege a audiovizualului să modifice plafonul minim de amenzi, de la zero să fie 100.000 de lei. În acest fel, ar trebui ca CNA să nu mai poată da amenzi mici pentru astfel de încălcări, iar, în instanţă, judecătorii să nu mai poate reduce cuantumul amenzii, în cazul în care aceasta este contestată", a spus Jucan.

Potrivit acestuia, televiziunile vor şti, în momentul în care pregătesc o emisiune, că există o Lege a audiovizualului care trebuie respectată.

"La ora actuală, se fac calcule, din punct de vedere al actualei legi, cât costă o anumită emisiune dacă se vor aplica amenzi în cazul în care subiectele aduc atingere demnităţii umane şi protecţiei minorului. Până acum, amenzile date au fost mici", a subliniat Valentin Jucan.

La rândul său, senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu a declarat că îşi doreşte ca noua Lege a audiovizualului să preia ce este bun în legea existentă, "să simplifice actul normativ, care este prea stufos şi contradictoriu, şi să îl aducă mai aproape de normele europene". "Vreau ca noua lege să ofere garanţii mai ferme pentru libertatea şi independenţa presei. Voi avea scris proiectul actului normativ în maximum o lună şi apoi, probabil, în această sesiune parlamentară, s-ar putea deja să fie dezbătut", a spus Roşca Stănescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici