Lev Dodin: Iubesc teatrul deoarece rezultatul obţinut prin această artă este foarte curat

Regizorul Lev Dodin, al cărui spectacol, "Viaţă şi destin", va fi prezentat sâmbătă, la Bulandra, a declarat că iubeşte teatrul, căruia i-a dedicat întreaga sa viaţă, deoarece această artă dă rezultate "curate", care uniformizează publicul, indiferent de apartenenţa culturală.

194 afișări
Imaginea articolului Lev Dodin: Iubesc teatrul deoarece rezultatul obţinut prin această artă este foarte curat

Lev Dodin: Iubesc teatrul deoarece rezultatul obţinut prin această artă este foarte curat (Imagine: Mediafax Foto)

"A fost un adevărat cutremur pentru mine şi pentru copii (...) asemenea experienţe te fac să crezi că fiinţa omenească are ceva tragic. Vezi că o fiinţă are o ingeniozitate extraordinară când vine vorba de a face rău fiinţelor de lângă tine", a spus Dodin.

Când artiştii au fost gata, au realizat un spectacol care a avut premiera la Paris, dar a avut şi o reprezentaţie în satul de dincolo de Cercul Polar, la -47 de grade Celsius. Dodin a spus că a ales să pregătească o asemenea "cură" studenţilor săi deoarece "o meserie ca teatrul trebuie începută cu ceva care te zguduie".

Dodin a spus că şi în prezent spectacolul, despre care la premieră oamenii spuneau că nu va avea succes, deoarece este prea solicitant pentru spectatorul modern, continuă să creeze reacţii puternice în rândul publicului. Totuşi, Dodin a spus că sunt foarte puţine şanse ca spectacolele sale să schimbe modul de a gândi al bătrânilor stalinişti care încă există în Rusia.

"Este ca şi cum ai vrea să convingi un nazist să te iubească, tu, evreu fiind", a exemplificat artistul.

Lev Dodin a mărturisit că venirea la Bucureşti a devenit o tradiţie pentru el în ultima vreme. Acesta a spus că spectatorul român este "foarte sensibil, cu reacţii acute". Dodin şi-a amintit că a prezentat pentru prima dată un spectacol în România chiar pe scena Teatrului Bulandra.

Spectacolul "Viaţă şi destin", montat de Lev Dodin la Maly Teatr din Sankt Petersburg, va avea trei reprezentaţii, sâmbătă, duminică şi luni, în cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa (11 octombrie - 21 decembrie).

Din distribuţia spectacolului fac parte, printre alţii, Tatiana Şestakova, Serghei Kurâşev, Elena Solomonova, Daria Rumianţeva, Elizaveta Boiarskaia, Vladimir Selezniov, Vladimir Zahariev, Ghiorghi Ţnobiladze, Igor Cernevici şi Pavel Griaznov.

Lev Dodin este unul dintre cele mai importante nume din teatrul mondial, cu montări grandioase, "Fraţi şi surori" - un spectacol de opt ore - şi "Demonii", după Dostoievski - care a durat nouă ore. Dodin a fost distins, în 2004, cu prestigiosul premiu Masca de Aur pentru montarea spectacolului "Unchiul Vania", de Cehov.

Textul lui Grossman "Viaţă şi destin", interzis de cenzura comunistă, este, de fapt, o simplă poveste de familie, ce prezintă o panoramă a evenimentelor şi problemelor din secolul XX, probleme pe care oamenii le-au luat cu ei în secolul XXI.

Textul vorbeşte despre deghizări moderne de fascism, comunism, naţionalism, totalitarism, extremism, cruzime şi lipsa libertăţii. Şi toate speranţele oamenilor - cum se întâmpla şi cu mulţi ani în urmă - atârnă de un fir de păr.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici