Lucrarea „Le Crocodile" şi o fotografie realizată de Brâncuşi vor fi scoase la licitaţie

  • Lucrarea „Le Crocodile" de Constantin Brâncuşi şi fotografia „Cap de fată (Premiere pierre directe)", realizată de artist în 1908, vor fi scoase la licitaţie pe 18 februarie.
  • Lucrarea „Le Crocodile" face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor şi va fi scoasă la licitaţie, pentru preţul de pornire de doar 3.000 de euro, în ajunul Zilei Naţionale Brâncuşi, pe 18 februarie, în cadrul Licitaţiei Artmark de Artă Postmodernă şi Contemporană.
  • Tot Brâncuşi semnează, în licitaţia din 18 februarie, şi fotografia „Cap de fată (Premiere pierre directe)", realizată de marele artist în anul 1908.
  • Cele două creaţii realizate de Constantin Brâncuşi pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-20:00, iar ulterior licitate în 18 februarie.
428 afișări
Imaginea articolului Lucrarea „Le Crocodile" şi o fotografie realizată de Brâncuşi vor fi scoase la licitaţie

Lucrarea „Le Crocodile" şi o fotografie realizată de Brâncuşi vor fi scoase la licitaţie

Făurită de Brâncuşi în 1949, lucrarea provine din Fondul Brâncuşi, colecţia Alexandru Istrati şi Natalia Dumitrescu. Opera este reprodusă în monografia „Brancusi", Pontus Hulten, fiind inventariată şi inclusă în catalogul realizat de soţii Istrati alături de Pontus Hulten, Director al Muzeului „Moderna" din Stockholm, în 1986.

În 2010, opera a participat, alături de alte 3 piese, la expoziţia organizată cu ocazia licitaţiei Artcurial în 2010, la Paris.

 Este cunoscut faptul că una dintre marile sale „iubiri" a fost fotografia, iar instantaneele realizate de maestru constituie momente esenţiale ale procesului său creativ. Fotografia din cadrul licitaţiei are un preţ de pornire de 5.000 de euro.

2018 a fost anul recordului absolut de piaţă al lui Brâncuşi, al cărui bronz reprezentând portretul lui Nancy Cunard (La jeune fille sophistiquee) din 1928 s-a adjudecat la Christie’s SUA cu 62,8 milioane USD.

Trendul de altminteri s-a construit treptat, tot în SUA, tot la Christie’s, o „Muză adormită" din bronz din 1913 adjudecându-se, cu un an înainte, în mai 2017, cu 51 milioane USD (raportat la o estimare, pe atunci contemporană, de 20-30 milioane USD, bizuită pe preţul de adjudecare în 2009 a sculpturii „Madame L.R." din colecţia Pierre Berge).

Unicitatea lui Brâncuşi, bornă definitorie pentru sculptura modernă, precum şi raritatea sa în piaţa internaţională de artă continuă să fie argumentele convingătoare pentru continuarea aceluiaşi trend de creştere a cotaţiei, aşteptările fiind ca o următoare piesă puternică să stabilească un nou record, eventual în preajma pragului de 100 de milioane USD, atins numai de titanii universali ai artei moderne şi contemporane, ce beneficiază de o recunoaştere absolută.

Preţuri excepţionale au obţinut şi fotografiile realizate de Brâncuşi, fie atelierului său parizian, fie unora dintre lucrările sale, pe care se străduia să le surprindă din unghiuri în care lumina, eclerajul, continuau finisarea sculpturii.

Astfel reuşeşte, la case mici de licitaţie, preţuri record precum cel pentru fotografia atelierului din 1930-1935, de 39 cm, adjudecată în iunie 2019 în Elveţia de către Beurret&Bailly cu suma de 86 de mii de euro, ori pentru fotografia atelierului din 1928, de 29 cm, adjudecată în SUA de Swann Galleries, în octombrie 2018, cu 87 de mii de euro (ori o vedere din atelier, surprinzând ţestoasa, cocoşii, pe regele regilor etc., din 1945, adjudecată în noiembrie 2019 de Christie’s la Paris cu 65 de mii de euro).

Mult peste estimările casei este recenta vânzare a fotografiei realizate de Brâncuşi în atelier, în 1924, cuplului de sculpturi "Muza adormită" şi "Cocoşul", adjudecată, tot recent, în noiembrie 2019, de Christie’s Paris cu 150.000 de euro; şi mai recent, îm martie a.c., Sotheby’s New York adjudecă o fotografie realizată în 1912 de Brâncuşi "Muzei adormite", de 24 cm, cu 71 de mii de euro.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici