Laura Georgescu: Îmi voi continua activitatea ca preşedinte CNA; decizia celor 6 membri CNA, ilegală

Laura Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat, joi, că îşi va continua activitatea ca şi până în prezent la conducerea CNA, precizând că decizia luată de şase membri ai Consiliului, care i-au retras sprijinul la şefia instituţiei, este ilegală.

572 afișări
Imaginea articolului Laura Georgescu: Îmi voi continua activitatea ca preşedinte CNA; decizia celor 6 membri CNA, ilegală

Laura Georgescu: Îmi voi continua activitatea ca preşedinte CNA; decizia celor 6 membri CNA, ilegală (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Şase membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au votat, joi, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.

Ulterior, Laura Georgescu a declarat, joi, pentru jurnaliştii prezenţi la şedinţa CNA, că decizia luată de cei şase colegi ai săi este categoric ilegală, catalogând acest demers ca fiind "o măsură de pedepsire".

Laura Georgescu a mai spus că nu a participat la discutarea acestui subiect din cauză că nu a ştiut despre acesta, întrucât nu a fost anunţat public, pe ordinea de zi de şedinţei de joi a CNA (care a fost condusă de Radu Călin Cristea, în calitate de preşedinte de şedinţă). Totodată, ea a spus că a avut şi un alt motiv pentru care nu a fost prezentă la şedinţa Consiliului, joi fiind şi ziua sa de naştere.

"Nu există nicăieri instituţia revocării în Legea 504 din 2002, deci în Legea audiovizualului, cu atât mai puţin condiţiile de alegere a preşedintelui sau a vicepreşedintelui (...) Nici măcar subiectul nu a fost anunţat corect şi deschis, cu 24 de ore înainte de a se consuma, fiindcă n-aş fi ratat momentul. Din păcate, a trebuit să fac faţă unor obligaţii obiective, fiind ziua mea de naştere. N-am ştiut că pierd, ratez (subiectul, n.r.). Şi mai mult ca sigur, ştiţi foarte bine, (decizia, n.r.) vine doar ca o măsură de pedepsire, pentru faptul că m-am adresat Curţii de Apel cerând anularea unui act administrativ, în speţă Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA, adoptat acum şase luni", a spus Laura Georgescu.

Întrebată dacă va lua vreo măsură după decizia de joi a celor şase membri ai CNA, Laura Georgescu a spus: "Fiind total ilegal demersul, de ce aş lua vreo măsură? Este o zi identică cu cea de ieri, nu schimbă cu nimic lucrurile".

De asemenea, întrebată dacă îşi va continua activitatea în CNA ca şi până în prezent, Laura Georgescu a spus: "Eu, personal, da".

Laura Georgescu a mai spus că va participa în continuare la şedinţele publice ale Consiliului. "Dacă ştiam că este subiectul (care o privea, n.r.), nu-l ratam. Dar nu a fost comunicat pe ordinea de zi. Este foarte adevărat că, la un moment dat, am fost sunată (din sala de şedinţe a CNA, n.r.). Dar, din păcate, aveam pe cineva la mine (în biroul său din CNA, n.r.). Am comunicat că vin în 20 de minute (la şedinţa de joi a CNA, n.r.)", a mai spus Laura Georgescu.

Pe de altă parte, întrebată dacă se aşteaptă ca Parlamentul să dea curs în vreun fel acestei decizii, Laura Georgescu a spus: "Sinceră să fiu, nu văd care ar fi articolele pe care s-ar putea baza aşa ceva. Aştept să mă lămuresc".

Totodată, Laura Georgescu a spus că, încă din februarie 2013 - la două luni după validarea sa de către Parlament, ca urmare a alegerii sale în funcţia de preşedinte al Consiliului, de ceilalţi membri ai CNA, cu nouă voturi "pentru" şi unul "împotrivă", pe 28 decembrie 2012 -, i-a fost retrasă pentru prima oară "susţinerea" de către unii colegi ai săi din CNA. Ea a precizat că de atunci a tot fost "defăimată".

"În februarie 2013 mi-au retras prima oară susţinerea. Am avut (atunci, n.r.) primul comunicat de presă (dat de unii membri ai CNA, n.r.) despre cât sunt de nepotrivită pentru locul pe care îl ocup. Şi de atunci s-a întâmplat asta lunar. Susţinere nu am avut din februarie 2013. Dacă numim susţinere ce? Defăimare permanentă?", a mai spus Laura Georgescu.

Şase membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au votat, joi, într-o şedinţă cu uşile închise, o decizie pentru retragerea sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA şi pentru a transmite Parlamentului o solicitare de revocare a acesteia de la conducerea Consiliului.

"Astăzi, reunit în cvorum, potrivit regulamentelor în vigoare, CNA a decis cu o majoritate de voturi, şase «pentru» şi un vot «împotrivă», prin vot secret, aşa cum prevede legea, retragerea sprijinului acordat doamnei preşedinte Laura Georgescu şi, de asemenea, decizia de a trimite Parlamentului o solicitare de revocare a domniei sale din această calitate de preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului", a anunţat, joi, Radu Călin Cristea, membru al Consiliului.

La şedinţa cu uşile închise au participat Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu (fără drept de vot), Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Valentin Jucan şi Florin Gabrea. La luarea acestei decizii nu au participat Laura Georgescu, preşedintele CNA, şi alţi doi membri ai Consiliului, Lorand Turos şi Viorel-Vasile Buda. Acesta din urmă este în concediu.

Pe de altă parte, Legea audiovizualului nu prevede în mod explicit această procedură privind retragerea sprijinului acordat preşedintelui Consiliului.

În mod concret, potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului, "Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani".

Radu Călin Cristea a susţinut însă că votul dat joi de majoritatea CNA, în şedinţă cu uşile închise, este legal.

"Este un vot dacă vreţi simetric, în opoziţie cu votul formulat în CNA în data de 28 decembrie 2012, când la fel, în aceleaşi condiţii, şedinţă secretă, vot secret, Consiliul a votat candidatura doamnei Laura Georgescu, a înaintat-o Parlamentului şi acesta a dat un vot favorabil. Astăzi procedeul este oarecum invers, noi cei din Consiliu socotim că am încercat să realizăm ceea ce ne permitea mandatul. Urmează fireşte ca decizia finală, decizia care de fapt contează, să fie aceea a Parlamentului, la o dată care se va stabili ulterior", a spus Radu Călin Cristea.

Pe de altă parte, Radu Călin Cristea a fost întrebat dacă decizia de joi a CNA a fost luată cu cvorumul legal de minimum şase voturi "pentru" din opt membri ai CNA prezenţi, în condiţiile în care Radu Herjeu nu are încă drept de vot, din cauza "unor probleme birocratice", după cum s-a exprimat Cristea. Practic, prin prezenţa sa, Herjeu a asigurat efectiv doar existenţa a minimum opt membri ai CNA la şedinţă.

"Domnia sa (Radu Herjeu, n.r.) a fost prezent şi nu a votat. Domnia sa poate să ia parte la orice reuniune, inclusiv la o şedinţă a CNA, de genul acesta, secretă-nesecretă, dar fără drept de vot", a spus Radu Călin Cristea.

Întrebat de ce a trebuit să fie luată într-o şedinţă cu uşile închise această decizie, de retragere a sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte al CNA, Radu Călin Cristea a spus: "Pentru că este o prevedere expresă în lege şi anume că vicepreşedintele şi preşedintele CNA sunt votaţi de către membrii Consiliului prin şedinţă secretă, fără public".

În fapt, Legea audiovizualului prevede explicit, la articolul 14, că doar vicepreşedintele CNA este ales "prin vot secret".

Astfel, articolul 14 din Legea audiovizualului prevede: "(1) Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) În absenţa preşedintelui conducerea Consiliului este asigurată de vicepreşedinte. (3) Vicepreşedintele este ales prin vot secret de către Consiliu, în prezenţa a cel puţin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Dacă funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte devine vacantă, se procedează la alegerea, în condiţiile alin. (1) şi (3), a unui preşedinte, respectiv vicepreşedinte".

De asemenea, articolul 15 din Legea audiovizualului arată că "(2) Şedinţele Consiliului sunt publice, cu excepţia cazului în care se propune preşedintele şi se alege vicepreşedintele, în conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) şi (3). (3) Votul este totdeauna deschis, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 14 alin. (1) şi (3)".

Întrebat de MEDIAFAX dacă procedura aplicată joi a fost una legală, membrul CNA Gabriel Tufeanu a evitat să dea un răspuns clar. Totuşi, acesta a spus: "E clar că nu este clar".

Pe de altă parte, CNA nu a ales joi şi vicepreşedintele Consiliului, întrucât Lorand Turos - unicul membru al CNA care îşi depusese candidatura - a anunţat că îşi retrage candidatura. Această funcţie a devenit vacantă în septembrie 2014, după ce Viorel Vasile Buda şi-a dat demisia, invocând motive personale. Ulterior, în luna octombrie 2014, Lorand Turos şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA.

Lorand Turos a spus însă, joi, că nu este corect ca vicepreşedintele CNA să fie ales într-o şedinţă în care nu sunt toţi membrii Consiliului, iar unul dintre membri - Radu Herjeu - nu are încă drept de vot. De asemenea, Lorand Turos a spus că, dacă se continuă această procedură privind alegerea vicepreşedintelui, el îşi retrage candidatura şi părăseşte sala de şedinţe a CNA, ceea ce s-a şi întâmplat.

Astfel, CNA nu a mai putut organiza alegeri pentru vicepreşedintele Consiliului, întrucât în sala de şedinţe au rămas doar opt membri ai Consiliului (inclusiv Radu Herjeu care nu avea drept de vot) din cei nouă necesari, potrivit Legii audiovizualului.

Pe de altă parte, decizia de retragere a sprijinului acordat Laurei Georgescu în funcţia de preşedinte CNA a fost luată de şase membri ai CNA la propunerea Monicăi Gubernat.

Gubernat a invocat în acest sens "conflictul permanent" din interiorul CNA, care a ajuns în instanţă.

"Având în vedere conflictul permanent din interiorul instituţiei, conflict care a ajuns în instanţă, conflictele de interese rezultate în urma acestei acţiuni şi o să vă dau un singur exemplu, CNA, în calitate de pârât (în instanţă, n.r.), trebuie să depună o întâmpinare, acea întâmpinare va suna în felul următor: «CNA, reprezentat legal de doamna Laura Georgescu, dat în judecată de doamna Laura Georgescu»; de asemenea, având în vedere adrese asumate în numele CNA, cu caracter ascuns de recomandare, de care aflăm din păcate din presă; de asemenea, decizii luate de CNA, care nu sunt puse în practică, corespondenţe cu diverse instituţii ascunse de ochii CNA, nu mai vorbesc de credibilitatea şi de imaginea instituţiei, vă propun spre adoptare o decizie prin care solicităm Parlamentului revocarea din funcţia de preşedinte a doamnei Laura Georgescu", a spus Monica Gubernat.

Ea a făcut referire la faptul că Laura Georgescu, preşedintele CNA, a dat în judecată, pe 9 martie, CNA şi şase membri ai CNA - Valentin Jucan, Monica Gubernat, Răsvan Popescu, Florin Gabrea, Radu Călin Cristea şi Viorel Vasile Buda -, care, în septembrie 2014, i-au redus atribuţiile la conducerea Consiliului, prin modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al instituţiei.

Aceasta a cerut instanţei anularea unui act administrativ al Consiliului Naţional al Audiovizualului, respectiv a deciziei 530 (Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al CNA) din 16 septembrie 2014, potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată.

Laura Georgescu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că a dat în judecată 6 membri CNA şi a cerut instanţei anularea ROF al instituţiei, din cauză că unele articole din acest document încalcă Legea audiovizualului, precizând că toate eforturile pe care le-a făcut pentru corectarea ROF au rămas fără rezultat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici