"Less is More", "Profesiune: actriţă" şi "Terapii extreme" sunt noile secţiuni ale TIFF

"Less is More", compusă din filme-omnibus, "Profesiune: actriţă", în care personajele principale sunt actriţe de film sau de teatru, şi "Terapii extreme" sunt noile secţiuni ale ediţiei din acest an a TIFF, care se desfăşoară în perioada 28 mai - 6 iunie la Cluj.

26 afișări
Imaginea articolului "Less is More", "Profesiune: actriţă" şi "Terapii extreme" sunt noile secţiuni ale TIFF

"Less is More", "Profesiune: actriţă" şi "Terapii extreme" sunt noile secţiuni ale TIFF (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF, a declarat marţi într-o conferinţă de presă că secţiunea "Terapii Extreme" cuprinde producţii care abordează diverse tratamente neconvenţionale la care recurge omul atins de "bolile" lumii moderne: alienare, incomunicabilitate, stres, conformism.

Conform sursei citate, programul festivalului va fi compus atât din secţiunile devenite deja tradiţionale, precum Competiţie, Supernova, Umbre, Fără limită, 3x3, Ce se întâmplă, documentarule?, Focus, Zilele Filmului Românesc, Ziua HBO, Ziua Maghiară, cât şi din trei noi secţiuni tematice: Less is More, Profesiune: actriţă şi Terapii Extreme.

"Less is More" este compusă din filme-omnibus, iar în "Profesiune: actriţă" personajele principale sunt actriţe de film sau de teatru.

Conform sursei citate, Juriul Fipresci va fi reprezentat la TIFF 2010 de criticii de film Josefina Sartora, Carmen Gray şi Mihai Fulger. Filmele de lung metraj din secţiunea Zilele Filmului Românesc vor fi jurizate de criticii de film Klaus Eder (Germania) şi Boyd Van Hoeij (Luxemburg), alături de programmer-ul Sirkka Moeller (Germania). Cei trei vor acorda Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lung metraj şi Premiul de Debut.

"Continuând modelul implementat cu succes anul trecut, prin proiecţia filmului «Il Divo», anul acesta «Videocracy», în regia lui Erik Gandini, va fi titlul pe baza căruia o serie de invitaţi ai festivalului, politicieni, profesionişti din industria cinematografică şi publicul clujean vor dezbate tema «Film şi Politică». Documentarul, o producţie suedeză, prezintă într-un mod original şi provocator impactul pe care anumite canale media, dominate de Silviu Berlusconi, l-au exercitat asupra populaţiei italiene în ultimii 30 de ani", a afirmat Chirilov.

Chirilov a afirmat că seria de succes a filmelor mute acompaniate de muzică live continuă şi în acest an la TIFF.

"Publicul festivalier nu trebuie să rateze sâmbătă, 29 mai, ora 20.00, la Cinema Republica, proiecţia eveniment a filmului «Metropolis» (regia Fritz Lang), care va rula în varianta sa restaurată şi completă, cu un soundtrack live, compus special pentru versiunea integrală a filmului de muzicianul şi artistul media Antonio Bras şi miercuri, 2 iunie, ora 18.30, la Opera Naţională Română Cluj-Napoca, proiecţia filmului «Dracula» (regia Tod Browning), acompaniat live de cvartetul Arcadia, care va interpreta muzica special compusă pentru film de compozitorul Philipp Glass", a spus el.

Chirilov a adăugat că în 30 mai, la ora 21.30, Castelul Bánffy de la Bonţida va fi gazda unui alt eveniment audio-vizual.

"Clujenii se vor putea bucura de coloana sonoră compusă de chitaristul Gary Lucas pentru filmul cult «Dracula» (regia George Melford, 1931), prima ecranizare cu inserturi în limba spaniolă a celei mai cunoscute legende legate de spaţiul transilvănean", a explicat el.

Dezbaterile şi workshopurile fac parte din agenda celei de-a noua ediţii a festivalului. În cadrul Zilelor Filmului Românesc, care vor avea loc în perioada 3-5 iunie, va fi organizată o Conferinţă despre Fondurile Regionale de film existente în Europa. Un alt eveniment pe care organizatorii îl propun este "Filmul Românesc şi Publicul American: o poveste de dragoste", o dezbatere realizată în parteneriat cu ICR Bucureşti şi ICR New York, despre modul în care cinematografia românească actuală este percepută şi promovată în Statele Unite ale Americii. La eveniment vor fi prezente nume importante din industria americană de film.

La TIFF 2010, filmul întâlneşte literatura. În 3 iunie, începând cu ora 10.00, la Muzeul de Artă, va avea loc prima întâlnire între scriitori, regizori, producători din România, având ca temă de discuţie situaţia ecranizărilor la ora actuală. Ana Maria Sandu, Cecilia Ştefănescu, Florin Lăzărescu, Matei Florian, Lucian Dan Teodorovici, Cristian Teodorescu, Dora Pavel, Dan Lungu, Radu Pavel Gheo, Angelo Mitchievici, Cezar Paul Bădescu şi Răzvan Petrescu vor participa la această dezbatere moderată de Marius Chivu, purtând discuţii aplicate pe studii de caz şi analizând situaţia ecranizărilor din cinematografia autohtonă şi nu numai.

De asemenea, în cadrul celei de-a noua ediţii a festivalului va continua şi programul educaţional de filme pentru copii şi tineret - EducaTIFF, iniţiat cu succes în 2009. Atelierul de film Let's Go Digital!, ajuns anul acesta la cea de-a opta ediţie, a adunat un număr record de înscrieri: 125 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, din 45 de localităţi din întreaga ţară s-au înscris în preselecţia LGD 2010. Rezultatele preselecţiei LGD vor fi anunţate în data de 15 mai.

TIFF 2010 se va desfăşura la Cluj-Napoca, între 28 mai şi 6 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici