„Love Letters For Europe.Signed Romania”, vernisaj în Belgia. Doina Levintza: A fost greu să aleg | FOTO

Expoziţiile de artă contemporană intitulate “Love Letters For Europe. Signed Romania” se deschid joi, la Castelul Beloeil, în Belgia, prezentând lucrări de Doina Levintza, Dan Coma şi Mihai Ţopescu: ”A fost foarte greu să aleg”, a spus Doina Levintza pentru MEDIAFAX.

534 afișări
Imaginea articolului „Love Letters For Europe.Signed Romania”, vernisaj în Belgia. Doina Levintza: A fost greu să aleg | FOTO

„Love Letters For Europe.Signed Romania”, vernisaj în Belgia. Doina Levintza: A fost greu să aleg | FOTO

Costume, accesorii de marochinărie şi sculptură, lucrări semnate de Doina Levintza, Dan Coma şi Mihai Ţopescu, constituie avanpremiera participării României la festivalul Europalia, în Belgia, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

”Suntem emoţionaţi. Suntem pe ultimii metri. Se potrivesc foarte bine lucrările în palat. Este absolut superb şi prinţul de Ligne ne-a primit cu cea mai mare dragoste. I-au plăcut foarte mult lucrările noastre şi au hotărât să ne găzduiască pentru două luni de zile. A fost foarte greu să aleg. Am reţinut tot ce aveam mai sofisticat şi mai frumos din atelier. Am făcut foarte multe lucruri noi. De trei zile suntem aici şi am pregătit expoziţia de dimineaţă până seara”, a spus Doina Levintza pentru MEDIAFAX.

”Proiectul nu este ceva nou, a fost la Mogoşoaia, a fost pe vârful Parâng, a fost pe dealuri, a fost la mare, a fost la Lisabona, la Veneţia, deci nu este o problemă relaţia dintre instalaţie şi spaţiul în care este expus. Menirea acestei instalaţii este exact mesajul, un manifest pentru protejarea mediului. Este un proiect mai vechi al meu, de patru ani. Aceste elemente colorate eu le-am plimbat în diferite zone ale ţării şi în străinătate, chiar şi în galerii şi în muzee. În funcţie de dimensiunea lor sunt elemente care pot fi instalate chiar şi în spaţii publice ca un ansamblu sculptural. Sper ca acest proiect Manifest să aibă nu numai impactul vizual dar şi impactul mediatic pe care eu îl preconizez”, a arătat artistul Mihai Ţopescu pentru MEDIAFAX.

Vernisajul “Love Letters For Europe. Signed Romania”, organizat de Institutul Cultural Român, la Castelul Beloeil, din Belgia, are loc joi, de la ora 19.30.

”Evenimentul se desfăşoară sub auspiciile nobilei familii belgiene de Ligne, în prezenţa Alteţelor lor Prinţul Michel de Ligne şi Prinţesa Eleanor de Ligne, şi reprezintă un bun prilej de a cunoaşte valorile culturale actuale ale României”, notează organizatorii.

„Spiritul de la Castelul Beloeil este acelaşi cu spiritul Festivalului EUROPALIA şi sunt absolut convins că împreună vom organiza proiecte care se vor bucura de un imens succes“, a declarat Prinţul de Ligne.

Doina Levintza, unul dintre cei mai prolifici şi mai apreciaţi scenografi de teatru, televiziune şi film din România, va prezenta o expoziţie de costume în spaţiile Castelului Beloeil. Această expoziţie, desfăşurată în incinta castelului, va reda armonia dintre modă şi teatru, alături de accesoriile de marochinărie ale artistului Dan Coma, unul dintre cei mai cunoscuţi creatori de gen din România.

”În grădinile castelului sunt expuse lucrările sculptorului Mihai Ţopescu, într-o perspectivă spaţială ce va da publicului posibilitatea să realizeze conexiunile dintre diversele zone de interes ale evenimentului”, arată cei de la ICR.

Artistul propune proiectul „Manifest”, constând într-o instalaţie outdoor, configurată în situ, în grădina castelului, un protest împotriva defrişărilor ilegale, suprapunând peste pădurea naturală, una ideală, a „Paradisului”, precum o intitulează.

”Avanpremiera prezenţei României la Festivalul Europalia, organizată la Castelul Beloeil, cu sprijinul partenerilor belgieni, constituie o ocazie unică pentru creionarea unui proiect complex, integrator, prin care Institutul Cultural Român doreşte să arate publicului larg o Românie creativă, originală. De asemenea, scopul expoziţiilor este de a evidenţia valorile noastre culturale şi spirituale, apelând la creaţiile artiştilor de renume, respectaţi şi apreciaţi pentru arta lor. Mai mult decât atât, prezenţa artiştilor români într-o locaţie unică a Belgiei va fi un privilegiu pentru iniţierea unor demersuri de diplomaţie publică şi culturală şi va anunţa, pe toată perioada desfăşurării sale, programul oficial al ediţiei Europalia România 2019”, explică ICR.

România este ţară invitată a Festivalului Internaţional EUROPALIA, ocazie cu care îşi va pune în valoare atât istoria, cât şi scena artistică. Prezenţa României la acest important festival, care se va desfăşura în perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale si Secretariatul General al Guvernului.

”Dintre cele peste 200 de evenimente, prin care România va arăta Europei tot ce are mai bun în cultură, evenimentele dedicate lui Constantin Brâncuşi şi civilizaţiei dacice sunt vârf de lance ale Europalia România. Echipa Europalia îl aduce pe Brâncuşi la Bruxelles, pentru prima dată, în perioada 2.10.2019 – 12.01.2020, expoziţia dedicată acestuia concentrându-se pe ambele direcţii ale operelor sale (sculptură şi fotografie). Va fi un eveniment unic dedicat artistului şi studioului său, care era frecventat de lumea artistică a acelor timpuri (Amedeo Modigliani, Fernand Léger, Man Ray). Proiectul cuprinde opere importante din muzee şi din colecţii private din intrega lume, incluzând Muza adormită, Sărutul sau Leda. Pe lângă sculpturile sale iconice, fotografii şi documente extraordinare, vor fi expuse şi opere ale contemporanilor săi, cum ar fi Marcel Duchamp, Medardo Rosso sau Auguste Rodin.

Începuturile istoriei poporului român vor fi prezentate şi în expoziţia «Dacia» (19.10.2019 – 26.04.2020). Piesele unice, care includ şi unele comori din aur şi argint, expuse pentru prima data în Belgia, propun o întoarcere în timp şi spun povestea populaţiei indigene, dar şi cea a unor evenimente definitorii în istoria formării poporului român, cum ar fi cuceririle romane.
Europalia, unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale de artă, este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, în Belgia şi în ţări învecinate – Franţa, Olanda, Luxemburg şi Germania sau Marea Britanie”, se arată în comunicat.

Publicul celor mai ample ediţii de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniţi din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Bulgaria (2002), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici