Le Nouvel Observateur, condamnat pentru defăimarea dramaturgului austriac Peter Handke

Săptămânalul francez Le Nouvel Observateur a fost găsit vinovat de defăimare la adresa dramaturgului austriac Peter Handke, criticat adesea pentru atitudinea sa pro-Milosevic, citând Tribunalul de mare instanţă din Paris.

2 afișări
Imaginea articolului Le Nouvel Observateur, condamnat pentru defăimarea dramaturgului austriac Peter Handke

Dramaturgul austriac Peter Handke

În ediţia sa din 6 aprilie 2006, Le Nouvel Observateur a publicat un scurt material intitulat "Peter Handke la Pozarevac". Autoarea articolului indica faptul că, pe 18 martie 2006, Peter Handke a participat la înmormântarea fostului preşedinte iugoslav, Slobodan Milosevic.

Ea scria, printre altele, în material, că Peter Handke s-a arătat "fidel «călăului Balcanilor» şi propriei poziţii revizioniste".

Peter Handke a dat în judecată săptămânalul francez şi pe directorul publicaţiei, Claude Perdriel, pentru "două acuzaţii defăimătoare, cea conform căreia ar avea o poziţie revizionistă şi cea de a fi aprobat masacrul de la Srebrenica şi alte crime aşa-numite de purificare etnică".

Într-o sentinţă pronunţată luni, tribunalul nu i-a acordat satisfacţie cu privire la primul punct, considerând că termenul "revizionism" a fost utilizat "în contextul istoric al destrămării fostei Iugoslavii şi, ca urmare, fără legătură cu crimele condamnate de tribunalul de la Nuremberg".

În schimb, cea de-a doua acuzaţie a fost considerată de tribunal "contrară onoarei". Instanţa a respins scuza bunei credinţe, întrucât "jurnalista nu putea afirma, numai pe baza prezenţei, incontestabile, a lui Peter Handke la înmormântarea lui Slobodan Milosevic, că dramaturgul aproba masacrele reproşate acestuia".

Le Nouvel Observateur şi Claude Perdriel vor trebui să plătească împreună lui Peter Handke despăgubiri în valoare de un euro, precum şi 2.500 de euro cu titlu de cheltuieli de judecată.

Prezenţa lui Peter Handke la înmormântarea lui Slobodan Milosevic, precum şi unele afirmaţii făcute de acesta au determinat La Comédie-Française să renunţe la programarea unei piese a dramaturgului în 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici