Jurnalistul Stelian Negrea şi conducerea Intact, chemaţi marţea viitoare la discuţii la CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să îi invite la şedinţa CNA de marţea viitoare pe Stelian Negrea şi conducerea Intact, după ce jurnalistul a acuzat trustul de presă, în interviuri publicate în Evenimentul zilei, de practici lipsite de deontologie şi ingerinţe editoriale.

374 afişări
Imaginea articolului Jurnalistul Stelian Negrea şi conducerea Intact, chemaţi marţea viitoare la discuţii la CNA

Jurnalistul Stelian Negrea şi conducerea Intact, chemaţi marţea viitoare la discuţii la CNA (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Decizia CNA a fost luată în şedinţa de joi, la propunereavicepreşedintelui Consiliului, Ioan Onisei. Decizia a fost luată cuşapte voturi "pentru" (Ioan Onisei, Gelu Trandafir, Attila Szasz,Narcisa Iorga, Dan Grigore, Mihai Mălaimare şi Constantin Duţu) şiunul "împotrivă" (Christian Mititelu).

"Domnul Stelian Negrea a dat o serie de interviuri, a făcut oserie de declaraţii în legătură cu relaţiile lui cu conducereatrustului. Parte din aceste aspecte sunt de responsabilitatea CNA,este vorba despre faptul dacă s-au produs sau nu ingerinţe, înconformitate cu articolul 6 din Legea audiovizualului", a declaratIoan Onisei.

Pe de altă parte, Christian Mititelu, membru al CNA, a avut opărere diferită.

"Intrăm în lucruri care ne vor depăşi. Sunt foarte multeinformaţii care se publică în presă (...) Sunt relatări că existăofiţeri activi în presă, chiar în posturi de mare conducere. Suntnişte neclarităţi legate de contractul de la Realitatea (legat defaptul că Elan Schwartzenberg a anunţat că a preluat 90% dinRealitatea, n.r.). Dacă ne băgăm în toate lucrurile astea, vomdeveni un fel de sucursală a Procuraturii. Am avut şi eu (la BBC,n.r.) oameni care au plecat de-a lungul anilor nemulţumiţi, şi-aupierdut slujba. Fiecare om care pleacă în situaţiile asteaspune că au fost presiuni, că s-a intervenit, că a fostpersecutat", a spus Christian Mititelu. El a mai spus că,după părerea sa, "termenul de ingerinţă sugerează o intervenţie dinafară", precizând că CNA ar trebui să-şi folosească timpul pentru aanaliza "ceea ce apare pe ecran".

Referitor la preluarea Realitatea Media de către ElanSchwartzenberg, Ioan Onisei a spus că membrii CNA sunt responsabilişi trebuie să se ocupe la un moment dat şi de acţionariatul laanumite posturi. "Există obligaţii ale societăţilor deţinătoare delicenţă ca, în termen de 30 de zile, să depună la CNA documentecare certifică schimbarea de acţionariat. Legea interzice calicenţa să fie operată de altcineva. În momentul în care se va puneproblema, va trebui să ne ocupăm şi de lucrul acesta", i-a răspunsOnisei lui Mititelu.

Revenind la acuzaţiile lui Stelian Negrea, Narcisa Iorga, membrual CNA, a spus că CNA are atribuţii în a analiza dacăradiodifuzorii respectă independenţa editorială, în conformitate cuprevederile Legii audiovizualului. "Nu doar în Româniaultimilor ani, în rapoartele organizaţiilor nonguvernamentale, înmomentul în care se vorbeşte despre independenţa editorială, se auîn vedere inclusiv influenţa asupra politicii editoriale apatronatului şi a contractelor comerciale pe care patronatul leîncheie", a mai spus Narcisa Iorga.

Pe de altă parte, şi Dan Grigore a spus că, în ultima vreme, peAntena 3 se vehiculează "un argument mai vechi" folosit dereprezentanţii postului, respectiv acela că, fiind o televiziuneprivată, Antena 3 poate să facă ce vrea.

"Reiterez faptul că orice post de televiziune lucrează pe ofrecvenţă primită din patrimoniul naţional, gratis. Această afacerepe o frecvenţă radioelectrică din patrimoniul naţional nu esteindiferentă societăţii româneşti. Felul în care operează trebuie săse supună acestor legi care funcţionează în domeniu. CNA trebuie săurmărească aplicarea acestor legi. Un post important, care se vreade anvergură naţională, cu o forţă de impact asupra societăţiiromâneşti, nu poate să fie lăsat să-şi facă de cap în audiovizual",a mai spus Dan Grigore.

Stelian Negrea a declarat săptămâna trecută, în maimulte interviuri acordate ziarului Evenimentul Zilei, că ademisionat din funcţia de senior-editor al televiziunii Antena 3,precizând că jurnaliştii din trustul de presă Intact, controlat deDan Voiculescu, sunt obligaţi să semneze contracte care îitransformă în executanţi ai ordinelor venite din parteaangajatorului. Stelian Negrea a mai spus că, în trustul Intact,conducerea comanda campanii împotriva unorpoliticieni.

De cealaltă parte, Intact Media Group a anunţat printr-uncomunicat de presă, remis luni MEDIAFAX, că a decis acţionarea înjudecată a lui Stelian Negrea şi a lui Florin Ciornei, precum şi acotidianului Evenimentul zilei.

"Stelian Negrea poartă alături de cotidianul Evenimentul zilei,de aproximativ o săptămână, o campanie denigratoare la adresaIntact Media Group, a jurnaliştilor şi a persoanelor dinmanagement, fapt de natură să creeze prejudicii economice şi deimagine companiilor care fac parte din Intact Media Group", sespunea în comunicatul trustului Intact. În comunicat se mai spuneacă Stelian Negrea "nu a avut niciodată vreun raport contractual cuAntena 3, iar Florin Ciornei este redactorul care a înlesnitapariţia materialelor defăimătoare la adresa Intact, în cotidianulEvenimentul zilei".

Articolul 6 din Legea audiovizualului prevede că "

(1) Cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale esteinterzisă.

(2) Independenţa editorială a furnizorilor de servicii mediaaudiovizuale este recunoscută şi garantată de prezenta lege.

(3) Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, formasau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor mediaaudiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricărorpersoane fizice sau juridice, române ori străine.

(4) Nu constituie ingerinţe deciziile şi instrucţiunile avândcaracter normativ, emise de Consiliul Naţional al Audiovizualuluiîn aplicarea prezentei legi şi cu respectarea dispoziţiilor legale,precum şi a normelor privind drepturile omului, prevăzute înconvenţiile şi tratatele ratificate de România. (5) Nu constituieingerinţe prevederile cuprinse în codurile de conduită profesionalăpe care jurnaliştii şi furnizorii de servicii media audiovizuale leadoptă şi pe care le aplică în cadrul mecanismelor şi structurilorde autoreglementare a activităţii lor, dacă nu contravindispoziţiilor legale în vigoare".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici