Liliana Popescu: Avem nenumărate femei experte în diferite domenii, dar nu sunt „văzute”

România are multe femei experte în diferite domenii, inclusiv cele considerate “grele” precum securitatea, însă ele nu sunt “văzute”, a declarat Liliana Popescu, prorector SNSPA România.

248 afișări
Imaginea articolului Liliana Popescu: Avem nenumărate femei experte în diferite domenii, dar nu sunt „văzute”

Sursa: Profimedia Images

"Trebuie să învăţăm mai mult despre ceea ce se întâmplă în regiunea noastră. Avem mulţi specialişti, mulţi experţi în acest domeniu al securităţii, relaţiilor internaţionale, al politicilor globale, dar am observat că, atunci când vine vorba de relaţiile internaţionale sau politicile de securitate şi în general, subiectele “grele” de pe agenda internaţională sunt dezbătute în conferinţe, panel-uri conduse formate exclusiv din bărbaţi. Am observat asta de-a lungul a multor ani. Ceea ce vreau să subliniez este că avem nenumărate femei specialiste, experte pe diferite domenii, dar ele nu sunt văzute", a declarat Liliana Popescu, prorector al SNSPA din România şi cea care a organizat conferinţa de politică externă şi de securitate cu participare exclusiv feminină, cu tema: „România, Estul şi Sud-Estul Europei în Noua Dez(ordine) Mondială”.

Iulia Joja, conferenţiar al Universităţii Georgetown, a subliniat că ideea de securitate la Marea Neagră trebuie redefinită.

"Când discutăm de securitatea la Marea Neagră, trebuie să încercăm să depăşim paradigma în care am tot definit conceptul până acum. Încă de la anexarea Crimeii, ca să nu mai discutăm de anul 2008, când nu a existat niciun fel de răspuns, răspunsul statelor din Vest şi în general a celor din regiune a fost disproporţionat, redus. În ultimii ani, ne-am focusat pe dezechilibrul dintre zona nordică a flancului estic şi zona de Sud, unde, în zona Mării Baltice, sunt trupe NATO pe teren, iar aici, nu avem nimic (...) Dacă priveşti însă lucrurile din perspectiva unui loc precum Washington sau Moscova, situaţia apare cu totul altfel. Harta devine mult mai mare, iar Orientul Mijlociu, Europa si Eurasia sunt spaţii care practic se întâlnesc în Marea Neagră. Trebuie să ne gândim la Marea Neagră în termeni mai ampli", a declarat Iulia Joja, conferenţiar al Universităţii Georgetown.

"În ziua de astăzi, nu trebuie, ca stat, să ai puterea unui urs, să zicem, tot ceea ce trebuie să ai este destulă înţelepciune să-i deturnezi planurile ursului. SUA şi China, marii urşi, sunt cei care vor influenţa în principal viitorul apropiat. Nu Rusia sau alt stat, nu Europa, probabil nici măcar NATO. Vor fi în principal SUA şi China statele care fac regulile. Celalte state vor încerca să ţină pasul, cele care-şi permit, vor lua parte la această competiţie. Celelalte vor apela la tactici specifice insugenţilor, adică să găsească punctele slabe ale celor mari, să le încurce planurile", a declarat şi analistul Oana Popescu, directoare a unei platforme de politică externă.

Conferinţa de politică externă şi de securitate cu tema „România, Estul şi Sud-Estul Europei în Noua Dez(ordine) Mondială” a avut parte de speak-eri exclusiv femei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici