Lecţie de cinema oferită de fraţii Dardenne, la Cannes

Fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne au fost aleşi să prezinte parcursul carierei lor şi pasiunea pentru cinema în cadrul seminarului despre cinematografie organizat la cea de-a 62-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (13 - 24 mai), au anunţat organizatorii.

65 afișări
Imaginea articolului Lecţie de cinema oferită de fraţii Dardenne, la Cannes

Lecţie de cinema oferită de fraţii Dardenne, la Cannes (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Regizorii belgieni vor susţine seminarul despre cinematografie - Cinema Masterclass - pe 19 mai, la Teatrul Bunuel din Cannes.

Fraţii Dardenne au în palmares două premii Palme d'Or, pentru filmele "Rosetta" (1999) şi "Copilul/ L'enfant" (2005). Ei au obţinut, de asemenea, în 2008, premiul pentru cel mai bun scenariu, pentru pelicula "Tăcerea Lornei/ Le Silence de Lorna".

Jean-Pierre Dardenne, în vârstă de 57 de ani, şi Luc Dardenne, în vârstă de 55 de ani, au lucrat iniţial ca asistenţi de regie pentru poetul şi cineastul Armand Gatti şi au realizat mai multe documentare. Au devenit celebri la nivel internaţional cu "Promisiunea/ La Promesse" (1996), al treilea lor lungmetraj, care a primit premiul Cesar pentru cel mai bun film străin.

De atunci au mai realizat patru filme, printre care şi "Fiul/ Le fils", care i-a adus actorului principal, Olivier Gourmet, premiul pentru interpretare la ediţia din 2002 a Festivalului de Film de la Cannes. Ei şi-au perfecţionat stilul de lucru marcat de realism în genul documentarului, care a influenţat mulţi realizatori de filme de autor.

Filmele lor pornesc întotdeauna de la realitatea de zi cu zi: "Vorbim cu oamenii. Asta oferă poveştii noastre mult material de lucru. Vorbim despre ce am citit, am văzut sau am auzit. Lucrurile decurg gradual. Nu acceptăm elemente care nu au necesitate materială", spun regizorii.

Anul trecut, Cinema Masterclass a fost susţinut de Quentin Tarantino, premiat cu Palme d'Or pentru pelicula "Pulp Fiction" şi care a fost preşedinte al juriului competiţiei oficiale de la Cannes, în 2004.

Martin Scorsese, Stephen Frears, Wong Kar-Wai, Nanni Moretti şi Sydney Pollack se numără printre ceilalţi regizori care au dat lecţii de cinema la Cannes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici